Ócsai Tájház

Tájházak Napja 2018:

Síppal, dobbal, nádihegedűvel

11 órakor Birinyi József népzene kutató kiállításának megnyitója a gyűjtő „Hangszervarázs” c. bemutatójával. Hangszerkészítés és népi játszóudvar, játékos foglalkozások várják a családokat. A Pompás Napok csapata népi játékokra tanítja a kicsiket és nagyokat. Az Ócsai Tájház is várja a "Tájházak Kerékpárnyeregből" program résztvevőit!

Cím: 2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.
Megye: Pest
Nyitva tartás: 2018. április 29, vasárnap 10:00-14:00
Belépődíj: ingyenes
További információk: www.dunaipoly.hu

Kapcsolattartó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága; Kormos Rebeka
Tel.: 30 494 3368, 06-1/ 391-4610 (fax: 06-1/ 200-1168)
E-mail: ocsaitajhaz@dinpi.hu

Tájházak Napja 2017:

Vállalkozó szellemű látogatóinkat különböző gyapjúval kapcsolatos tevékenységek várják: birkanyírás, gyapjúfestés növényekkel, szövés parasztszövőszéken. A gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület bemutatkozása 11 órakor kiállítás megnyitóval kezdődik. A kiállítást megnyitja Kemensi Ágnes, növényi festő.

Tájházak Napja 2016:

„Ruha teszi az embert”

Program: Egész napos családi programunk 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. A nap folyamán a tájház udvarán kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket. 14 órakor Izsák Zoltán magángyűjteményéből egy Nagy Magyarország  területéről származó élő viselet bemutató lesz. 16 órakor élő „Viselet térkép” létrehozása a templom terén. Társszervező az Egressy Gábor Szabadidő Központ ás az Ócsai Református Egyházközösség.

Tájházak Napja 2015:

Tájházak Napja – Kézművesség
10:00-tól a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület "Mesterség és Művészet" című kiállításának megnyitója. A nap folyamán minden órában más és más kézműves bemutatók. Működés közben láthatják a több, mint 100 éves paraszti szövőszéket, de más hagyományos népi technikákkal is megismerkedhetnek, úgy mint a fonás, korongozás, kosárfonás rejtelmeivel. A gyerekeket színes foglalkozásokkal várjuk, s kézműves remekeket is vásárolhatnak a hozzánk érkezők. Az Ócsai Tájvédelmi Körzet 40 éves évfordulója alkalmából a kézművesség mellett szakvezetéses túrák indulnak a fokozottan védett Turján-vidékre is.

Tájházak Napja Beszámolók 2014:

Mindazok, akik 2014. április 26-án, a Tájházak Napján ellátogattak az Ócsai Tájházba, ízelítőt kaphattak a helyi jellegzetes népviseletből és öltözködési szokásokból. A napot viselet-bemutatóval kezdtük, amely az esős idő miatt Kálvin-házban került megrendezésre. A helyi lakosok a tájházi gyűjtemény darabjait – amely létesítése Magyar Mária és Magyar Ilona nevéhez fűződik –, illetve saját ruhatáruk darabjait vonultatták fel. Előkerültek az alsószoknyák, a fekete, fehér kötények, a különféle hímzett blúzok, a fejkendők, a férfiak által viselt mándli, csizmanadrág, pruszlik, kalap. A bemutató közben és után a Tájházhoz tartozó Turjánházban különféle gyerekprogramok zajlottak. A gyerekek kipróbálhatták a kékfestő mintázást, a drukkolást, zsebkendőt hímezhettek, rongybabát készíthettek. A Tájház egyik szobájában a menyecskekendő megkötésének fortélyait figyelhették meg az érdeklődők.

A délután folyamán sor került Mundrusz Anett „kékfestőinek” bemutatójára is, ami a napsütésnek köszönhetően már a Tájház udvarán zajlott. Bepillantást nyerhettünk, hogy hogyan is jelenhetnek meg az egykori kékfestő minták és motívumok a 21. század öltözködési szokásaiban. A fodrosabb szoknyákon, az egyszerűbb blúzokon és felsőrészeken keresztül a díszes farmerkabátokig sokféle ruhadarab előkerül.

A programok kavalkádjában az Ócsai Népdalkör és a Küstörgő Néptánccsoport tovább színesítette a rendezvényt. Mintegy a programok háttereként az épületek falain régi falvédőkben gyönyörködhettek az ide látogatók. A délután folyamán Batyus bál is volt, az ócsai asszonyok házilag készített finomságokkal kínálták végig a vendégeket, így sokféle pogácsát és édes süteményt lehetett kóstolni.

A jó időnek köszönhetően közel 370 ember látogatott el a rendezvényre, amely többek között az Ócsai Polgári Kulturális Egyesületnek köszönhetően került megrendezésre. A program legfőbb célja az ócsai népviselet népszerűsítése volt a helyiek körében. A rendezvény színvonalát is emelte, és örömmel tapasztaltuk, hogy igen sokan érezték fontosnak, hogy népviseletben jelenjenek meg a rendezvényen – reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz!

Tájházak Napja 2014:

Ezen a napon megismerkedhetnek az ócsai népviselettel, Mundrusz Anett „kékfestőivel” a XXI. századi ruhatárban, a menyecskekendő megkötéseinek fortélyaival, valamint elkészíthetik ócsai mintával drukkolt zsebkendőiket. Lesz viseleti bemutató, gyerekeknek kézműves foglalkozások, rongybaba-készítés, kékfestő mintázás. A programot az Ócsai Népdalkör és a Küstörgő Néptánc csoport előadásai, valamint kézműves kirakodóvásár színesítik a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület segítségével. Társszervező az Ócsai Polgári Kulturális Egyesület.