Tájházak Napja Programok 2019

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Felsőtárkányi Tájház

Dédszüleink mindennapjainak a bemutatása, történetek a múltból, családi fotók kiállítása, masinában sült ételek kóstolója, korabeli gazdálkodáshoz használt eszközök bemutatója, birkanyírás. Morván kalács készítése, néptáncbemutató, beszélgetések.

Bagolyfészek Kézművesház és Újhartyáni Sváb Tájház

TÁJHÁZAK KERÉKPÁRNYEREGBŐL
Meg lehet tekinteni a sváb tájházat Majer Ferencné Erzsi néni vezetésével.
Zsákbamacska a kerékpárral érkezőknek!
A tájház udvarában levő Bagolyfészek kézművesházban limonádéval és falatkákkal várjuk a megfáradt bringásokat.

Bődi István Falumúzeum

TAVASZI TÁJHÁZMUSTRA

A Tájházak Napján falumúzeumunk tájházmustrával várja vendégeit. A mustra alkalmával a látogatók egyrészt megtekinthetik a falumúzeum értékeit (kiállításait, kiadványait, múzeumpedagógiai kínálatát), másrészt megismerhetik a környező tájházakat, kiállítóhelyeket is. A nap folyamán történik meg a Kistelepülési Múzeumpedagógiai Program alapdokumentumának aláírása, amely lehetővé teszi múzeumi gyermekfoglalkozások megtartását a környező 13 falu iskolásai számára. Ehhez kapcsolódóan egy játékos bemutató foglalkozást is tartunk a falumúzeumban, melynek középpontjában a "mesélő tárgyak" állnak. A nap folyamán fellép a helyi Margaréta Néptánccsoport, bemutatkozik az álmosdi Kölcsey Emlékház, a létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény, az érmelléki tájházak és a Tiszadadai Tájház. A látogatók népi játékokat próbálhatnak ki és megismerhetik a csuhéfonás, valamint a mézeskalács-készítés hagyományait. Délben rendezzük meg a település új bormúzeumának sajtónyilvános bokrétaünnepét. A Tájházak Napjához kapcsolódóan este táncházat rendez a helyi művelődési ház.

Fogadás, baráti beszélgetés. Közben megtekinthetők a tájház textilgyűjteményének jelesebb darabjai.

Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény, Jászkisér

HÁZUNK NAPJA

A Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény megtekintése, játszóház (népi játékok készítése), kemencés ételek sütése, emlékezés a névadóra, a XXV. Jász Világtalálkozó programjának ismertetése.

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

TAVASZI FAZEKAS ÜNNEP
A tiszafüredi fazekasság legszebb hagyományait szeretnénk felidézni a 19. századi Fazekasházban. A mesterség kipróbálása mellett játékos feladatok és a háziasszony kemencében készült finomságai is várják a látogatókat ezen a tavaszi családi napon.

Inárcsi Tájház, Zrumeczky Dezső Művelődési Ház és Könyvtár

TÁJHÁZAK KERÉKPÁRNYEREGBŐL:

Az országos Tájházak Napja programsorozathoz kapcsolódóan kerékpáros családi túrát szervezünk, mely során a környékbeli tájházakat látogathatod meg, így egyszerre bicajozhatsz és a tájházakat is megismerheted. A túrát teljesítheted kis, közepes vagy nagy körben, teherbírásodnak és kedvednek megfelelően. Minden állomáson szeretettel várunk valami meglepetéssel. Résztvevő tájházak: Zrumeczky Dezső Művelődési Ház- Inárcsi Tájház, Ócsai Tájház, Bugyi Tájház, Sári Szlovák Udvar (Tájház és Rétesház), Felsődabasi Nemes Kúria, Dabas-szőlősi Tájház, Dabas-Gyóni Tájház, Hernádi Tájház,  Bagolyfészek Kézművesház, Sváb néprajzi gyűjtemény Újhartyán, Kakucsi Tájház.

Programok az Inárcsi Tájháznál:
Frissítővel és molnárkaláccsal várunk mindenkit.
Lesz helyben sütött, finom házi lángos Jolika néni jóvoltából.
(Az anyagköltséghez hozzájárulást szívesen fogadunk.)
Az Inárcsi Sajtmanufaktúra házi joghurtfagyival ajándékozza meg a kerékpárosokat.

Sidló-ház Tájház

Sidló ház bemutatása;
táncház tartása;
Domoszlói húsvétoló c. film bemutatása;
Bor és pálinka kóstolás a diófa alatt (rossz idő esetén a pincében);
Pogácsa, herőce, szörp kínálása.

Vértesszőlősi Tájház

VIDÁM TAVASZ

Májfa állítással indul a vidám tavaszi program Vértesszőlősön, a tájház épületénél. A helyi óvodások, valamit a helyi általános iskola Ogyevacska néptánccsoportja szlovák és magyar gyermekjátékfűzéseket, gyermek táncokat adnak elő. Községünk Férfi Dalkör Egyesületétől tavaszi dalcsokor összeállítását hallhatjuk, végül a Vértesszőlősi Aszúszemek felnőtt tánccsoport zárja az összejövetelt. Mindeközben finom pogácsával, frissítővel kínáljuk a közönséget.

Április 27-én 15 órától a "Vidám tavasz" c. Tájházak Napi programon a helyi művészeti, hagyományőrző csoportok mutatkoznak be - több generáció szereplésével - az érdeklődő közönségnek.

Hajdúszoboszlói Gazdaház

Ki milyen kovászt tesz, olyan kenyeret eszik!

Április 27-én szombaton 11 órától:
11 órától: Keltetés kotlóval, keltetőgéppel. Hogyan működik a keltetőgép.

Mi a jégzsinór? Miért páratlan számú egy kotlóalja tojás? Mi a kártojás? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak nálunk az érdeklődők.

11:30 A látogatókkal megdagasztjuk a kenyerünket. A résztvevőknek az alapanyagokat, kovászt biztosítjuk. A kenyér többszöri dagasztása – kelesztése között vajat köpülünk, zöldségekből kenyérre való kenőkét készítünk, és ezeket a friss kenyérrel meg lehet kóstolni.

14 órától:  A Gazdaház épületének, kiállításainak és a gyógynövénykertnek a bemutatása vezetéssel, gyógytea kóstoló.

Programváltoztatást nem tervezünk de az időjárás miatt előfordulhat!

Kisfaludi Tájház

A kisfaludi óvodások és iskolások műsorral fogadják a látogatókat, a gyerekeket mesés foglalkozás is várja.
A helyi dalkör és a citerazenekar gondoskodik a jó hangulatról, a kézimunka kör pedig a tájegység himzéseit mutatja be.

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára