Világörökségi Várományos Helyszínek

Parádi Tájház

Részletek

A kiállítás anyagát 2000-ben, a Millennium tiszteletére gyűjtötte össze a parádi Nyugdíjas Klub közössége, mely a településen fennmaradt, megmaradt palóc viselet és életmód tárgyi eszközeit mutatja be. Látható egy eredeti nyoszolya (ágy) a hozzátartozó kellékekkel, eredeti parádi dunyha, párnák (fejelek), derékalj, szalmazsák, lepedő, sátorlepedők, számos vászonból készült ruha, törölközők, asztalterítők, tarisznyák, valamint a menyasszonyi kelengyeláda, mely a palóc házak egyik legjellegzetesebb, leginkább fennmaradt darabja.

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

Részletek

Ezt a hagyományos szerkezetű és építésű parasztházat 1975-ben nyilvánították népi műemlékké. Ezt követte az építmény teljes körű műemléki felújítása. Elsősorban azért, mert a ház egykori lakói a Nyúzó-fazekasok voltak. A műemléki felújításnak köszönhetően, az 1980-as megnyitás után a ház eredeti környezetében mutatja be az egykori fazekasmesterek, idős Nyúzó Gáspár (1839-1910) és fia, ifjabb Nyúzó Gáspár (1864-1922) élet- és munkakörülményeit.

Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház - Zsámbék

Részletek

Az egykori Szent Vendel-ház jelenleg sváb tájház, szobáiban a festett vagy éppen különleges technikával készült bútorok a sváb népművészetet és a régi zsámbéki életet, jelképvilágot idézik. A konyhában látható a legrégebbi zsámbéki bútordarab, egy igen régi technikával – túró és mész keverékéből készült úgynevezett kazeinnel – festett konyhaszekrény, melynek elejét négy, a tulipán, a rózsa és szegfű motívumaiból álló életfa díszíti.

Zamárdi Tájház

Részletek

1960-as évek elején vetődött fel először annak a gondolata, hogy a Fő utca 83. számú házat a községi tanács megveszi, tájház formájában megőrzi, és berendezi a régmúlt tárgyi emlékeivel. A berendezéshez szükséges helytörténeti anyagot Piller Dezső tanár úr és tanítványai 1949-től folyamatosan gyűjtötték össze. Tájházunk 1847-ben épült, az építés idejét az első szobában lévő mestergerendába vésték be. A ház a Friesz család tulajdona volt, mely egyike a Lécs Ágoston tihanyi apát által betelepített jobbágycsaládoknak. A tájház építője Friesz Benedek, aki 1819-ben született Zamárdiban.

Vörsi Tájház

Részletek

Vörs községben áll a tájházként berendezett talpasház, amely a 18. század végi és a 19. század eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg.

Mezőkövesdi Hadas városrész alkotóházai

Részletek

A mezőkövesdi Hadas városközpont apró telkeivel, szabálytalanul kanyargó utcákkal, meszelt falú, nádtetős parasztházaival 150-200 év távlatából idézi fel az egykori mezővárosi életformát. Napjainkban a Mezőkövesden tevékenykedő neves kézműves mesterek alkotó házainak, így az élő matyó népművészetnek autentikus színhelye.

Hidasi Tájház

Részletek

A község évtizedes múltját foglalja magába a Tájház, mely a jelen és a jövő nemzedék számára példaértékű. Híven tükrözi a község lakóinak összefogását, erejét, akaratát, a nemzetiségek békés egymás mellett élését. A lelkes támogató szervezők, intézmények csak tovább erősítik egy közérdekű muzeális intézmény alakulását, fennmaradását. A székelyek és a svábok békés egymás mellett élését reprezentálja a Hidas, Kossuth Lajos utca 111. szám alatt lévő Tájház, mely a székelyek és németek / svábok / tárgyi emlékeit őrzi.

Zánka Tájház és Galéria

Részletek

Zánka Tájházának, Szekeres Kerámikus művész gyűjteményének és Dr. Gáncs Lajos borcímke gyűjteményének bemutatása

Buzsáki Népművészeti Tájház

Részletek

A Tájházak Napja keretein belül rendezünk meg egy napot a családoknak, melyet játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és egy kis vetélkedéssel tölthetnek el nálunk. Délelőtt a gyerekeknek, délután pedig az apukáknak lesz lehetősége megmutatni, hogy mit tudnak egy sorverseny keretén belül, ahol kiderül, hogy ki lesz a „falu bikája”.

Fertőszéplaki Tájházak

Részletek

Népi mesterségek bemutatása a Fertő parton, majd ingyenes tárlatvezetés a tájházakban.

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára