Tordasi Tájház

A szlovák („tót”) paraszti ház két szobából állt, középen a pitvar és a konyha helyezkedett el. A lakóház folytatásában a kamra, pince lejáró, istálló, majd a fészer, benne ólakkal, következett. A porta a szérűvel, udvarral és kis konyhakerttel zárult. A házak kivétel nélkül nyeregtetősek voltak, falazatuk sárból készült, kisméretű ablakokkal, rajtuk zsalugáterrel. A három osztatú lakás más magyar paraszti házakhoz hasonlóan volt elrendezve. Az első szoba, egy generációs család esetében, volt a tiszta szoba, míg a hátsó szoba szolgált hálóhelyül. Két generációs család esetében az első szobában az öregek laktak, a hátsó szobában a fiatalok, majd később ez a helyzet változott. A szobák padozata hajópadló és döngölt földpadló (mázolt). A konyha kicsi volt, a jellegzetes szabadkémény meghatározta a kemence, a beépített kályha elhelyezkedését. A konyha dísze a fazekas polc volt, amelyet a szabadkémény mestergerendájára helyeztek. Erre a fazekasok által készített szép, vagy kevésbé ízléses tányérokat, cserépedényeket helyeztek el. A ház falait kívül belül fehérre meszelték, a plafon deszkáit kékfestővel kékre mázoltak. Tájházunk rekonstrukció, mivel egyesületünk és korábban az önkormányzat sem tudott arra alkalmas parasztházat vásárolni. A tervezés nagy körültekintéssel és alapossággal történt, segítségül híva a még fellelhető és egyben az utolsó 1890-es években épült parasztház, valamint a TORDAS, a BALOG ELEMÉR SZÖVETKEZETI MINTAFALU című HANGYA kiadványban szereplő 1760-1800 táján épült ház terveit. A sok száz, vagy talán ezer óra társadalmi munkával, az egyesület tagsága és pártolói pontot tettek egy 70 éves terv végére: 2010. szeptember 25-én a közönség számára ünnepélyesen átadásra került a Tájház. Tájházunkat két szoba, a pitvar és a konyha, valamint egy fészert alkotja. Az összegyűjtött bútorok, eszközök szerszámok a XX. század első harmadából származnak, néhány eszköz a XIX. századból való, helyben gyűjtött eszközök, tárgyak. Szablyár Péter írásából, rólunk: „Ezért újat emeltek, hogy keretet adjanak annak a közösségi életnek, amelynek hajszálgyökerei valahol ezekhez, ahol híd épülhessen a múlt és jelen közé! Biztosan lesznek fanyalgók, nevezéktani vitát kezdeményezők, de az élet ettől ezekben az újsütetű intézményekben tovább fog bonyolódni, reményeink szerint a közösségek megelégedésére, önmagunkra találásuk helyszíneként! Úgy legyen!” (Tájházi Hírlevél 2011.1.)

Cím: 2463 Tordas, Öreghegyi út
Megye: Fejér
Nyitva tartás: 2017. április 22, szombat 10:00-18:00, május 1. és szeptember 30. között, minden szombat és vasárnap, illetve ünnepnap, de. 10-12-ig, du. 15-18 óráig
Belépődíj: ingyenes
További információk: www.tordas-ert.hu

Kapcsolattartó: Márki Ferenc
Cím: 2463 Tordas,  Arany J. u. 28.
Telefon/fax: 06-20-21-67-824
E-mail cím: somato@citromail.hu; markiferi1@gmail.com

Tájházak Napja 2017:

A tájház szakmai anyagával bemutatjuk a tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti fészerben bemutatjuk a paraszti gazdaságok eszközeit, hagyományos ételekkel és borkóstolóval vendégeljük meg a látogatókat. A tájház hátsó szobájában a „Tordasi életképek I.” címmel a XX. század első feléből származó fotók alapján a falu életének négy területét mutatjuk be. A tablók az amatőr színjátszást, a hagyományos szüretet, a szüretet követő szürti bált és a paraszti élet legfontosabb tevékenységét, az aratást mutatják be. Az időszaki kiállítás egész évben a nyitvatartás ideje alatt megtekinthető.

Tájházak Napja 2016:

Program: A tájház szakmai anyagával bemutatjuk a tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti fészerben bemutatjuk a paraszti gazdaságok eszközeit, hagyományos ételekkel és borkóstolóval vendégeljük meg a látogatókat. A tájház hátsó szobájában a „Csillag és ősi szó” címmel időszaki kiállítást rendezünk, Sajnovics János jezsuita szerzetes, nyelvész és csillagász, Tordas község szülöttje életútjára építve, mely egész évben a nyitva tartás ideje alatt megtekinthető.

Tájházak Napja 2015:

A tájház szakmai anyagával bemutatjuk a tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti fészerben bemutatjuk a paraszti gazdaságok eszközeit, és hagyományos ételekkel, borkóstolóval vendégeljük meg az oda látogatókat. A tájház hátsó szobájában a „Tordas a hangya szövetkezeti mintafalu” címmel időszaki kiállítást rendezünk, mely 1 hónapon át tekinthető meg.

Műsor: A tájház udvarán a Tordasi Asszonykórus ad ízelítőt a település és a környék népdalaiból. Kezdés időpontja: 11:30.