Ócsai Tájház

Mindazok, akik 2014. április 26-án, a Tájházak Napján ellátogattak az Ócsai Tájházba, ízelítőt kaphattak a helyi jellegzetes népviseletből és öltözködési szokásokból. A napot viselet-bemutatóval kezdtük, amely az esős idő miatt Kálvin-házban került megrendezésre. A helyi lakosok a tájházi gyűjtemény darabjait – amely létesítése Magyar Mária és Magyar Ilona nevéhez fűződik –, illetve saját ruhatáruk darabjait vonultatták fel. Előkerültek az alsószoknyák, a fekete, fehér kötények, a különféle hímzett blúzok, a fejkendők, a férfiak által viselt mándli, csizmanadrág, pruszlik, kalap. A bemutató közben és után a Tájházhoz tartozó Turjánházban különféle gyerekprogramok zajlottak. A gyerekek kipróbálhatták a kékfestő mintázást, a drukkolást, zsebkendőt hímezhettek, rongybabát készíthettek. A Tájház egyik szobájában a menyecskekendő megkötésének fortélyait figyelhették meg az érdeklődők.

A délután folyamán sor került Mundrusz Anett „kékfestőinek” bemutatójára is, ami a napsütésnek köszönhetően már a Tájház udvarán zajlott. Bepillantást nyerhettünk, hogy hogyan is jelenhetnek meg az egykori kékfestő minták és motívumok a 21. század öltözködési szokásaiban. A fodrosabb szoknyákon, az egyszerűbb blúzokon és felsőrészeken keresztül a díszes farmerkabátokig sokféle ruhadarab előkerül.

A programok kavalkádjában az Ócsai Népdalkör és a Küstörgő Néptánccsoport tovább színesítette a rendezvényt. Mintegy a programok háttereként az épületek falain régi falvédőkben gyönyörködhettek az ide látogatók. A délután folyamán Batyus bál is volt, az ócsai asszonyok házilag készített finomságokkal kínálták végig a vendégeket, így sokféle pogácsát és édes süteményt lehetett kóstolni.

A jó időnek köszönhetően közel 370 ember látogatott el a rendezvényre, amely többek között az Ócsai Polgári Kulturális Egyesületnek köszönhetően került megrendezésre. A program legfőbb célja az ócsai népviselet népszerűsítése volt a helyiek körében. A rendezvény színvonalát is emelte, és örömmel tapasztaltuk, hogy igen sokan érezték fontosnak, hogy népviseletben jelenjenek meg a rendezvényen – reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz!

Kép: