Parádi Tájház

A kiállítás anyagát 2000-ben, a Millennium tiszteletére gyűjtötte össze a parádi Nyugdíjas Klub közössége, mely a településen fennmaradt, megmaradt palóc viselet és életmód tárgyi eszközeit mutatja be. Látható egy eredeti nyoszolya (ágy) a hozzátartozó kellékekkel, eredeti parádi dunyha, párnák (fejelek), derékalj, szalmazsák, lepedő, sátorlepedők, számos vászonból készült ruha, törölközők, asztalterítők, tarisznyák, valamint a menyasszonyi kelengyeláda, mely a palóc házak egyik legjellegzetesebb, leginkább fennmaradt darabja. Megtekinthető továbbá a palóc viselet több ruhadarabja, a sok alsószoknyás, bő ingvállas ruhák, az arany és ezüst csipke fejviselet, valamint a fekete színű ruhák, melyeket ötven év felett hordtak a nők.  A férfiak vászon ruházata, majd a háború után elterjedt priccses nadrág, posztó mellény és még számos ruhadarab állít emléket a XIX. és XX. század első felében használt viseleteknek. Megtekinthetőek a kenderfeldolgozás eszközei, a kendertörő, a tiloló, a gereben, a guzsaly, a motolla, a gombolyító, a csőrlő, az orsó, a vetélő és a szövőszék (eszváta). Látható a korabeli mosás eszközei (mosóteknő, mángorló, sujkoló), és a gyerekbútorok (ülcsik, etetőszék, bölcső).

Cím: 3240 Parád, Kossuth Lajos út 53.
Megye: Heves
Nyitva tartás: Hétfő: Szünnap; Keddtől Vasárnapig: 10.00-16.00-ig
Belépődíj: Felnőtt: 250,-Ft; Gyermek, nyugdíjas: 150,-Ft
Kedvezményes belépőjegyet válthat, ha Parád három kiállítóhelyére (Asztalos Johák Kiállítóterem, Palóc Ház, Tájház) ellátogat! Felnőtt jegy a három helyre: 600,- Ft; Gyermek és nyugdíjas jegy a három helyre: 350,- Ft.
További információk: www.parad.hu

Kapcsolattartó: Parád Nagyközség Önkormányzata, Mudriczki József polgármester
Cím: 3240 Parád, Kossuth Lajos út 91.
Tel./fax: 36/ 544-072, fax: 36/ 364-525
E-mail: parad@t-online.hu

Tájházak Napja 2016:

Program: A két tájházban és a fafaragó kiállításán egész nap tárlatvezetés, az udvarokon kézműves bemutatók és vásár, rongyszőnyegszövés. Hagyományőrzők műsora a Palóc Házban, iskolások kézműves programja a tájházban. A Tűzoltó Galériában a Mátra más fontos anyagait is megcsodálhatják. Lesz ásványcsiszolás bemutató, vásár, ásványékszerek, üvegfúvó termékek, csiszolt üvegtárgyak vására.

Műsor: Palóc Házban a Palócbokréta Hagyományőrző Egyesület palóc dalai és táncai 10:00-tól; a tájházban az iskolások kézműves műsora 11:00-tól

Cím: Palóc Ház 3240 Parád, Sziget u. 10.; Kosárfonó Kiállítás 3240 Parád, Sziget u. 6.; Tájház 3240 Parád, Kossuth út 53.; Fafaragó kiállítás és Tűzoltó Galéria 3240 Parád, Kékesi u. 2.
Nyitva tartás: 2016. 04. 23., szombat 10:00-16:00
Belépődíj: Felnőtt: 500 Ft, Diák és Nyugdíjas: 200 Ft (az udvarokon folyó bemutató ingyenes)
További információk: http://paraditurizmus.5mp.eu
Kapcsolattartó: Parádi Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület, Béres Magdolna
Tel.: 30/ 8315-813
E-mail: magdi.lena7@gmail.com

Tájházak Napja 2014:

Parád két tájházában egész nap tárlatvezetés, az udvarokon kézműves bemutatók és vásár, sajtok, gombák, gyógyteák és egyéb népművészeti termékek vására, valamint rongyszőnyegszövés, molnárkalács sütés és üvegfestés az iskola tanulóival. Hagyományőrzők és a Nyugdíjasok műsorai a két helyszínen. A Palóc házban Palócbokréta Hagyományőrző Egyesület palóc dalai, táncai; a Tájházban pedig a Parádi nyugdíjas Klub énekei, dalai.
Kezdés várhatóan délelőtt, mely majd a Mátrából érkező buszos látogatókhoz igazodik, ezt csak később tudjuk meg.