Ócsai Tájház

„Ruha teszi az embert”

Program: Egész napos családi programunk 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. A nap folyamán a tájház udvarán kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket. 14 órakor Izsák Zoltán magángyűjteményéből egy Nagy Magyarország  területéről származó élő viselet bemutató lesz. 16 órakor élő „Viselet térkép” létrehozása a templom terén. Társszervező az Egressy Gábor Szabadidő Központ ás az Ócsai Református Egyházközösség.

Cím: 2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.
Megye: Pest
Nyitva tartás: 2017. április 22, szombat 10:00-17:00
Belépődíj: ingyenes
További információk: www.dunaipoly.hu

Kapcsolattartó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága; Kovács Zsuzsanna
Tel.: 06-1/ 391-4610 (fax: 06-1/ 200-1168)
E-mail: kovacszs@dinpi.hu; dinpi@dinpi.hu

Tájházak Napja 2017:

Vállalkozó szellemű látogatóinkat különböző gyapjúval kapcsolatos tevékenységek várják: birkanyírás, gyapjúfestés növényekkel, szövés parasztszövőszéken. A gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület bemutatkozása 11 órakor kiállítás megnyitóval kezdődik. A kiállítást megnyitja Kemensi Ágnes, növényi festő.

Tájházak Napja 2016:

„Ruha teszi az embert”

Tájházak Napja 2015:

Tájházak Napja – Kézművesség
10:00-tól a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület "Mesterség és Művészet" című kiállításának megnyitója. A nap folyamán minden órában más és más kézműves bemutatók. Működés közben láthatják a több, mint 100 éves paraszti szövőszéket, de más hagyományos népi technikákkal is megismerkedhetnek, úgy mint a fonás, korongozás, kosárfonás rejtelmeivel. A gyerekeket színes foglalkozásokkal várjuk, s kézműves remekeket is vásárolhatnak a hozzánk érkezők. Az Ócsai Tájvédelmi Körzet 40 éves évfordulója alkalmából a kézművesség mellett szakvezetéses túrák indulnak a fokozottan védett Turján-vidékre is.

Tájházak Napja 2014:

Ezen a napon megismerkedhetnek az ócsai népviselettel, Mundrusz Anett „kékfestőivel” a XXI. századi ruhatárban, a menyecskekendő megkötéseinek fortélyaival, valamint elkészíthetik ócsai mintával drukkolt zsebkendőiket. Lesz viseleti bemutató, gyerekeknek kézműves foglalkozások, rongybaba-készítés, kékfestő mintázás. A programot az Ócsai Népdalkör és a Küstörgő Néptánc csoport előadásai, valamint kézműves kirakodóvásár színesítik a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület segítségével. Társszervező az Ócsai Polgári Kulturális Egyesület.