Mezőcsáti Tájház

A Tájház épülete Mezőcsát és a járás egyetlen műemléki védett népi épülete, a 19. század második felében épült mezőcsáti kisnemesi lakóházak építési technológiáit, formai jellegzetességeit mára egyedül őrző fontos épített emlék.1994-től felújítva, korhűen berendezve tájházként működik, 2003-ban múzeumi működési engedélyt kapott, 2014-től része a város települési értéktárának. A város és a járás egyetlen múzeumi intézményeként fontos kulturális és oktatási funkciót teljesít, tevékenységében a diákprogramok hangsúlyozódnak. Közösségi rendezvények helyszíne, a környék szegényes turisztikai kínálatának fontos eleme. Tárgyi-, archív képi- és írott dokumentum gyűjteménye a város számára fontos emlékeket őriz.

Cím: 3450 Mezőcsát, Mátyás király u. 37.
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Nyitva tartás: előzetes bejelentkezéssel bármikor
Belépődíj: nincs

Kapcsolattartó: Juhász László
Cím: 3450 Mezőcsát, Mátyás király u. 37.
Telefon: 20/ 401-6111
E-mail: juhasz951@gmail.com

Tájházak Napja 2014:

Szent György napi hagyományaink

A tájház bemutatása 9:00, 11:00 és 13:00 óra kezdési idővel. 14:00-16:00 óráig a jeles naphoz kapcsolódó hagyományaink bemutatása, majd interaktív program 20 fős diákcsoport számára. 16:00-17:00 között lángos sütés kemencében

Tájházak Napja 2013:

Szent György napi hagyományaink

Délelőtt 9 és 11 órakor a tájház bemutatása.
Délután 14 órakor múzeumi foglalkozás: a jeles nap bemutatása, rontás elhárító mondóka szövegezése csoportban, rontás elhárítása az épületekről, a portáról és az állatokról a szükséges kellékekkel (lánc, vessző, tojás, zöld ág, seprű); továbbá a rontást hozó banya és ördög megmintázása agyagból és az elkészült figura jelképes ártalmatlanná tétele (körbekötözés, megvesszőzés) – egyéni munka. Az elkészült munkákat az égetésük után kiállítjuk a tájházban.
16 órakor lángos sütés a kemencében.