Szászi Tájház

A Szászi Tájház avatása 2014-ben a szüreti mulatságon történt. Az ingatlant – a korábban ebben a házban élő – ,,Szabó lányok” : Jolán és Gizella ajándékozták  Szászvárnak. A lakóház az 1940-es éveknek megfelelő állapotúra lett felújítva egy pályázat segítségével. A berendezés nagy része a Német Nemzetiségi Egyesület gyűjteményéből és Molnár Lászlóné Nagy Ildikó családi hagyatékaiból tevődik össze. Néhány berendezés a Szabó családé volt, valamint idekerült még a Bányászati Kiállítás anyaga is. A gangos parasztházban 3 helység tekinthető meg:

1. Döngölt földes konyha: Itt találkozhatunk sulykolóval, mángorlóval, mosófával , faszenes vasalókkal a sparheten, gerebenekkel, famozsarakkal stb.
2. Német szoba: Eredetileg itt tartózkodtak, aludtak, mégpedig heten egy szobában.
Amit itt biztosan láthatunk:
- az ágyak fölött menyasszonyi koszorúk
- az ablakok között festett ruhás láda évszámmal
- az asztalon gót betűs imakönyv
3.Magyar szoba: Régen tisztaszoba volt, csak a vendégek használhatták.  A bábukon völgységi magyar viseletet tekinthetnek meg az idelátogatók. Szövőszék is van a szobában, be lehet ülni, ki lehet próbálni, de néhány ék hiányzik belőle. A ház 2015-ben bekerült a Magyarországi Tájház Szövetségbe, Szászi Tájház néven. A kiállítás célja, hogy bemutassuk azt, hogy milyen volt az élet régen Szászváron. A Tájház mostantól állandó nyitva tartással rendelkezik, mégpedig: minden csütörtökön 9.00 órától 11.00 óráig tart nyitva. Egyéb időpontban előzetes bejelentkezés után is látogatható.

Cím: 7349 Szászvár, Szent István utca 20.
Megye: Baranya
Nyitva tartás: 2017. április 22, szombat 10:00-17:00 és 2017. április 23., vasárnap 10:00-16:00, Csütörtökönként 9.00-11.00 és egyéb időpontban telefonon előre egyeztetett időpontban.
Belépődíj: nincs
További információk: www.szaszvar.hu

Kapcsolattartó: Walke Márta
Cím: 7348 Tófű, Kossuth utca 52.
Tel./fax: 30/ 623-46-93
E-mail: wmarti91@gmail.com

Tájházak Napja 2017:

Ingyenes belépés és tárlatvezetés.

Tájházak Napja 2016:

Tájházak Napja

Programok:
Megnyitó
Népzenei és néptánc bmutatók, német énekek, német vers.
Kosárhinta, népi játékok, óvodásoknak és kisebbeknek zenés foglalkozás.
Hímzési technikák bemutatója, perec kóstolás mártogatóssal.

Tájházak Napja 2015:

"Tavaszhó" Tájház nyitó

Tájházunk először nyitja meg kapuit a hivatalos megnyitó óta. 13:00-kor köszöntő, majd a tájház faragott cégérének avatója. Majd tárlatvezetés, a német és a magyar szoba berendezési tárgyainak bemutatása. 14:00-kor az ifjúsági zenekar tagjai zenélnek, majd a helyi általános iskola diákjai német nyelven verset ill. prózát olvasnak fel. Ezután a német nemzetiségi viseletet mutatjuk be. Közben a gangon Kiss György szobrászművész munkáiról fotókiállítás tekinthető meg. Az egész program alatt kézműves játszóház várja a kisebbeket, kipróbálható a nemezelés és hímzés, melyet helyi alkotók munkáinak bemutatója kísér.