Tájházak Napja beszámolók 2014

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

ÉRSEKHALMÁN LOVAS NAPPAL KÖZÖSEN ZAJLOTT A TÁJHÁZAK NAPJA

Az Érsekhalmi Tájházban gyermekprogramok, autentikus játszótér, íjászat, kemencés ételek készítése, helyi termelők termék

Vértesszőlősi Tájház

Tavaszváró

Program: Tavaszváró Májfa állítása április 24-én 15 órakor a Tájháznál. Tavaszi kézműves foglalkozás gyerekeknek, kemencében kalácssütés. Óvodás és iskolás gyerekek táncos műsora, Aszúszemek felnőtt néptánccsoport, Jakab András és Kelemen Petra szólótánc és karikázó.

Ócsai Tájház

Egész napos családi programunk 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. A nap folyamán a tájház udvarán kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket. 14 órakor Izsák Zoltán magángyűjteményéből egy Nagy Magyarország területéről származó élő viselet bemutató lesz. 16 órakor élő „Viselet térkép” létrehozása a templom terén. Társszervező az Egressy Gábor Szabadidő Központ ás az Ócsai Református Egyházközösség.

Bodrogközi Múzeumporta

Cigánd a magyarországi Bodrogköz egyetlen városa. Az itt található falumúzeum betekintést nyújt a város múltjába. A szőttes házban a bodrogközi népművészet textil és kender feldolgozású tárgyát tekinthetjük meg. A helytörténeti tárlaton megismerkedhetünk a város történetével, nagyjaival, informálhatunk a folyószabályozásról, valamint láthatjuk azt az oklevél másolatot ahol először említették a települést.

Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény, Jászkisér

Ingyenes belépés és tárlatvezetés a gyűjteménybe, a Csete Balázs Honismereti Egyesület tagjai által tartott hagyományőrző, kézműves játszóház, kemencében sült népi ételek kóstolója, hagyományőrző íjász bemutató és ügyességi verseny, lovaskocsikázás a településen.

Vésztői Tájház – Mesterségek Háza

A Vésztői Tájház és Mesterségek Háza idén is csatlakozik A Tájházak Napja országos programhoz. Április 22-én a Szent György naphoz kapcsolódó „Pásztornap” kapcsán a tavaszi kihajtást és a sárréti pásztorok életmódját szeretnénk feleleveníteni.

Terényi Tájház

A régi húsvéti szokások felelevenítése - tojásfestés, népviselet bemutatása, hagyományos húsvéti ételek bemutatása és kóstolása.

Pándi Tájház

A Pándi Tájház még nem bejegyzett tájház, így csak a nyitva tartással tudunk csatlakozni a Tájházak Napjához. Lesz helytörténeti totó és a tájház bemutatása. Május elsején pedig megrendezzük a IV. Tájházi Majálist, ahol sok féle műsor lesz látható. Délelőtt népi gyermeki játékok, délután a tájház színpadán folyamatos műsorok. Lesz helyben, a kemencében sütött lángos, kürtős ill. kulcsos kalács sütés és gulyás, valamint sör és virsli, és léggömb. A majális kezdési időpontja: 2015. május 01., 08:00.

Bugyi Nagyközség Tájháza

Népi mesterség (szövés, fafaragás, gyöngyfűzés, hímzés, csuhéfonás) bemutatók a tájház udvarán. Tárlatvezetés a tájház állandó és időszakos kiállításán. Kézműves foglalkozások és lángos sütés, valamint kosaras körhinta.

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára