Tájházak Napja Programok 2018

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Válassza ki a kívánt megyét

Vörsi Tájház

Népi játékok, népzene, táncház, kézműves foglalkozás, valamint kézműves termékek vására a Tájház udvarán. Felelevenítjük a múltat, betekintünk a kis-balatoni pákászok, az állattartók, nádvágók, sásszedők mindennapi életébe. A programra előzetes jelentkezés nagyobb csoportok esetén szükséges.

Vértesszőlősi Tájház

Vidám tavasz: mindkét nap várja a tájház a látogatókat, szombat délután a helyi hagyományőrző csoportok vidám műsorral köszöntik a tavaszt.
Április 28-án, szombaton 15. 00 órától: A helyi óvodások és iskolások (Ogyevacska) néptánc csoportja szlovák és magyar gyermekjátékfűzéssel. Élő zenére moldvai táncház a Tájház előtti téren a helyi Aszúszemek felnőtt tánccsoport közreműködésével, vezető Jakab András és Kelemen Petra Piroska. Kelemen Petra Piroska bukovinai, magyarbődi népdalokat és somogyi borosnótákat, népdalokat énekel.

Tordasi Tájház

A tájház melletti fészerben a paraszti gazdaságok eszközeit mutatjuk be.

Tordasi Tájház

A tájház szakmai anyagával bemutatjuk a tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti fészerben a paraszti gazdaságok eszközeit mutatjuk be. A nyitásra érkező vendégeket, látogatókat hagyományos ételekkel és helyi borral kínáljuk. A Tájház hátsó szobájában a „Tordasi életképek II.” címmel a XX. század első feléből származó fotók alapján a falu életének négy területét mutatjuk be. A tablók az iskolásokat, esküvőket, a falu tűzoltóit és a településre jellemző, a szőlőtermesztést követő pincelátogatásokat mutatja be. Az időszaki kiállítás egész évben a nyitva tartás ideje alatt megtekinthető.

Tiszadadai Tájház

"A fecske nem ember, mégis haza vágyik"
Kerékpáros és gyalogos hagyományőrző - helytörténeti túra
Gyönyörű Tisza-part, remek program, szívélyes fogadtatás - ezt kínálja Tiszadada a Tájházak Napján április 28-án, szombaton 10.00 -12.00 között.
- kerékpáros túra és gyalogos helytörténeti séta a tájháztól indulva (Helytörténeti Gyűjtemény, Holló Emlékház, képzőművészeti gyűjtemények, templomok)
- látogatás a kézműves sajtok műhelyében
- közösen májusfa állítása
Kitűnő családi program!

Tényői Tájház

A Tényői Dalkör tájházi rendezvényén a még el nem felejtett, Tényőre és Sokoró-vidékre jellemző népi ételek kerülnek bemutatásra, dalos köntösben. Néhány a helyszínen is megkóstolható lesz. A tájház a megadott időkben ingyenesen látogatható lesz.

Taksonyi Tájház

A Galántai Honismereti Múzeum által fenntartott Taksonyi Tájház nemzeti műemlék, amely a Tájházak Napja rendezvény apropóján ingyenes, tárlatvezetéssel egybekötött belépést biztosít a látogatók számára.
Az utca felőli első szobában és a konyhában módosabb taksonyi gazda lakásának berendezése látható a 19. és 20. század fordulóján. A hátsó szoba enteriőrje az alföldi szlovákok (Tótkomlós) lakáskultúráját mutatja be, akik Taksonyon 1947-ben telepedtek le.
A rendezvényre látogató gyermekek hagyományos népi játékokat próbálhatnak ki az udvaron, és tájházzal kapcsolatos feladványokat fejthetnek meg.
Kulturális programmal a helyiek készülnek.

Tabáni Tájház

A Tájház muzeális értékeinek bemutatása, jellegzetes tárgyainak ismertetése, tárlatvezetés. Szakmai bemutató, néprajzos kolléga előadásában. Falvédő kiállítás. Házi áldás készítése.

Április 28., 14.00: Néptánc együttes előadása. A Jászsági népi hagyományok bemutatása. Gyerekcsoportok ünnepi előadása. A besenyszögi Vehiculum-Ház bemutatkozása.

Szelence-porta Tájház – Őrtilos

Régi népi lakodalmi szokások felelevenítése, eljátszása, Dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató gyűjtése alapján. Kikérés a lányos háztól, lakodalmi menet a fiús házhoz (a tájházhoz), cere-fa mászás, itatás, deresre húzás, halál megjelenése..., dramatikus, olykor pajzán játékok. Közben a népi hagyományőrző csoportok (néptáncosok, dalosok, népzenészek) fellépései, térítés ellenében a tradicionális lakodalmi étkek kóstolása.

Szaporcai Cifraház

Tavasznyitó kemencenyitó – idei első sütés a közösségi kemencében. Vetítés: képek az Ormánságról, filmek a ház életéről. Szőjünk terveket, szőjünk szőnyeget! Közös tervezgetés és rongyszőnyeg szövés. Mindenki hozzon magával néhány ötletet és textilcsíkot! Mindenkit szeretettel és rétessel várunk az Ormánság keleti tájékán, a Bőközben, annak is egy kicsi falujában Szaporcán!

A jelentkezéssel a csatlakozni szándékozó hozzájárul ahhoz, hogy látogatóit ingyenesen vagy kedvezményesen fogadja, és a részt vevő tájház a közös programlistán, az írott és elektronikus média felületeken, valamint az interneten megjelenjen.

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára