Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

Tiszafüreden a fazekasháznak nevezett, muzeális intézmény a település halmazos jellegű, hagyományos, zeg-zugos utcahálózatú részén található. Ez a településrész a város legrégebbi területe. Itt a mai utcahálózat a XVIII. század második felének, illetve a XIX. század elejének szerkezeti elemeit őrzi. Ezen a részen hagyományosan a telkes jobbágyok belső telkei voltak. A Malom utca 14. száma alatti egykori lakóházat a Fő útról a református templommal szemben nyíló Igari úton át lehet elérni. Ezt a hagyományos szerkezetű és építésű parasztházat 1975-ben nyilvánították népi műemlékké. Ezt követte az építmény teljes körű műemléki felújítása. Elsősorban azért, mert a ház egykori lakói a Nyúzó-fazekasok voltak. A műemléki felújításnak köszönhetően, az 1980-as megnyitás után a ház eredeti környezetében mutatja be az egykori fazekasmesterek, idős Nyúzó Gáspár (1839-1910) és fia, ifjabb Nyúzó Gáspár (1864-1922) élet- és munkakörülményeit.

Cím: 5350. Tiszafüred, Malom utca 14.
Megye: Jász - Nagykun Szolnok  megye
Nyitva tartás: Időszakos nyitva tartás : május 1. - szeptember 30-ig. Kedd – szombat : 13:00 – 17:00 óra.
Belépődíj: Felnőtt jegy: 500.- Ft., Kedvezményes jegy ( diák, nyugdíjas, egyéb kedv, jogosító ) 250.- Ft.
További információk: http://www.djm.hu/nyuzo-gaspar-fazekas-tajhaz.html

Kapcsolattartó: Kovácsné dr. Szigeti Klára
Cím: Tiszafüred, Tariczky sétány 8.
Tel./fax: 59/352-106
E-mail: kisspalmuz@gmail.com