Turai Falumúzeum (Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár)

Tura település Galgahévízhez közel eső végében, a főút mentén található a Falumúzeum, mely 1989. október 15-én nyitotta meg kapuit. 1985 tavaszán került egy megfelelőnek ígérkező, századelőn épült, örökös nélkül maradt porta állami tulajdonba, s így a turai Nagyközségi Tanács gondozásába. Sára Ferenc tanácselnök vezette a művelődési házban működő Kék Szivárvány Népdalkört, mely az épület felújítását végző társadalmi munkacsoport legfőbb bázisa volt. A jelenlegi kiállítási és leltári anyag túlnyomó részét az első gondnok, Szilágyi Gáborné gyűjtötte össze. A vagyoni helyzete szerint középparaszti lakóház hagyományosan háromosztatú: utcára néző tisztaszoba, konyha, hátsóház. A főépület mögött külön bejáratú gazdasági helyiségek vannak. Az épületegyüttes nádfedeles, deszkaoromzatú, deszkakerítéses, udvarán gémeskúttal és itatóvályúval. A tisztaszoba jelentős darabjai a búboskemence, a vetett ágy, a tulipánosláda, a népviseletekkel gazdagon megrakott sublót, a szent sarok berendezési tárgyai, a lócák, az öreg székek és a bölcső. A falakat tükör, üvegre festett szentképek, katonaemlékek, családi fotók, festett portrék, tányérok és bögrék díszítik. A konyhában van az indófli (szabadkémény), a rakott falimasina az edényekkel, a tányéros falipolc, a vízlóca és a konyhakasznyi. A hátsóházban jelenleg a szövőszék, a ropka és a guzsaly került felállításra, s emellett egy állandó kiállítás látható népviseletes bábukból, ill. eszközös népi gyermekjátékokból. Az udvari bejáratú kamrában láthatók a boroshordók, vájlingok, tárolóedények, mérőeszközök, a kenyérsütés, disznóvágás kellékei. Ezt követően helyezkedik el az istálló a jászollal, szénaráccsal, fejőszékkel, egyéb tehén- és lótartó szerszámokkal. A hátulsó fészerben a szántás-vetés, a kendertermesztés eszközei vannak egyéb kerti szerszámokkal együtt. Igény esetén csoportoknak trukkolás-hímzés ill. népviseleti bemutató, valamint eszközös népi játékok kipróbálási lehetősége kérhető.

Cím: 2194 Tura, Rákóczi út 28.
Megye: Pest
Nyitva tartás: 2016. 04. 23., szombat 13:00-17:00 és 2016. 04. 24., vasárnap 13:00-21:00,
egyéb napokon: Hétfő - szünnap, Kedd - 9-13 óráig, Szerda - szünnap, Csütörtök - 9-13 óráig,    Péntek - szünnap, Szombat 13-17 óráig, Vasárnap 13-17 óráig
Belépődíj:ingyenes,
egyéb napokon:
- diák (diákigazolvánnyal) és nyugdíjas: 100 Ft/fő
- diákcsoportoknak 10 fő felett: 50 Ft/fő
- felnőtt: 200 Ft/fő
- 6 év alatt ingyenes
További információk: www.tura.hu

Kapcsolattartó: Seres Sándorné gondnok, Seres Tünde m.b. intézményvezető
Cím: 2194 Tura, Bartók Béla tér 3.
Tel./fax: 20/453-4272 (gondnok); 28/580-581, 30/638-4603 (üzemeltető intézmény)
E-mail: bartok.kultura@gmail.com

Tájházak Napja 2016:

Szent György napi szokások, turai népviselet értékmentése

Program: Április 23-án, szombaton a Falumúzeum megtekintése ingyenesen tárlatvezetéssel 13-17 óráig.
Április 24-én, vasárnap Szent György napi ingyenes tárlatvezetéssel, báránysimogatóval és az állathajtáshoz kapcsolódó kézműveskedéssel várjuk a családokat. Emellett turai népviselet-értékmentő programot is szervezünk. Ezen a napon a viseletkészítéshez kapcsolódó alkotótechnikákat (trukkolás, hímzés, vasalás, keményítés, szoknyaszedés stb.) szemléltetjük kipróbálási lehetőséggel. Néprajzosokkal mintaöltöztetéseket végzünk, összehasonlítjuk a Falumúzeum gyűjteményének darabjait a népviseletünk mai állapotával. Befejezésként Galga menti táncház lesz, majd a felnőttek ismerkedhetnek a moldvai körtáncokkal is.

Műsor: Április 24-én, vasárnap 13-20 óráig folyamatos óránkénti tárlatvezetés csoportokban. 13-07 óráig báránysimogató, kézműves foglalkozás (gyapjúbárány, subás juhász és rakott szoknyás népviseletes lány bábok készítése, mézeskalács háziállatok írókázása, népviseletes színezők). 14-18 óráig Turai népviseletes értékmentés (néprajzi előadások, mintaöltöztetések, viseletkészítéshez kapcsolódó mesterség bemutatók). 18-19:30-ig Galga menti táncház népdaltanulással (Oktatók: Szokolik Szabolcs és Szokolik Melinda Muzsika: Zagyva Banda). 19:30-21 óráig Moldvai táncház felnőtteknek (Oktatók: Dudás Dániel és Dudásné Mosóczi Lívia, Muzsika: Zagyva Banda).