Tényői Tájház

Tájházak Napja 2020:

Szombaton 09.00 órától tárlatvezetés a tájházban, Tényő történelmének bemutatása meghatározott turnusokban melyre jelentkezni lehet a szoloreka@gmail.com e-mail címre küldött levélben.
10.00tól a Turisztikai központnál gyerekprogramok: népi játékok bemutatása és kipróbálási lehetőség, kézműves foglalkozás.A Turisztikai központ belsejében régi falvédők kiállítása lesz megtekinthető. Déltől ebéd, Tényőre és a Sokoró-vidékre jellemző népi ételek megvásárolhatók lesznek. Délután csatlakozási lehetőség a IX. Tényői Bornaphoz.

Bővebb infók a Tájházak napjáról és az utóbbi programról a megadott facebook oldalon lesznek elérhetők:

Cím: 9111 Tényő, Kétsor u. 18.
Megye: Győr-Moson-Sopron
Nyitva tartás: 2020. április 25., szombat 9-tól  14-ig
Belépődíj: ingyenes
További információk: www.tenyo.hu

Kapcsolattartó: Szöllősi Réka
Tel.: 06202058723
E-mail: szoloreka@gmail.com

Tájházak Napja 2019:

RÉGI TÉNYŐ MAI SZEMMEL
Tárlatvezetés a tájházban, Tényő történelmének bemutatása

16 órakor szentmise a tájházban

Tájházak Napja 2018:

A Tényői Dalkör tájházi rendezvényén a még el nem felejtett, Tényőre és Sokoró-vidékre jellemző népi ételek kerülnek bemutatásra, dalos köntösben. Néhány a helyszínen is megkóstolható lesz. A tájház a megadott időkben ingyenesen látogatható lesz.

Tájházak Napja 2016:

Ébred a Békavár

Program: A Békavár, mint Tényő jellegzetes falurésze, a helyi fazekas- kézműves kultúra bölcsője. Fazekas foglalkozás kicsiknek és nagyoknak. Szakmai előadás: Samu Eszter fazekas művész. Jellegzetes, tényői gasztronómiai értékek a múltból. Hagyományos paraszti ételek: keletlen, langalló, prósza. Kukorica csuhé tárgyak készítésének fortélyai.

Tájházak Napja 2015:

A múlt emlékei, tájház átadó, helyi piac

Szombat délelőtt 10:00-tól szakmai előadások, a tájházat, a hagyományőrző szervezeteket, a Sokoró-Vidéket és annak érdekességeit bemutatva. Ennek első része a felújított tájházunk átadó ünnepsége. A tájház szomszédságában helyi piaci rendezvényt hozunk létre, ahol a környék gasztronómiájából és boraiból lehet kóstolgatni. Meglepetés a 70-es évek hidegháborús készültségből. Vasárnap nyitott tájház, jó idő esetén turisztikai (kirándulós) programokkal a Sokoró dombjai között.

Tájházak Napja Beszámolók 2013:

Immár harmadszor szerveztük meg tavaszköszöntő helyi termék vásárunkat a tényői Tájházban.
A gyerekek részére szervezett programok, játékok idén Szent-György köré csoportosultak. A kislovagi torna feladatai között szerepelt sárkánytojás-keresés, sárkányra célba dobás, bodzapuska készítés, kürtöskalácsot sütés, papírsárkány készítés, békahajtogatás.
A lovagi tornát teljesítőket a végén lovaggá avattuk.
A kicsiktől a nagyokig a a kukoricamorzsolás is nagy kihívást jelentett, majd a lemorzsolt kukoricát ledarálhatták a gyerekek.
Délelőtt a felnőttek sütöttek-főztek, beszélgettek, mókáztak, este pedig a gitár is előkerült.
A programunkon többségében helyi lakosok voltak - kb. 150 fő - , de érkeztek látogatók a szomszéd településekről - Kajárpécről, Győrszemeréről, Sokorópátkáról -, Győrből, sőt Budapestről is. A nap folyamán min. 200-an megfordultak a tájháznál.

A rendezvényről további képek itt találhatók:

A program a megyei napilapban, a Kisalföld újságban is megjelent, valamint a Kisalföld online oldalán is.

Tájházak Napja 2013: