Tájházak Napja beszámolók 2013

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Császártöltési Sváb Tájház

A házat Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária építette 1896-ban. Az épületet 1996- ban vásárolta meg az Önkormányzat múzeumi célokra. A berendezést helyben gyűjtött tárgyak adják.

Heimatmuseum – Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok

A helyi németség kultúráját és tárgyi emlékeit a hagyományőrző csoport 1976 óta gyűjti. A tájház épülete az 1880-as években épült. A néprajzi gyűjtemény 2008-ban került a mai helyére. A tájház tulajdonosa és üzemeltetője a Nagymányoki Német Nemzetiségi Önkormányzat. A leltározott tárgyak múzeumi szakmai felügyeletét a megyei múzeum biztosítja.

Bodrogközi Múzeumporta

Cigánd a magyarországi Bodrogköz egyetlen városa. Az itt található falumúzeum betekintést nyújt a város múltjába. A szőttes házban a bodrogközi népművészet textil és kender feldolgozású tárgyát tekinthetjük meg. A helytörténeti tárlaton megismerkedhetünk a város történetével, nagyjaival, informálhatunk a folyószabályozásról, valamint láthatjuk azt az oklevél másolatot ahol először említették a települést.

Eszlári Tájház (magán)

A vendégek fogadása után a tájházban található népi emlékek és gyűjtemények, értékek bemutatására kerül sor. A konyhában pedig az 1955-1999-ig Vésztőn működő Gyomai Házipari Szövetkezet termékeinek bemutatására és a bedolgozott termékek készítésének megtekintésére is sor kerül. A készítő Kovács Imréné, akinek Gobelin kiállítása is megtekinthető.

Magyarlukafa Néprajzi Műhely

Kézműves foglalkozás, tárlatvezetés, kiállítás, Szent-György napi népszokások; "Hol volt, hol nem volt" (tájházunk története)

Tényői Tájház

A Békavár, mint Tényő jellegzetes falurésze, a helyi fazekas- kézműves kultúra bölcsője. Fazekas foglalkozás kicsiknek és nagyoknak. Szakmai előadás: Samu Eszter fazekas művész. Jellegzetes, tényői gasztronómiai értékek a múltból. Hagyományos paraszti ételek: keletlen, langalló, prósza. Kukorica csuhé tárgyak készítésének fortélyai.

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára