Tájházak Napja Programok 2018

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Boldogi Tájház

A 2017-es "Az év tájháza" cím büszke tulajdonosaként elmondhatjuk, hogy tájházunk utóbbi időben megvalósított fejlesztési koncepciója nem csupán infrastrukturális megújulást hozott magával, hanem mind a látogatók, mind a faluban élők számára élénk, mozgalmas közösségi színteret teremtett. Ebben a megújult környezetben várjuk vendégeinket idén is a Tájházak napján, ahol Szent György napi szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg látogatóink, hagyományőrző csoportjaink és kézműves foglalkoztatóink segítségével. A program ideje alatt lehetőség lesz a boldogi nagyrózsa sütésére, kóstolására, illetve lovaskocsis falunézésre is. A nap folyamán igény szerint indul tárlatvezetés az érdeklődők számára.

Jósvafői Tájház

Gömöri fejfák a (Táj)házban, fejfás temetkezési hagyományok Jósvafőn. A Jósvafőre jellemző gömöri fejfás temetkezés az ezredfordulóra szinte teljesen eltünt. A református temetőből kikerülő, feleslegessé vált fejfákat a tájház területén helyezték el, átmentve azok szimbolikáját a jelentkorba. Mára a hagyományos, gömöri fejfás temetkezés és sírhely megjelölés a Református Egyházközség és a Tájház értékmentő és szemléletformáló munkájának köszönhetően újra reneszánszát éli. Az élő hagyományok vezetett program keretében ragadhatóak meg a Jósvafői Tájházban és a Református Temetőben.

Erdőbényei Tájház

Áldott Szent György - tavaszhozó programok kicsiknek és nagyoknak A rendezvény első napján, szombaton a tájház kiállítása ingyenesen megtekinthető. Vasárnap a gyermekeket tavaszváró játszóház, a felnőtteket tárlatvezetés és interaktív kádármesterség bemutató várja. A nap folyamán több alkalommal a Szent György templom csoportos látogatására van lehetőség. A jó borokról a bényei borászok, a finom ételekről a helyi hagyományőrzők gondoskodnak.

Faluház Rószaszentmárton

Zenés, táncos vidám műsorok sorozatával várjuk az érdeklődőket helyi hagyományőrző csoportok előadásában. Ingyen tárlatvezetés teszi még vonzóbbá programjainkat, a faluházban, a lignit bányászati emlékházban, és a parókián lévő egyháztörténeti kiállításon.    "Látogatóink hallhatják a Rózsafa citerazenekar színvonalas népzenei csokrát.
Megismerhetik a Móra Ferenc Általános Iskola néptánc csoportját, az ecsédi Kacus Néptánc Együttes színes összeállításával.
A Labdarózsa Óvoda gyermekei népi játékokat fognak bemutatni. Végezetül meghallgathatjuk a helyi asszonykórus előadását.

Felpéci Tájház

"EZT SÜTÖTTÜK KI ÖNÖKNEK/ÖNÖKKEL! - KENYÉR, LANGALLÓ, RÉTES, POGÁCSA KÉSZÍTÉSE KÖZÖSEN

Szombaton a résztvevők ingyenesen megtekinthetik a Tájház állandó kiállítását. Aközben már fűtjük a kemencét és készülünk a bemutatókra: kenyérdagasztás, rétesnyújtás és pogácsgyúrás, majd sütés lesz a programban, A "bátrak" ott lehetnek a munkafolyamatokban és a végén megkóstolhatják, amit megsütöttünk. Vasárnap ismét lesz tárlatvezetés 14 órától, kisétálhatnak az érdeklődők a pincéhez, vagy az ősborókást tekinthetik meg 15 órától, majd népzenei műsorral várja a visszaérkezőket a Somló banda. Ha kedvet érez a közönség, táncházban múlathatják el az időt 16-18 óráig.

A Somló banda népzenei műsora a Tájháznál- táncházzal. Kezdési időpontja: 2018. április 29. 16 óra

Lamberg – kastély Kulturális Központ – Móri emléktár és Művészeti Kiállítás

SZENT GYÖRGY-HETI VÍGASSÁGOK, EZERJÓ FAKANÁLFORGATÓ FŐZŐVERSENY Mór műemlékekben és természeti szépségekben gazdag kisváros. A legkisebb magyar történelmi borvidék része, hírnevét a "Móri Ezerjó"-nak köszönheti. A Szent György-heti Vigasságok a látogatók és a helybeliek számára kínál sokszínű kulturális, gasztronómiai programokat, mint amilyen az "Ezerjó Fakanálforgató" borral készülő ételek országos főzőversenye is. Ehhez csatlakozik a sváb tájházunk, mely az ide telepített német lakosság életébe enged bepillantani. A rendezvény keretében hagyományos móri paprikás levest készítünk, mellé talkedlit sütünk, illetve a kamrában csuhéfigura készítést láthatnak az érdeklődők. A lépéről-lépésre újraélesztett hagyományok bemutatása nem csak a városban élőknek, hanem a látogatóknak is izgalmas közösségi élményt nyújthat.

Móri Szent György-heti Vigasságok
 "Ezerjó Fakanálforgató" főzőverseny

Orfűi Malommúzeum

Az Orfűi Malmoknál három különböző malommal ismerkedhetünk meg. A kétszáz éves szárazmalom igazi kuriózum: a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett, egy roppant nagy méretű olajütő is fennmaradt. A 19. századi vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol az érdeklődők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. A Tavaszi Bizsergés alkalmával a kemencében ropogós cipók és más finomságok sülnek majd, amelyekből a hozzánk érkezők új fogadóépületünkben, a GARATban falatozhatnak.

Petőfi Sándor Emlékmúzeum

TÁJHÁZAK NAPJA A PETŐFI EMLÉKMÚZEUMBAN
Petőfi Sándor fiatalkorának egyik fontos helyszíne, Szalkszentmárton is bekapcsolódik a Tájházak Napja programjába. A kiállítással berendezett épület ragyogó képet nyújt a 19. század népi életformájáról, hagyományáról és irodalmáról."    A programban megismerhetjük a szalkszentmártoni hagyományokat, Hrúz Mária konyháját és Petőfi kedvenc ételeit, ízelítőt kaphatunk a kor világából.

Hosszúhetényi Tájház

ITT A TAVASZ! TAKARÍTS A HÁZAD TÁJÁN, NE HAGYD KI A TÁJAD HÁZÁT!

A munka nem komoly, csak tréfás, vidámságot hozz, ne mást! A tájházban 13-17 óráig a tavaszi nagytakarítással kapcsolatos játékos programot szervezünk: - "TJÁÁHZ" - A tájház tárgyai titokban helyet cseréltek akár csak a betűi. Rakj rendet köztük! - "Meszeld ki a saját házad!" - Ajtódísz készítés. - "Egyszer hopp, másszor kopp!" - totó a kamra maradékok újrahasznosítására a paraszti kultúrában. -"Ma mosógéllel régen hamulúggal" - Párosító feladat gyerekeknek. -" Dunyha, szőnyeg, poroló fuss, hogy ne légy utolsó!" -sorverseny a gazdaasszony feladatainak kipróbálására. - "Kamra seprés" - Falatozás a tavaly eltett finomságokból. - Ismerkedés a házilag készített tisztítószerekkel - felnőtteknek.

Csicsóka Tájház – Biharkeresztes

"ÉL BIHAR........"

Tájháznapi rendezvényünket megtiszteli  Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató. Előadása lesz a nap nyitó programja.
Látogatóink megtekinthetik tájházunkat és az ahhoz tartozó gazdasági udvart őshonos magyar állatainkkal.
Megszülettek, a kiskecskék, báránykák, kikeltek, a kacsák, libák, hamarosan a csibék is kibújnak a tojásból.
Vásárolhatnak a helyi környékbeli és a határ túloldaláról érkező kézművesek, termelők portékáiból, racka gulyást
kóstolhatnak, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Megtekinthetik a  derecskei Kiss Gábor által készített
régi parasztudvar eszközeinek és szerszámainak kicsinyített működőképes  mását.

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára