Tájházak Napja Programok 2019

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Taksonyi Tájház

TÁJHÁZAK NAPJA A SZLOVÁKIAI TAKSONYBAN:
A Galántai Honismereti Múzeum által fenntartott Taksonyi Tájház nemzeti műemlék, amely a Tájházak Napja rendezvény apropóján ingyenes, tárlatvezetéssel egybekötött belépést biztosít a látogatók számára.
Az utca felőli első szobában és a konyhában módosabb taksonyi gazda lakásának berendezése látható a 19. és 20. század fordulóján. A hátsó szoba enteriőrje az alföldi szlovákok (Tótkomlós) lakáskultúráját mutatja be, akik Taksonyon 1947-ben telepedtek le.
A rendezvényre látogató gyermekek hagyományos népi játékokat próbálhatnak ki az udvaron, és tájházzal kapcsolatos feladványokat fejthetnek meg.
A tájház udvarában helyi kézművesek portékái között válogathatnak a látogatók.

Nagyberegi tájház

Tájházak napja – nyílt nap a Nagyberegi tájházban
A Tájházak napjához első ízben csatlakozva nyílt napot
tartunk a Nagybergi tájházban. Április 27-én reggel
10 órától várjuk az érdeklődőket. Kézműves foglalkozással, íjászkodással, kemencében sült édességgel kedveskedünk az oda látogatóknak. Programjaink között kádárbemutató, élő történelemóra a Rákóczi emlékév kapcsán, élőszavas mesemondás és rendhagyó néprajzóra is helyet kap. A napot élőzenés táncházzal zárjuk a Sodró népi együttes közreműködésével. A belépés díjtalan!

11.00: rendhagyó néprajz óra
és előadás Szent Györgyről
12.00: élőszavas mesemondás, kuruc nóták és játékok
13.00: élő történelem óra a Rákóczi emlékév kapcsán
14.00: táncház a Sodró Együttessel

Kismányok

Kismányokot az 1710-es években népesítették be sváb telepesek. A németajkú lakosság nagy részét 1946 és 1948 között kitelepítették. A településen még ma is élő németek büszkén őrzik identitásukat, ennek bizonyítéka az alig egy éve megnyitott tájház, amely bemutatja a 320 lakosú település és a térség sváb viseleteit. A Tájházak Napja hétvégéjén a gyűjtemény megtekintése mellett a vesszőfonás rejtelmeire szívesen tanítják a látogatókat, óvodás és iskolás csoportokat is szeretettel várnak.

Tordasi Tájház

A tájház szakmai anyagával a tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat, a fészerben a paraszti gazdaságok eszközeit mutatjuk be.
A nyitásra érkező vendégeket, látogatókat hagyományos ételekkel és helyi borral kínáljuk.
A Tájház hátsó szobájában a „Tordasi életképek II.” címmel a XX. század első feléből származó fotók alapján a falu életének négy területét mutatjuk be. A tablók az iskolásokat, esküvőket, a falu tűzoltóit és a településre jellemző, a szőlőtermesztést követő pincelátogatásokat mutatja be. Az időszaki kiállítás egész évben a nyitva tartás ideje alatt megtekinthető.

Kisnánai Vár és Népi Műemlék

A tájház berendezésén kívül a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából  megtekinthető lesz a hagyományos XIX. századi menyasszonyi viselet.
A tájház udvarán régi mezőgazdasági eszközöket  láthatnak az idelátogatók.
A hagyományokkal való ismerkedést a SZNÖ, valamint a Mátragyöngye Népdalkör segítik.

Isaszegi Szlovák Tájház

SZENT GYÖRGY NAPI HAGYOMÁNYŐRZŐ DÉLUTÁN

Első Szent György napi hagyományőrző délután a múzeumkertben, kézműveskedéssel, kézműves bemutatókkal (kosárkötés, szövés, fonás, hímzés), tánccal, énekkel, gyermekjátékokkal. Isaszegi lakodalmas kalács sütése a szabadtéri kenyérsütő kemencénkben. Minden vendéget szeretettel várunk!

KIRÁNDULÁS A HONVÉD SÍROKHOZ

Jó idő esetén biciklivel és gyalogosan is kirándulunk a Honvéd sírokhoz. Útközben gyógynövény ismereteket  gyakorolunk, éppen milyen növényeket lehet gyűjteni. Rossz idő esetén a tájházban helyi finomságokat sütünk és kínálunk.

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum / Szlovák Tájház

SZENT GYÖRGY NAPJÁN HÚZD FEL BÉRES A GÚNYÁD!
A Kiskőrösi Szlovák Tájház a 300 esztendővel ezelőtt betelepített szlovákság anyagi kultúrájának állít emléket. Megnyitása óta a  helyi nemzetiség identitásőrzésének egyik központja, a szlovák kultúra és életmód bemutatásának helyszíne. A Tájházak Napja rendezvényen Szent György napjához és az állatok tavaszi kihajtásához kapcsolódó játékos feladatokkal, "sárkányos" kézműves foglalkozásokkal és hagyományos kemencés finomságokkal várjuk az érdeklődőket. Teret kap a színpompás kiskőrösi viselet.
A szomszédolás jegyében vendégül látjuk a Dunaegyházi Szlovák Tájházhoz kötődő hagyományőrzőket is.

Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar népdalcsokra;
Szivárvány Néptáncegyüttes;
Szücsi óvodások

Sárpilisi Tájház

HAGYOMÁNYAINK ÁTÖRÖKÍTÉSE
A Sárköz Természetjáró Egyesület magbörzével várja az idelátogatókat a tavaszi ültetés, vetés idején. Juhász Józsefné a hagyományos kosárfonás alapjait mutatja meg papírból az érdeklődőknek.
Az udvar füves területe lehetőséget ad szalonnasütésre, itt a Sárpilisi Tüskerózsa Dalkörrel együtt, jó hangulatban kerülhet sor a sárközi népdalok közös éneklésére.
A tájházvezető (Szabó Mónika) mindkét nap tárlatvezetéssel várja a vendégeket, megmutatva, hogy a Sárpilisi Tájház egy olyan hely, ahol bármikor szívesen fogadják őket.

SÁRPILIS nagy hangsúlyt és energiát fordít hagyományainak és szokásainak megőrzésére. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertessük a néptánc, a sárközi hímzés és a gyöngyfűzés szépségeit és a sárpilisi Gerlice Madár Hagyományőrző Néptánc Egyesület tagjaival közösen  igyekszünk minden alkalmat megragadni erre, így a Tájházak Napját is.
A rendezvény célja, hogy közelebb kerüljenek az emberek a tájházhoz, ne úgy tekintsenek rá, mint egy múzeumra, hanem mint a múltunk egy darabjára ahol őseink éltek.

Hidasi Tájház

A Hidasi Tájházért Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt a Hidasi Tájházba "Nyitott kapuval a Mecsek kapujában" programjára április 27-én, szombaton:
10.00: Kapunyitás, vendégek fogadása
12.00: népi hangszer és népi játék készítés Erzsi nénivel és Józsi bácsival
13.30: Tájház bemutatása szakvezetéssel
14.40: Hidas Néptánc Együttes műsora
15.00: "Hidasi Fonó" - az előadás témája: A két etnikum - a székelyek és németek - egymáshoz való viszonya.
18.00: Kapuzárás
A nap folyamán a tájház látogatása díjtalan.
Információ: www.hidas.hu, hidastajhaz@gmail.com

Oldalak