Sombereki Német Tájház

A sombereki Német Tájház 2009. június 27.-én nyitotta meg kapuit a Rákóczi utca 18. alatt. .A ház 1930-as években lett újjáépítve. A kiállított tárgyak az emberek mindennapjait hivatottak bemutatni és rajtuk keresztül a népcsoport sorsát szemléltetni. A ház kőalapra épült, falai vályogból, tető hódfarkú cserép. A lakóház: - tisztaszoba, sparherdkonyha, lakószoba, konyha beosztású. A padlásra a konyha melletti kis előszobából nyíló padlásfeljárón lehet felmenni. A lakóház mentén az udvari oldalon kőoszlopos gang van.
Tisztaszoba csak reprezentációs célokat szolgált, nem aludtak itt és nem fűtötték. A szoba berendezése korhű. Sparherkonyhát szintén kimélték, nem is fűtötték. Ünnepnapokon használták, a szobában ágy és díván is helyet kapott.  Lakószobába egy cserépkályhát helyeztek el, de ezt sem fűtötték minden nap. A lakószobában több generáció élt együtt. Nyári konyhának épült helyiségben volt a füstölő, a beépített üstházzal, kemencével és a rakott sparherddel.  Melléképületek eredeti állapotban vannak.

Cím: 7728 Somberek, Rákóczi Ferenc u.18.
Megye: Baranya
Nyitva tartás: igény szerint, előzetes egyeztetés alapján.
Belépődíj: ingyenes
További információk: www.somberek.hu

Kapcsolattartó: Berek Zoltánné
Cím: 7728 Somberek, Kossuth Lajos utca 191.
Telefon:
20/201-0426
E-mail: berek.kati@citromail.hu

Tájházak Napja 2014:

Hagyományos disznóvágás

Disznóvágás hagyományainak felelevenítése népviselet és a tájnyelv alkalmazása során. A disznótoros vacsorán a helyi német népdalkör és a nyugdíjas népdalkör valamint a Schomberger Dorfmusikanten zenekar részvétele és a jó hangulat biztosításának lehetősége.