Topolyai tájház

A topolyai Tájház az itteni nép hagyományos építészetét - a részletformáitól az élettérig - hivatott bemutatni. Eredeti helyén, a Szent Száva utca 19. szám alatt helyeztük védelem alá.
A lakóépület mestergerendájának vésete szerint 1843-ban épült. A Tájház gazdaház volt, hiszen tulajdonosai még nyolcvan évvel ezelőtt negyven holdon gazdálkodtak. Házukat 1926-ban átalakították, ami az utcai homlokzaton jól látható, amit az emlékezés szerint két zsalugáteres kis ablak, deszkaborítású oromzat és napsugaras kiskapu alkotott.
A restaurált Tájház szalagtelkén az épületek soros beépítésüek, vagyis hosszanti oldalai mellett épültek különállóan. Az egyik sort a lakóház, az istálló, a nyári konyha, a nyári istálló, a kocsifészer, a góré és a disznóólak képezik, míg a telek másik szélén található a nyári kemence. A háromosztagú lakóház a kívülfűtős-kemencés-tüzelős tipusuakhoz tartozik. A konyhát egy válaszfal előtérre és a szabadkémény előtti részre, a kéményaljára bontja.
A tiszta szoba (első ház, nagyház) a parasztház leglátványosabb része. A topolyai Tájház tiszta szobája már a századfordulón alkalmazott párhuzamos rendszert követi: bútorzatát tehát alapvetően a párhuzamossan elhelyezett, slingelt párnákkal magasra vetett, tornyos nyoszolyák, és az azok közé helyezett, és az azok közé helyezett almárium képezi.
A hátsó szoba (ház) volt a család tulajdonképpeni lakóhelye, itt lakott dolgozott, aludt, egyszóval itt élte hétköznapjait.
A lakóház folytatásában helyezkedik el a pince, majd a kamra.

Cím:
Megye: