Szelence-porta Tájház – Őrtilos

III. Őrtilosi Lakodalom

Program: Dramatikus jelenetek, fergeteges tánccsoportok, dalos együttesek és a legfinomabb lakodalmas ételek! Népi kézműves termékek, népi játszó a gyerekseregnek.
A program helyszíne a Tájház udvarán kívül szinte az egész kis falut átöleli, hiszen a násznép elvonul a lányos házhoz kikérőbe, később e keresztanyához itatásra. Este éjfélig rophatják a táncot a mulatni vágyók. Másnap „ morzsa-parti” és a Tájház megtekintésére lesz lehetőség.

Cím: 8854 Őrtilos, Rákóczi u. 35.
Megye: Somogy
Nyitva tartás: 2017. április 29., szombat 9.00 - 24.00; 2017. április 30., vasárnap 9.00 -17.00
Belépődíj: ingyenes
További információk: Facebook/3 Szelence Hagyományőrző Egyesület

Kapcsolattartó: 3 Szelence Hagyományőrző Egyesület; Tóthné Iváncsics Gyöngyi
Tel.: 70/ 606-0094
E-mail: szelence.egyesulet@gmail.com

Tájházak Napja 2017:

III. Őrtilosi Lakodalom

Tájházak Napja 2016:

II. Őrtilosi Lakodalom

Program: Igazi falusi lakodalomba nyerhetnek betekintést a részt vevők. Az őrtilosi néprajzi gyűjtés (dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató) alapján megismerkedhetnek a különböző vidám, néha pajzán szokásokkal, melyeket az őrtilosi emberek és a környező falvak hagyomány-őrző csoportjai elevenítenek meg. Megkóstolhatják a tradicionális lakodalmi ételeket, egyéb helyi finomságokat.
Műsor: A lakodalmi menet 11 órától indul, látványos népviseletek felvonulása, menyasszony kikérés, lakodalmi szokások bemutatása, hagyományőrző csoportok dalos, táncos bemutatkozása egész délután folyamatosan

Tájházak Napja 2015:

Őrtilosi lakodalom

Régi népi lakodalmi szokások felelevenítése, eljátszása, Dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató gyűjtése alapján (kikérés a lányos háztól, lakodalmi menet a fiús házhoz/tájházhoz). Közben a népi hagyományőrző csoportok fellépései, térítés ellenében a tradicionális lakodalmi étkek kóstolása.

Műsor: Őrtilosi Lakodalom: délelőtt betekintés az előkészületekbe: tyúkhúsleves főzése, rétes nyújtása, kuglóf sütése kemencében; délután pedig a lakodalmi menet megérkezését követően folyamatosan hagyományőrző táncos és énekes csoportok fellépése. Kezdés időpontja: 08:00 (főzés, előkészület), lakodalom 11:00-tól.