Tájház adatbázis

Jósvafői Tájház

A tájház és gyűjteményeinek bemutatása: lakóház – tiszta szoba, konyha; barlangkutatás-történeti-, helyi ipar-történeti kiállítások, iskolatörténeti kiállítás, szabadtéri gépkiállítás (cséplőgép, elevátor, járgány, kendertörő), méhes, tűzoltó felszerelések; integrált lakótér

Részletek

Kisnánai Vár és Népi Műemlék

A vár tövében, festői környezetben álló szlovák parasztház 1880-90 között épült, melyet 1912-ben korszerűsítettek, majd 1970-ben restauráltak. A kiállított tárgyak az 1700-as évek derekától származtathatóak. A tájházban világosan látszik a magyarság akkori élete és sorsa, népszokásai egybeolvadtak, mesterségeik egybekovácsolódtak, nyelvét azonban mind a két nép igyekezett megőrizni.

Részletek

Bogyiszló Tájház

Április 22-én a Bogyiszlói Tájház megtekintése ingyenes (tárlatvezetéssel) 13 - 17 óráig. Április 23-án, 10 órától várjuk az érdeklődőket játékos vetélkedőkkel, rejtvényekkel, kézműves foglalkkozásossal, helyi ételkóstolással és kincsrejtéssel. Igény szerint lehetőséget biztosítunk a Kasztói őstölgyes, illetbe az Orchideás erdő felkeresésére.

Részletek

Hajdúböszörményi Tájházak

A népi építészet emlékeit őrzi az öt paraszti porta alkotta épületegyüttes, mely egyszerű alföldi paraszti házakból és gazdasági épületekből áll. A házak a 18. század vége és a 19 század közepe épültek.

Részletek

Varsányi Falumúzeum


A múzeum bemutatása - elrendezése, berendezése, használati tárgyai Szent György naphoz kapcsolódó szokások - Borkóstolás Varsányi palóc értékek - népdalok - mesék ( Andris bácsi, Margit néni) - népi játékok bemutatása (csutkababa, csuhé) Helyi kézművesek munkái - bőrözés - gyöngyfűzés - hímzés - népviseletbe öltözés Kukorica pattogtatása

Részletek

Vörsi Tájház

Vörs községben áll a tájházként berendezett talpasház, amely a 18. század végi és a 19. század eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg.

Részletek

Szlovák Tájház – Szarvas

Tavaszkezdő Szent György-napon a szarvasi Szlovák Tájház is kitárja kapuit. Harmatszedés, kilövés, pásztorfogadás, napimádat, kincskeresés és e nap minden varázsereje várja a néphagyományok tisztelőit és az érdeklődőket mindkét napon 10 és 15 óra között.

Részletek

Hagyományok Háza Bácsgyulafalván

A bácsgyulafalvai Hagyományok Háza és az ebben található gyűjteménytár 2008 évtől került felújításra és folyamatosan bővítésre. A ház az 1920-as évek végétől a Kabók család tulajdonában állt, s felújítására is – a délvidéki magyar hagyományok őrzése céljából - családi önerőből került sor. A telken álló, korábban melléképületként használatban lévő házban a paraszti házimunka legjava zajlott: dohánycsomózás, disznótor, lekvár főzés, nagymosás, kenyérsütés, tarhonyakészítés.

Részletek

Kocs község Önkormányzata Faluház és Községi Könyvtár

Tájház bemutatása
Régi paraszti élet bemutatása- kiállítás

Részletek

Német Nemzetiségi Tájház Harta

A ház bemutatja a hartai németek lakáskultúráját, egyedi festett bútorokat, népviseletét, konyhai és használati eszközeit.

Részletek

Zánka Tájház és Galéria


Zánka Tájházának, Szekeres Kerámikus művész gyűjteményének és Dr. Gáncs Lajos borcímke gyűjteményének bemutatása

Részletek

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Tihany

A Batthyány u. 20. szám alatt található oszlopos, ívelt Parasztgazda Házzal és Halászcéh Házzal kapcsolatban már az 1930-as években felvetődött a gondolat, hogy szabadtéri múzeumként kellene megmutatni a nagyközönségnek. A múzeummal a népi építkezés és életmód bemutatása volt a cél, továbbá a Tihany életében fontos szerepet játszó gardahalászat bemutatása.

Részletek

Kiskunhalasi Tájház


A Fészekrakó Egyesület és a Pásztortűz Egyesület szervezésében. 14 éven aluli gyermekeket és szüleiket tánc- és énektanítással, kézműves tevékenységgel, játékkal várjuk a Tájházban.

Részletek

Balatonkenesei Tájház

A Kossuth Lajos utca 6. számú épület a tájház. Az utcavonalon áll, fésűs beépítésben, Sipos Ferenc tulajdonában. A Balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit viseli magán. Elrendezése: első szoba pitvaros, szabadkéményes konyha, hátsó szoba éléskamra, kamra, kocsiszín és istálló. Az első két helyiség előtt boltíves tornác húzódik, falazott mellvéddel. A házzal szemben az udvarban 1926-ban nyári konyha épült. Az épület falai terméskő lábazaton döngölt föld, vályog-és égetett tégla.

Részletek

Lamberg – kastély Kulturális Központ – Móri emléktár és Művészeti Kiállítás

Szent György napi kézműves vásár, éremverés, A Lamberg –kastély állandó tárlatai ingyenesen megtekinthetőek, Helytörténeti gyűjtemény, Sváb szoba és kamra, Ezerjó Pince-galéria, Vasarely-szoba, 13:00- Kvircedlisütés kóstolóval, 16:00- „Száll a dal” – Monó Manó zenekar interaktív műsora, családoknak, óvodás-és kisiskolás gyerekeknek, 19:00- Heaven Street Seven koncert, 21:00- Doors emlékzenekar koncertje

Részletek

A Kiskundorozsmai "Faragó féle " szélmalom

TÁJHÁZAK NAPJA A DOROZSMAI SZÉLMALOMNÁL IS 2016, ÁPRILIS 23.-24.

Ingyenes a belépés a szélmalomba, ezen a hétvégén szombaton és vasárnap délután 14:00 órától 18:00 óráig. – József Vass és Tájházszövetség társaságában.

Részletek

Hosszúhetényi Tájház

Az 1860-as években épült tájház 2011-ben került felújításra. Baranya egyik legértékesebb gyűjteménye, melyet Bocz Árpád hosszúhetényi lakos több évtizeden keresztül tudatosan gyarapított.

Részletek

Fertőszéplaki Tájházak


Népi mesterségek bemutatása a Fertő parton, majd ingyenes tárlatvezetés a tájházakban.

Részletek

Vilma-ház Somogyszob

Az 1839-ben épült a falu első tégla parasztháza . Országosan védett, háromoszatú, füstöskonyhás ház. Kemencéi 176 éve üzemelnek. Berendezése nagyon gazdag, melyet a falu polgárai adtak össze. Tisztaszobájábana 19. sz . közepétől származnak (festett láda, zenélő kép, kászli, finoman megmunkált, üvegbe épített kálvária, üveg mártogatós toll).2009-ben hivatalosan is muzeális kiállítóhellyé vált.

Részletek

Gyömrői Tájház

A Pest megyei Ecsert a török kor pusztításai után gróf Grassalkovich Antal telepítette újjá Felvidékről érkezett szlovák telepesekkel. A szomszédolással az a célunk, hogy Ecser szlovák eredetű népviseletét és táncait megismerjük és bemutassuk helyi lakosainak, valamint a Gyömrői gyermek néptáncosok is bemutatkozzanak.

Részletek

Algyői Tájház

A kiállítás további termei az 1930-as évek Algyőjét jelenítik meg, majd az olajbányászat megindulását, ami a falu lakóinak életét az 1970-es évekre jelentősen megváltoztatta.

Részletek

Magyarlukafa Néprajzi Műhely

Kézműves foglalkozás, tárlatvezetés, kiállítás, Szent-György napi népszokások; "Hol volt, hol nem volt" (tájházunk története)

Részletek

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben (korábban: Kismarosi Falumúzeum) 1993-tól állandó kiállítás látható a falu életére jellemző muzeális eszközökből, régi okiratokból és fényképekből, a falusi gazdálkodás régi szerszámaiból és borászati eszközeiből, a falu vallási életének relikviáiból, stb.

Részletek

Aldebrői Tájház Gazdaház


Idegenvezetés a Gazdaházban és a Községi Emlékparkban, valamint a templomban.

Részletek

Szászi Tájház

A Szászi Tájház avatása 2014-ben a szüreti mulatságon történt. Az ingatlant – a korábban ebben a házban élő – ,,Szabó lányok” : Jolán és Gizella ajándékozták Szászvárnak. A lakóház az 1940-es éveknek megfelelő állapotúra lett felújítva egy pályázat segítségével. A berendezés nagy része a Német Nemzetiségi Egyesület gyűjteményéből és Molnár Lászlóné Nagy Ildikó családi hagyatékaiból tevődik össze.

Részletek

Legendák Földje Alapítvány – Kondoros

Kézműves foglakozás gyerekeknek Anyák napjára - A Kondorosi dalos és zenei civil szervezetek találkozója a Csökmői Népzenekarral.

Részletek

Pásztorház – Gyenesdiás

A Pásztorházban működő kosárfonó szakkör munkáiból kiállítás, kosárfonás bemutató. Állatsimogató: a Festetics Imre Állatpark kis lakói jönnek vendégségbe. Palacsintasütés és kóstolás.

Részletek

Csicsóka Tájház – Biharkeresztes

Tájházunk bemutatja a múlt század eleji paraszti élet eszközeit, használati tárgyait. A Szent György napi nyitott kapus rendezvény kapcsán lehetőség nyílik gazdasági udvarunkban lévő őshonos magyar állatok megtekintésére, gyerekek részére állatsimogatóval készülünk.

Részletek

Zalaszentgyörgyi Porta Tájház

A ház 1885-ben már állt. Egészen 2008-ig lakott volt. A Zala-völgyére jellemző tagolódás figyelhető meg: lopott tornác, tiszta szoba-konyha-hátsó szoba-kamra-istálló-pajta. Az első traktus a két világháború közti időszaknak megfelelően van berendezve, a középparaszti létet mutatja be .

Részletek

Mezőcsáti Tájház

A Tájház épülete Mezőcsát és a járás egyetlen műemléki védett népi épülete, a 19. század második felében épült mezőcsáti kisnemesi lakóházak építési technológiáit, formai jellegzetességeit mára egyedül őrző fontos épített emlék.1994-től felújítva, korhűen berendezve tájházként működik, 2003-ban múzeumi működési engedélyt kapott, 2014-től része a város települési értéktárának.

Részletek

Bugyi Nagyközség Tájháza


Népi mesterség (szövés, fafaragás, gyöngyfűzés, hímzés, csuhéfonás) bemutatók a tájház udvarán. Tárlatvezetés a tájház állandó és időszakos kiállításán. Kézműves foglalkozások és lángos sütés, valamint kosaras körhinta.

Részletek

Szentlászlói Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

A Tájház 2003-ban nyílt meg. Az épület a helyi német építészeti stílus jegyeit hordozza. négy helyiségben látható a kiállítás. Az elsőben írásos és képi anyag mutatja be tablókon és tárlókban a németség és az idetelepített felvidéki magyarok múltját, a falu neves szülötteit. A második helyiségben egy 20. század eleji német tisztaszoba látható.

Részletek

Hegypásztor pincék – Oszkó

Az oszkói szőlőhegy területén számos boronafalú, zsúpfedeles pince található. A program során lehetőség lesz a Hegypásztor Kör területén lévő pincék megtekintésére és vezetett tanösvény bejárására is.

Részletek

Csökmői Tájház

A Csökmői Hagyományőrző Egyesület idén is csatlakozik a Tájházak Napja hagyományőrző programhoz, melynek kapcsán szeretettel várjuk az érdeklődőket a Csökmői Tájházban. A „Tavaszi nyitás” elnevezésű programunkon kézműves foglalkozások, szabadtéri népi gyermekjátékok, kemencés sütemények készítése, kiállítás látogatás és élő népzene várja a látogatókat.

Részletek

Markazi Tájház

A Tájházat 1870-ben egy helyi mesterember építette. Az 1990-es években került az önkormányzat tulajdonába. Két nagyobb felújítást követően 2005 óta látogatható.

Részletek

Császártöltési Sváb Tájház

A házat Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária építette 1896-ban. Az épületet 1996- ban vásárolta meg az Önkormányzat múzeumi célokra. A berendezést helyben gyűjtött tárgyak adják.

Részletek

Heimatmuseum – Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok

A helyi németség kultúráját és tárgyi emlékeit a hagyományőrző csoport 1976 óta gyűjti. A tájház épülete az 1880-as években épült. A néprajzi gyűjtemény 2008-ban került a mai helyére. A tájház tulajdonosa és üzemeltetője a Nagymányoki Német Nemzetiségi Önkormányzat. A leltározott tárgyak múzeumi szakmai felügyeletét a megyei múzeum biztosítja.

Részletek

Együtt Érsekhalmáért Egyesület


Lovas- és fogathajtó verseny és gasztrokulturális nap a tájházban és a futballpályán, április 26-án. Egész napos rendezvény: gyermekprogramok, autentikus játszótér, íjászat, kemencés ételek készítése, helyi termelők termékeinek kóstolása és bemutatása, helytörténeti kiállítás. A hagyományőrző kulturális programokat táncház zárja majd.

Részletek

Tabajdi Falumúzeum

1850-ben épült, nádtetős parasztház, a ház a régi életforma szerint van berendezve. Elől a tiszta szoba, középen a konyha csíko sparhelttel. A hátsó szoba a lakó szoba, régi használati tárgyakkal. Szinte minden régen használt tárgyi emlék megtalálható a házban. A ház bemutatása a tárgyakhoz, és a régi élethez kapcsolódó elbeszélés alapján ismerhető meg.

Részletek

Dunaszentbenedeki Tájház

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Dunaszentbenedeki Tájházba 2016. április 23-án Szent György napi vigadalom elnevezésű rendezvényünkre.

Részletek

Héregi Tájház

Tájházunkban állandó kiállítás látható Héreg életére jellemző berendezési tárgyakból, eszközökből, a falusi gazdálkodás szerszámaiból.

Részletek

Pista Bácsi Tájháza


A tájházban a látogatók megismerkedhetnek a régi falusi élettel. Pista bácsi tájházának eredeti berendezési tárgyait megnézhetik, megfoghatják. Folyamatos tárlatvezetés teszi feledhetetlenné a napot.

Részletek

Vértesszőlősi Tájház

Tavaszváró

Program: Tavaszváró Májfa állítása április 24-én 15 órakor a Tájháznál. Tavaszi kézműves foglalkozás gyerekeknek, kemencében kalácssütés. Óvodás és iskolás gyerekek táncos műsora, Aszúszemek felnőtt néptánccsoport, Jakab András és Kelemen Petra szólótánc és karikázó.

Részletek

Mezőkövesdi Hadas városrész alkotóházai


Az UNESCO listán szereplő matyó népművészet megőrzését, jelenlétét szolgáló kézműves mesterek műhelyeinek bemutatása, játszóházak, filmvetítéssel kiegészítve.

Részletek

Városi Művelődési Központ - Nagymegyeri Tájház

Nagymegyeri Tájház 1980-ban került berendezésre és a helyi kisparaszti család népi építészetét és lakáskultúráját mutatja be a 19. és a 20. század fordulóján. A nádtetős lakóház, az első szoba mestergerendáján látható felirat szerint, 1836-ban épült. Az épület soros elhelyezésű négy helyiségből áll. Az udvarról a pitvarba lépve jutunk jobbra az első szobába, balra pedig a hátsószobába.

Részletek

Erdőbényei Tájház


Az érdeklődők megismerhetik gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező településünket. Amit kínálunk: állatsimogató, játszóház, interaktív kádártánc, kádár mesterség, sajtműhely bemutatók.

Részletek

Turai Falumúzeum (Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár)

Tura település Galgahévízhez közel eső végében, a főút mentén található a Falumúzeum, mely 1989. október 15-én nyitotta meg kapuit. 1985 tavaszán került egy megfelelőnek ígérkező, századelőn épült, örökös nélkül maradt porta állami tulajdonba, s így a turai Nagyközségi Tanács gondozásába.

Részletek

Buzsáki Népművészeti Tájház

A Tájházak Napja keretein belül rendezünk meg egy napot a családoknak, melyet játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és egy kis vetélkedéssel tölthetnek el nálunk. Délelőtt a gyerekeknek, délután pedig az apukáknak lesz lehetősége megmutatni, hogy mit tudnak egy sorverseny keretén belül, ahol kiderül, hogy ki lesz a „falu bikája”.

Részletek

Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény – Jászfényszaru

Jászfényszaru város gyűjteménye egy helyi gazda házában került elhelyezésre, ahol a hagyományos szobabelső bemutatása mellett a faluban élt iparosok szerszámaival és a földműveléshez kapcsolódó tárgyakkal is megismerkedhet a látogató.

Részletek

Abasári Kapásház

A XVIII. század végén épült 3 osztatú (konyha, tisztaszoba, kamra) műemléki házban 1981. április 2 óta működik településünk tájháza, a Kapásház. A nyeregtetős, náddal fedett, vályogfalú épületben a századfordulós summás-kapás család életmódját bemutató kiállítás látható.

Részletek

Mihályfalusi Dr. Forgon Mihály Emlékszoba

>Történelmi emlés az I. világháborúból. Mihályfalusi Dr. Forgon Mihály életének és munkásságána bemutatása. Korabeli dokumentumok az Országos Levéltárból és azok megtekintse, relikviák mihályfalusi Dr. Forgon Mihály életéből. Mihályfalusi Dr. Forgon Mihály végrendeletének magnófelvételrőli meghallgatsa, a falu bemutatása, valamint a helybeli temető megtekintése.

Részletek

Napsugaras Tájház – Szeged

A Szegedet romba döntő Nagyárvíz után mérnökök tervezték újra a város tereit, utcáit, lakóházait. Lechner Lajos az alföldi életmódot és a régi hagyományokat szem előtt tartva tervezte meg az új lakóházakat. a típustervek deszkás oromzata megőrizte a barokk korban is jellemző napsugaras díszítményt, a legszebb darabjai Alsóvároson találhatók, bár napjainkra a számuk töredékre zsugorodott.

Részletek

Kedves Levente Hagyományőrző Porta


Szent György Napi Vigasságok Szabolcs Várában. korhű középkori lovagi tábor és fegyverbemutató, Szent György napi határjáró gyalogtúra, az Igriczek Együttes középkori muzsikája és Sárkányos Lakoma várja a vendégeket. Lesz még lovasíjász, solymász és ostorkészítő népművészeti bemutató is! Ugyanitt Hungarikumok Asztala!

Részletek

Lenke Galéria - Tájház Lovasberény

A mestergerenda szerint 1798-ban épült nádtetős, úgynevezett Fejér megyei hosszúház (38m) kőtalpon áll, 80 cm-es rakott kőfallal. Klasszikus háromosztatú ház szabadkürtős kéményű konyhával, amit az 1920-as években fedtek le. A volt istálló és szénapadlás ma Galériaként működik, amelyben néprajzi tárgyak és a művészgazda kerámiaszobrai láthatók.

Részletek

Orfűi Kemencés Udvar és Tájház

Kemencében sült péksütemények készítésének / dagasztástól a kisütésíg/ megtekintése. A Tájházban létesült Interaktív Medvehagyma szoba kipróbálása. A Kemencés Udvar felfedezése, ismerkedés, a kemencében való sütés-főzés eszközeivel és a kemencékkel. Vásárlási, étkezési lehetőségekkel.

Részletek

Paloznaki Tájház

A Csopak Környéki Borút Egyesület tagjai nyitott pincékkel várják a pincetúra nevezőit, célállomás a Tájház udvarán található PinczePont borozó és információs központ, ahol eredmény-hirdetés után könnyűzenei koncerttel zárjuk a rendezvényt.

Részletek

Bátai Tájház és Halászház

A Duna szabályozása előtt a Sárközben Bátán élő nép megélhetési forrása elsősorban a halászat és a legeltető állattartás volt. A 19. század második felében befejeződött vízszabályozások után az áradásoktól megkímélt területeken megkezdődött a szántóföldi művelés és az istállózó állattartás térhódítása. A földművelésből élők gazdag termést takarítottak be. A megnövekedett jövedelem maga után vonta a paraszti munkaeszközök, a lakásberendezés, a nép viselete, az építkezés és az épületdíszítés megváltozását. A Tájház és a Halászház kiállításain végig követhetjük mindezeket a változásokat.

Részletek

Nagykörűi Tájház és Rendezvényház

Falusi kézműves hagyományok bemutatása: vesszőfonás, seprűkötés, nemezelés, csipkeverés, csuhébaba készítés. Gyermekeknek népi játszóház és állatsimogató. Szent György napi szokások: búza megszentelése, állatok kihajtása a legelőre.

Részletek

Noszvaji Gazdaház

A Noszvaji Gazdaház 1889-ben épült, három helyiségből álló hagyományos elrendezésű parasztház, a helyi népi építészet szép példája. Az épület eredetileg egy testvérpár családjai számára épült, ezért mindkét szobában található kemence, melyeket a szabadkéményes konyhából fűtöttek. Az utcai szoba berendezése az Egri Dobó István Vármúzeumból kölcsönzött, Noszvajon gyűjtött tárgyakból áll. A szobabelső a módosabb földműves családok lakáskörülményeit jeleníti meg bútoraival, használati tárgyaival. Ez a helyiség néprajzi, helyismereti kiállításként működik.

Részletek

Magyarszék Község Önkormányzat Tájháza


Bemutatjuk régi hagyományainkat, s a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti istállóban bemutatjuk az állattenyésztés eszközeit, hagyományait és a földműveléssel kapcsolatos ismereteket. A tájház udvarán lévő bormúzeumban helyi termelők segítségével ismertetjük a borkészítés tudományát, s hagyományos ételekkel, borkóstolóval vendégeljük meg az egybegyűlteket.

Részletek

Tordasi Tájház

A szlovák („tót”) paraszti ház két szobából állt, középen a pitvar és a konyha helyezkedett el. A lakóház folytatásában a kamra, pince lejáró, istálló, majd a fészer, benne ólakkal, következett. A porta a szérűvel, udvarral és kis konyhakerttel zárult. A házak kivétel nélkül nyeregtetősek voltak, falazatuk sárból készült, kisméretű ablakokkal, rajtuk zsalugáterrel. A három osztatú lakás más magyar paraszti házakhoz hasonlóan volt elrendezve.

Részletek

Ócsai Tájház

Egész napos családi programunk 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. A nap folyamán a tájház udvarán kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket. 14 órakor Izsák Zoltán magángyűjteményéből egy Nagy Magyarország területéről származó élő viselet bemutató lesz. 16 órakor élő „Viselet térkép” létrehozása a templom terén. Társszervező az Egressy Gábor Szabadidő Központ ás az Ócsai Református Egyházközösség.

Részletek

Sarródi Tájház

Bárányból minden ami a juhtenyésztéssel és feldolgozással kapcsolatos, gyapjúfeldolgozás, sajtkészítés, szőrmekikészítés, nemezelés… a tevékenységek a helyszínen bemutatásra kerülnek, ill. kipróbálhatók, megkóstolhatok, megtapinthatók, megszagolhatók, meghallgathatók.

Részletek

Egyeki Tájház

Helyi mesterségek bemutatója, népi játékok, hagyományörző kézműves foglalkozások

Részletek

Boldogi Tájház

Boldog község lakossága a mai napig hűen ápolja a hagyományokat, őrzi népviseletét. A boldogi ember méltán büszke népviseletére, melyet sokan még ma is hordanak a faluban. A falusi közösség számára az 1871-ben épített tájház testesíti meg mindazt a történelmi-néprajzi örökséget, melyet őseinktől kaptunk. A tájház megújulását az egész falu figyelemmel kíséri, a benne zajló programoknak, új kiállításoknak, fejlesztéseknek kiemelt figyelmet szentelnek.

Részletek

Német Nemzetségi Tájház Újbarok


A megújult az udvar, kemence, a közösségi helyiség birtokba vétele mellett sváb gyermekjátékok, interaktív múzeumi foglalkozás, kulturális program, falumozi várja a résztvevőket.

Részletek

Parádi Tájház

A kiállítás anyagát 2000-ben, a Millennium tiszteletére gyűjtötte össze a parádi Nyugdíjas Klub közössége, mely a településen fennmaradt, megmaradt palóc viselet és életmód tárgyi eszközeit mutatja be. Látható egy eredeti nyoszolya (ágy) a hozzátartozó kellékekkel, eredeti parádi dunyha, párnák (fejelek), derékalj, szalmazsák, lepedő, sátorlepedők, számos vászonból készült ruha, törölközők, asztalterítők, tarisznyák, valamint a menyasszonyi kelengyeláda, mely a palóc házak egyik legjellegzetesebb, leginkább fennmaradt darabja.

Részletek

Német Nemzetiségi Gyűjtemény Gyula

Német nemzetiségi ételkostolók, klubfoglalkozás és biliárdozás várja a kedves vendégeket, a gyerekeket pedig népi játékok. Ezen kívül bemutatjuk még a Német Nemzetiségi Gyűjteményt és előadásokat is meghallgathatnak az idelátogatók.

Részletek

Hidasi Tájház

A község évtizedes múltját foglalja magába a Tájház, mely a jelen és a jövő nemzedék számára példaértékű. Híven tükrözi a község lakóinak összefogását, erejét, akaratát, a nemzetiségek békés egymás mellett élését. A lelkes támogató szervezők, intézmények csak tovább erősítik egy közérdekű muzeális intézmény alakulását, fennmaradását. A székelyek és a svábok békés egymás mellett élését reprezentálja a Hidas, Kossuth Lajos utca 111. szám alatt lévő Tájház, mely a székelyek és németek / svábok / tárgyi emlékeit őrzi.

Részletek

Szelence-porta Tájház – Őrtilos

Igazi falusi lakodalomba nyerhetnek betekintést a részt vevők. Az őrtilosi néprajzi gyűjtés (dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató) alapján megismerkedhetnek a különböző vidám, néha pajzán szokásokkal, melyeket az őrtilosi emberek és a környező falvak hagyomány-őrző csoportjai elevenítenek meg.

Részletek

Szadai Tájház

Kézműves foglalkozások, kovácsműhely-bemutató, gyerekjáték, dal és tánctanítás, ételkóstoló.

Részletek

Borsodi Tájház (Közérdekű Muzeális Kiállítóhely) - Edelény

Edelény város és a Bódva völgye Közérdekű Muzeális Kiállítóhelye. Gyűjtőkörébe a néprajz tárgyi és szellemi anyagán kívül az ipar- és agrártörténet, művelődéstörténet, a helyismeret tartozik. Három porta lakóház – és gazdasági épület – együttesét foglalja magába.

Részletek

Nógrádi Tájház

helyi termékek vására, kézműves foglalkozás, tájház bemutatása

Részletek

Gyümölcsészeti Hagyományok Háza

Az eredetileg háromosztatú – elsőház, pitar (konyha), hátsóház, kamra, istálló – szobasoros lakóház 1909-ben épült. Az építtető ún. „amerikás” szilasi volt. A homlokzat és a tornác rekonstrukciójára 2013-ban került sor, és ekkor nyílt meg az épületben található kiállítás is.

Részletek

Békéscsabai Szlovák Tájház


Nyitottan az értékek felé

Az elő- és oldaltornácos népi klasszicizáló stílusjegyeket magán viselő épületben megrendezett kiállítás a szlovák módosgazdák 19. század második felének lakáskultúráját mutatja be, óránként ingyen, magyar nyelvű tárlatvezetéssel tekinthetik meg.

Részletek

Szalacsi Tájház

Az Érmellékre egykor jellemző teraszos építkezési mód egyik utolsó emléke ez a 19. század közepén épített szalacsi zsellérház. A meredek völgy két oldalát teraszosították, és az így létrehozott három szintre házakat és pincéket építettek. A 2011-től látogatható tájház alapítója és működtetője Dr. Kéri Gáspár székelyhídi fogorvos.

Részletek

Bodrogközi Múzeumporta

Cigánd a magyarországi Bodrogköz egyetlen városa. Az itt található falumúzeum betekintést nyújt a város múltjába. A szőttes házban a bodrogközi népművészet textil és kender feldolgozású tárgyát tekinthetjük meg. A helytörténeti tárlaton megismerkedhetünk a város történetével, nagyjaival, informálhatunk a folyószabályozásról, valamint láthatjuk azt az oklevél másolatot ahol először említették a települést.

Részletek

Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény, Jászkisér

Ingyenes belépés és tárlatvezetés a gyűjteménybe, a Csete Balázs Honismereti Egyesület tagjai által tartott hagyományőrző, kézműves játszóház, kemencében sült népi ételek kóstolója, hagyományőrző íjász bemutató és ügyességi verseny, lovaskocsikázás a településen.

Részletek

Tényői Tájház

A Békavár, mint Tényő jellegzetes falurésze, a helyi fazekas- kézműves kultúra bölcsője. Fazekas foglalkozás kicsiknek és nagyoknak. Szakmai előadás: Samu Eszter fazekas művész. Jellegzetes, tényői gasztronómiai értékek a múltból. Hagyományos paraszti ételek: keletlen, langalló, prósza. Kukorica csuhé tárgyak készítésének fortélyai.

Részletek

Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

A Budakeszi Tájház a településen élt svábság múltját mutatja be, száz évvel ezelőtti használati tárgyakkal berendezett konyhával és tiszta szobával, valamint a korabeli civil szervezeteket, egyesületeket bemutató kiállításával.

Részletek

Pándi Tájház


A Pándi Tájház még nem bejegyzett tájház, így csak a nyitva tartással tudunk csatlakozni a Tájházak Napjához. Lesz helytörténeti totó és a tájház bemutatása. Május elsején pedig megrendezzük a IV. Tájházi Majálist, ahol sok féle műsor lesz látható. Délelőtt népi gyermeki játékok, délután a tájház színpadán folyamatos műsorok. Lesz helyben, a kemencében sütött lángos, kürtős ill. kulcsos kalács sütés és gulyás, valamint sör és virsli, és léggömb. A majális kezdési időpontja: 2015. május 01., 08:00.

Részletek

Szilasi Tájház

A Tájház 1909-ben épült, az „amerikás”, jómódú, református Bencs gazda lakóházaként. Háromosztatú, kőből épült lakóépület: elsőház – konyha („pitar”) – utóház – kamra – istálló – kocsiszín – fás szinke beosztású. Érdekessége a rövid ideig tartó építőízlést mutató, díszes fejezetű négyoszlopos (kőlábas) előtornác.

Részletek

Dorozsmai Szélmalom

"Böjti Szelek" V. Dorozsmai Molinológiai Találkozó

Szombat délelőtti program az V. Dorozsmai Molinológiai Találkozó a szakma szakavatott képviselőivel. A vetítéssel egybekötött konferencia célja a hagyományőrzés. A még fellelhető malmok (szélmalmok, vízimalmok, szárazmalmok, gőzmalmok, hajómalmok, patakmalmok) megmentése és bemutatása, működtetése. A délutáni és a vasárnapi program a híres Dorozsmai Szélmalom felvásznalása és bemutatása az érdeklődőknek.

Részletek

Topolyai tájház

A topolyai Tájház az itteni nép hagyományos építészetét - a részletformáitól az élettérig - hivatott bemutatni. Eredeti helyén, a Szent Száva utca 19. szám alatt helyeztük védelem alá.
A lakóépület mestergerendájának vésete szerint 1843-ban épült. A Tájház gazdaház volt, hiszen tulajdonosai még nyolcvan évvel ezelőtt negyven holdon gazdálkodtak.

Részletek

Eszlári Tájház (magán)

A vendégek fogadása után a tájházban található népi emlékek és gyűjtemények, értékek bemutatására kerül sor. A konyhában pedig az 1955-1999-ig Vésztőn működő Gyomai Házipari Szövetkezet termékeinek bemutatására és a bedolgozott termékek készítésének megtekintésére is sor kerül. A készítő Kovács Imréné, akinek Gobelin kiállítása is megtekinthető.

Részletek

Vésztői Tájház – Mesterségek Háza

A Vésztői Tájház és Mesterségek Háza idén is csatlakozik A Tájházak Napja országos programhoz. Április 22-én a Szent György naphoz kapcsolódó „Pásztornap” kapcsán a tavaszi kihajtást és a sárréti pásztorok életmódját szeretnénk feleleveníteni.

Részletek

Asztalos P. Kálmán Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház - Csanádpalota

Csanádpalotán negyven évvel ezelőtt, 1969-ben fogant meg a gondolat, hogy honismereti gyűjteményt kellene létesíteni, s ezzel egy időben lapot indítani, hogy az értékek megőrződjenek az utókor számára. Asztalos P. Kálmán bácsi volt a gyűjtés elindítója, szervezője, a honismereti újság fő mozgatója.

Részletek

Seregélyesi Tájház


Kézműves és helyi termék vásár, termelői piac, erdő-mező kincsei, avagy fűben-fában orvosság, gyógynövény ismereti játékok, bábkészítés különböző anyagokból –mesterekkel (csuhé, rongy, fa, stb.), népi hangszerkészítés, népi kismesterségek bemutatása

Részletek

Gálospetri Tájház

Az Érmellék Bihar megyei részén, Gálospetri központjában található tájház egy középparaszt portát mutat be a századfordulón és 2002-től látogatható. Alapítója és fenntartója dr. Kéri Gáspár, gálospetri-i születésű, székelyhídi fogorvos. A portát 1925-ben Sándor Antal és családja vásárolta meg, jelenleg unokája Kéri Gáspár a tulajdonos.

Részletek

Tájházak Tard

Tájházak bemutatása, az XIX. Század paraszti életforma bútorai és eszközei. Vendégfogadás és népviseletbe beöltöztetés.

Részletek

Róka tanya

A Róka-tanyaként ismert épületegyüttes Szabadkától 18 km-re, Nosza falu közelében a Ludasi-tó keleti partján fekszik. Eredetileg két, egymás szomszédságában épült szállásból alakult ki, a Róka - és a Szalma - tanyából.

Részletek

Fertőhomoki Tájház

Program: Szent György napjától Szent István napjáig a szombat délután fogadott ünnep volt Fertőhomokon, ezért nem volt szabad dolgozni, az emberek szentmisére mentek. Ennek okát egyesek egy valamikori dögvészben, mások jégverésében látták. A legenda szerint, amikor egyszer el akarták törölni az ünnepet, egy villám csapott a bíró asztalába. E fogadalmat felelevenítve tábori misét tartunk a tájház udvarán, megnyitjuk a tájház új kiállítását, egyúttal elindítjuk a szezont. Fellép a fertőhomoki Kajkavci tamburazenekar és tánccsoport. A megnyitót követően tavaszi zsongás néven kézműves foglalkozásokat tartunk kicsiknek és nagyoknak.

Részletek

Tihanyi Tájházak

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Tájházak Napja alkalmából Tihanyban, ahol ingyenes belépési lehetőséget és kézműves programot kínálunk az érdeklődőknek.

Részletek

Duba Tájház - Garamszentgyörgy

Tájházunk nem egy a sok közül, de egyedülálló a maga nemében azáltal, hogy nem csak egy-két berendezett helységgel büszkélkedhetünk, hanem 1860-as évekből származó eredeti családi otthon várja látogatóit több száz berendezési tárggyal és eredetien berendezett helységekkel s mindehhez csatlakozik az iskolamúzeum, ahol az 1900-as évekből összegyűjtött református egyházi iskola dokumentációját és berendezését őrizzük.

Részletek

Sváb Tájház Hercegkút


Hercegkúti Sváb Tájház bemutatása, nyitott Tájház, sváb gasztronómia és hagyomány bemutatása, Hercegkút hagyományőrző kulturális csoportjainak bemutatása: Heimat Néptánc együttes, Freundschaft Vegyeskórus Egyesület, Klang Singkapette Énekkar

Részletek

Perkupai Tájház

A lakóház az 1880-as években épült, tulajdonosa a katolikus Majoros család volt. 2002-ben a Galyasági Településszövetség vásárolta meg. A műemlék épület lakórésze 2003-tól tájházként várja a látogatókat. Az épület alaprajzi beosztása: elsőház, pitar, utóház, kamra. Az épülethez folytatólag épült hozzá még egy kamra és az istálló.

Részletek

Kávási Tájházak

A tájházak mindkét napon nyitva lesznek és látogathatóak.

Részletek

Doroszlói tájház

A mai Szerbia északi területn a Vajdaságban, Bácska délnyugati csücskében, az egykori Mosztonga folyócska partján meghúzódó kis település DOROSZLÓ, a vidék három hagyományörző közösségének (Doroszló, Gombos, Kupuszina) egyike. A legutolsó népszámlálási adatok szerint 1600 lelket számlál a falu. Közülük 900 a magyar. A török után eltérő időpontokban a magyarság mellett, németek és szlovákok is települtek ide. Az első világháborút követően Jugoszlávia kötelékébe került, majd 1941 – 1944 között ismét Magyarországhoz tartozott a falu. A második világháború után a német lakosság helyére líkai telepesek jöttek, az 1990-es évek háborújának újabb menekülthullámával, a magyar fiatalok elvándorlásával, a falu arculata is megváltozott. Egyre nagyobb gondot jelentett az egykori, sajátos hangulatú, paraszti közösség szellemi és tárgyi hagyatékának megmentése.

Részletek

Hajdúszoboszlói Gazdaház

Április 23-án 10 órától Tájházak Napja megnyitó, 11 órától játszóház a gyerekeknek, 12 órától helyi termékek kóstolója, 14-től 16 óráig pedig kézműves bemutató, hagyományos ételek készítésének bemutatója.
Április 24-május 1.: Másodízben rendezzük meg idén a Gazdaház Hetét, melyet minden évben a Tájházak Napját követő napokon tartunk. Bemutatjuk ezen a két hétvégét is magába foglaló héten, milyen munkák zajlanak a Gazdaházban, melyek azok a tevékenységek, melyet elődeink hagyományoztak ránk, de mai életünkben is helyet kaphatnak.

Részletek

Jászalsószentgyörgyi Tájház

A Rozmaring Asszonykórus jászsági népdalokat énekel április 23-án, 11:00-tól, „Jászalsószentgyörgy története” - Lukács László helytörténeti kutató előadása április 23-24.14:00-tól.

Részletek

Terényi Tájház


A régi húsvéti szokások felelevenítése - tojásfestés, népviselet bemutatása, hagyományos húsvéti ételek bemutatása és kóstolása.

Részletek

Felpéci Tájház

A tájház, mint közérdekű muzeális kiállítóhely bemutatja, hogy a XX. sz. első felében hogyan éltek Felpécen, milyen eszközöket és tárgyakat használtak az emberek. Az új épületrészben ezen tárgyak másolatait használni is lehet, minden korosztály talál magának elfoglaltságot, hasznos időtöltést néprajzos segítségével. Külön egyeztetéssel igény szerinti programot állítunk össze.

Részletek

Szász Tanya

Családom több nemzedék óta itt élő paraszti család. Itt nőttem fel ezen a változatos természeti adottságokkal rendelkező területen. Most 50 évesen szeretném időben visszavinni a mai nemzedéket abba a korba, amikor a játék, munka, szórakozás még a szabadban történt, nem egy képernyő előtt.

Részletek

Sombereki Német Tájház

A sombereki Német Tájház 2009. június 27.-én nyitotta meg kapuit a Rákóczi utca 18. alatt. .A ház 1930-as években lett újjáépítve. A kiállított tárgyak az emberek mindennapjait hivatottak bemutatni és rajtuk keresztül a népcsoport sorsát szemléltetni. A ház kőalapra épült, falai vályogból, tető hódfarkú cserép. A lakóház: - tisztaszoba, sparherdkonyha, lakószoba, konyha beosztású.

Részletek

Hollókő Tájház

A Hollókői Tájvédelmi Körzet a Cserhát dombjai közé zárt Hollókő község és környéke építészeti, gazdálkodási és kulturális hagyományainak megóvására alakult 1977-ben. A hollókői várhegy alatt elterülő Ófalu helyreállítása, a zártkertek hagyományos kisparcellás művelési módjainak fenntartása kimagasló nemzetközi megítélést kapott, és a települést 1987-ben felvették az UNESCO "Világ Kulturális Öröksége" listájára

Részletek

A kupuszinai állandó néprajzi gyűjtemény

A kupuszinai Néprajzi Csoportot 1978 őszén alakították helybéli fiatalok: Dubac Mária, Nagyfejű Mária, Silling István, néhai Soód István, akik a falu népi értékeinek elvándorlása miatti aggodalmuknak akképpen adtak hangot, hogy kiállításokon mutatták be mindazt, ami Kupuszina múltjának része és jelenének alapja.

Részletek

Kézműves ház Bény

Történelmi emlékek bemutatója (avarsáncok, körkápolna épült 1160-ban, római kat. templom 1213-1217 között épült, zarándok hely Szent László emlékére fenntartva.

Részletek

Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

A látogatóinkat furfangos vetélkedőre hívjuk, melyben ügyességi és fejtörő feladatokban mérhetik össze rátermettségüket. Pásztor ételkészítési bemutatón és kóstolón vehetnek részt a vendégek. A pásztorkutyákról vetítéses előadást és kutyabemutatót tekinthetnek meg a nap folyamán.

Részletek

Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Háza - Babamúzeum

Jóakaratú támogatók, pedagógusok, szülők, néprajzkutatók és sok-sok segítő közreműködésével jött létre ez a páratlan népviseltes babagyűjtemény és babamúzeum. Az első kiállítás 1998.március 15-én Komáromban volt.

Részletek

Szentgáli Tájház

"A szentgáli nemesi lakásbelső" című állandó kiállítás megtekintése, Népi játszóház (csuhé, nemez, fazekad, fafaragó), Juhász és kanász nóták tanulása a Szentgáli Pávakör közreműködésével, Beszélgetés Tamás Károlyné Vila nénivel a régi szentgáli parasztszokásokról, langalló sütés a tájház kemencéjében

Részletek

Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház - Zsámbék

Az egykori Szent Vendel-ház jelenleg sváb tájház, szobáiban a festett vagy éppen különleges technikával készült bútorok a sváb népművészetet és a régi zsámbéki életet, jelképvilágot idézik. A konyhában látható a legrégebbi zsámbéki bútordarab, egy igen régi technikával – túró és mész keverékéből készült úgynevezett kazeinnel – festett konyhaszekrény, melynek elejét négy, a tulipán, a rózsa és szegfű motívumaiból álló életfa díszíti.

Részletek

Orfűi Malommúzeum

Az Orfűi Malommúzeum az őrlés történetét mutatja be két féle malomtípusban, egy olajütővel is rendelkező, egykoron lóhajtásos szárazmalomban, valamint egy vízimalomban. Aki nyáron látogat el a malomba, a molnár nyári konyhájának kemencéjében sült kenyeret is megkóstolhatja.

Részletek

Adai tájház

Adán a Svetozar Miletić 90 szám alatt található a Tájház épülete. Vert falú végház, az utcára két ablak van. Az épület 1900 ban épült alsó gerendás ház, három tagolású.. Első szoba a tisztaszoba, konyha és a lakó szoba. A szobák egymásra nyílnak.

Részletek
Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára