Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

Tájházak Napja 2019:

TAVASZI FAZEKAS ÜNNEP
A tiszafüredi fazekasság legszebb hagyományait szeretnénk felidézni a 19. századi Fazekasházban. A mesterség kipróbálása mellett játékos feladatok és a háziasszony kemencében készült finomságai is várják a látogatókat ezen a tavaszi családi napon.

Tiszafüreden a fazekasháznak nevezett, muzeális intézmény a település halmazos jellegű, hagyományos, zeg-zugos utcahálózatú részén található. Ez a településrész a város legrégebbi területe. Itt a mai utcahálózat a XVIII. század második felének, illetve a XIX. század elejének szerkezeti elemeit őrzi. Ezen a részen hagyományosan a telkes jobbágyok belső telkei voltak. A Malom utca 14. száma alatti egykori lakóházat a Fő útról a református templommal szemben nyíló Igari úton át lehet elérni. Ezt a hagyományos szerkezetű és építésű parasztházat 1975-ben nyilvánították népi műemlékké. Ezt követte az építmény teljes körű műemléki felújítása. Elsősorban azért, mert a ház egykori lakói a Nyúzó-fazekasok voltak. A műemléki felújításnak köszönhetően, az 1980-as megnyitás után a ház eredeti környezetében mutatja be az egykori fazekasmesterek, idős Nyúzó Gáspár (1839-1910) és fia, ifjabb Nyúzó Gáspár (1864-1922) élet- és munkakörülményeit.

Cím: 5350. Tiszafüred, Malom utca 14.
Megye: Jász - Nagykun Szolnok  megye
Nyitva tartás: Időszakos nyitva tartás május 1. – szeptember 30-ig. Kedd – szombat : 10:00 – 12:00 és 14:00 – 16:00 óra
Belépődíj: Felnőtt jegy: 500.- Ft., Kedvezményes jegy ( diák, nyugdíjas, egyéb kedv, jogosító ) 250.- Ft.
További információk: https://kisspalmuzeum.hu/nyuzo-gaspar-fazekas-tajhaz/

Kapcsolattartó: dr. Mester Editó