Tájházi Műhely - Az épített és tárgyi örökség védelme a tájházakban

Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye
9734. Peresznye, Hunyadi u. 19. 2016. május 4.

10.00-10.30 Regisztráció
10.30-10.40 Köszöntők
Dumovits István, a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye igazgatója,
dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak szövetsége elnöke,
Horváth Attila, Fertőhomok polgármestere,
Dr. Zádrovich Bernadett PhD, a  MHKGY gyűjteményvezetője.

10.45-11.15 Buzás Miklós főépítész, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre: Tájházak megőrzésének gyakorlata
11.20-11.40 Hugyecsek Balázs restaurátor, műtárgyvédelmi felelős, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre: Műtárgyvédelem tájházi környezetben – a tisztítástól a megőrzésig
11.45-12.25 Szabó Balázs restaurátor/Kovács Levente, restaurátor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre: Faanyagvédelmi kérdések
12.30-13.15 Szünet, szendvicsebéd
13.15-13.45 Hugyecsek Balázs restaurátor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre  Kerámia és üvegtárgyak védelme a tájházakban
13.50-15.00 Gyakorlati bemutatók és konzultáció - Kovács Levente, Szabó Balázs, Hugyecsek Balázs restaurátorok: Mit tehetek a tájházam tárgyaiért?

KÍSÉRŐPROGRAM: Ismerkedés Peresznye nevezetességeivel
- Séta a Széchenyi kastélyhoz, az „óriás műemlék kehely”, valamint az ország második legnagyobb platánfájának megtekintése a kastélyparkban.  Szent Egyed ereklye a templomban.
-  A Bertold grófi család által a peresznyei Dalárda részére hímeztetett zászlajának megtekintése az IKSZT-ben
-  Brigovich Lajos művész-tanár kiállítása az IKSZTben. - Temetőkápolna és annak berendezése
- Eszterházy család által emeltetett síremlék a temetőben (mindenki keresztje)

16.00 Hazautazás

A program keretében bemutatjuk a Szabadtéri Néprajzi Múzeum  Tájházak megőrzésének gyakorlata című időszaki kiállítását A rendezvényen a részvétel regisztrációhoz kötött.  Kérjük, részvételi szándékát a  majnarmarti@t-online.hu címen jelezze 2016. április 30-ig a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével. Kérjük a részt venni szándékozókat, hogy hozzanak kötényt a munkához!

További információ: Hegedűsné Majnár Márta, tel.: 20/438-1092