Vértesszőlősi Tájház

Tájházak Napja 2019:

VIDÁM TAVASZ

Májfa állítással indul a vidám tavaszi program Vértesszőlősön, a tájház épületénél. A helyi óvodások, valamit a helyi általános iskola Ogyevacska néptánccsoportja szlovák és magyar gyermekjátékfűzéseket, gyermek táncokat adnak elő. Községünk Férfi Dalkör Egyesületétől tavaszi dalcsokor összeállítását hallhatjuk, végül a Vértesszőlősi Aszúszemek felnőtt tánccsoport zárja az összejövetelt. Mindeközben finom pogácsával, frissítővel kínáljuk a közönséget.

Április 27-én 15 órától a "Vidám tavasz" c. Tájházak Napi programon a helyi művészeti, hagyományőrző csoportok mutatkoznak be - több generáció szereplésével - az érdeklődő közönségnek.

Cím: 2837 Vértesszőlős, Templom utca 46.
Megye: Komárom-Esztergom
Nyitva tartás: 2019. április 27., szombat 15.00-tól  17.00-ig
Egyéb napokon: április 1-október 31.
           Hétfő szünnap
           Kedd-Szerda-Csüt.-Péntek: 10:00-15:00
           Szombat-Vasárnap: 10:00-16:00
Belépődíj: ingyenes
További információk: Facebook: Vértesszőlős Szlovák Nemzetisági Önkormányzat
Kapcsolattartó: Krajczárné Száraz Erzsébet
E-mail: erzsikrajczar@gmail.com

Tájházak Napja 2018:

Vidám tavasz: mindkét nap várja a tájház a látogatókat, szombat délután a helyi hagyományőrző csoportok vidám műsorral köszöntik a tavaszt.
Április 28-án, szombaton 15. 00 órától: A helyi óvodások és iskolások (Ogyevacska) néptánc csoportja szlovák és magyar gyermekjátékfűzéssel. Élő zenére moldvai táncház a Tájház előtti téren a helyi Aszúszemek felnőtt tánccsoport közreműködésével, vezető Jakab András és Kelemen Petra Piroska. Kelemen Petra Piroska bukovinai, magyarbődi népdalokat és somogyi borosnótákat, népdalokat énekel.

Tájházak Napja 2016:

Tavaszváró

Program: Tavaszváró Májfa állítása április 24-én 15 órakor a Tájháznál. Tavaszi kézműves foglalkozás gyerekeknek, kemencében kalácssütés. Óvodás és iskolás gyerekek táncos műsora, Aszúszemek felnőtt néptánccsoport, Jakab András és Kelemen Petra szólótánc és karikázó.

Tájházak Napja 2015:

Tavaszváró

Program: Tavaszváró májfa állítás 15:00-kor a tájháznál. Kézműves foglalkozás: gyerekeknek népviseleti baba készítése, felnőtteknek ékszerkészítés. A kemencében paprikás lepény sütése (kalács). A kézműves programok 15:30-kor kezdődnek.
Műsor: 15:00-kor óvodások, iskolások, felnőtt tánccsoport és asszonykórus dalai tavaszi hangulatban.

Tájházak Napja Beszámolók 2014:

Tavaszünnep a Tájházban

Április 27.-én, a Tájházak napján Vértesszőlősön is nyitott kapuval vártak minden látogatót és
érdeklődőt a helyi szlovák tájházba. Ezen a napon minden kedves látogató ingyenesen vehetett részt
a rendezvényen, nézhette meg a Tájház helyiségeit.

A program májusfa állítással kezdődött. A legények májusfát állítottak a leányok tiszteletére a Tájház
udvarán. A májusfa diszítésébe aktívan bekapcsolódtak a látogató gyerekek is.

Közben a hátsó konyhában szorgos asszonyi kezek készítették a jellegzetes szőlősi káposztás lepényt,
amelyet az udvaron lévő kemencében meg is sütöttek a vendégek nagy örömére. A fínom ételt a
Hegyközösségi Egyesület támogatásának köszönhetően helyi borral is leöblíthették a felnőtt
vendégek.

A Zimozelen Asszonykórus tavaszi dalcsokra színesítette a programot. Szlovák népdalokat adtak elő
Urbanics Vilmos harmonika kíséretében. A több arany minősítést elért kórus nem csak dalaival,
hanem csodálatos népviseletével is megörvendeztetett minden látogatót.

Tájházak Napja 2014:

Tavaszünnep a Tájházban

A tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódva a legények népviseletbe öltözve májusfát állítanak a Tájháznál. A háziak kemencében készült helyi szlovák specialitásokkal, finom helyi borokkal várják a látogatókat. 16 órakor a helyi énekkar műsora. Hagyományos szlovák dalok előadása.