Mesterségek Háza és Tájház

Az 1900-as évek második felétől kezdve a vésztői lakosság egyes tagjai szórványos néprajzi- helytörténeti gyűjtésbe kezdtek. Az 1960-as, 1970-es években az úttörőcsapatok is végeztek különféle tárgyi gyűjtéseket, amelyre később 1975 és 1985 között az iskola nevelőinek szervezésében ismét sor került. Az így összegyűjtött tárgyi anyag, közel 500 tárgy került megőrzésre az akkori tanácsháza padlásán.
Lényegi változást majd csak az hozott, amikor a tárgyak 2006-ban az önkormányzat által megvásárolt és pályázatok útján felújított Kossuth utca 14. szám alatti egykori paraszti lakóházban kerültek elhelyezésre.
2006-ban vásárolta meg az önkormányzat. A vásárlást követő évben, Leader pályázat keretében lehetőség nyílott felújítási munkálatokra aláfalazásra, ablak- és burkolatcserékre, tető- és kéményjavításra, valamint a vizesblokk kialakítására. A romos istálló helyére került a vizesblokk, a gazdasági épületek helyére egy fedett szín épült. Az udvar hátsó részére pedig egy fedett kerti pihenő, melyben egy tűzhellyel egybeépített kemencét is kialakítottak. Később, az udvar másik sarkában, a rendezvények lebonyolítását elősegítendő épült meg a „górészínpad.”

Cím: 5530 Vésztő, Kossuth L. utca 14.
Megye: Békés
Nyitva tartás: Hétfőtől csütörtökig: 8.00-16.00, Pénteken: 8.00-14.00.
Belépődíj: Teljes árú jegy: 400 Ft
Kedvezményes jegy (ifjúsági /6-26 év/, nyugdíjas): 200 Ft
Csoportos diák I. (max. 15 főig): 2000 Ft
Csoportos diák II. (16-25 fő): 3500 Ft
Tájház bérlése rendezvényre: 8500 Ft
További információk: https://www.facebook.com/Vésztői-Tájház-777117215723628

Kapcsolattartó: Nagy András Balázs
Cím: Vésztő- Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum, 5530 Vésztő; Mágori- domb
Tel.: 30/ 854-2678
E-mail: nagy.andras.balazs@gmail.com

Tájházak Napja 2016:

„Pásztornap” a Vésztői Tájháznál

Program: A Vésztői Tájház és Mesterségek Háza idén is csatlakozik A Tájházak Napja országos programhoz. Április 22-én a Szent György naphoz kapcsolódó „Pásztornap” kapcsán a tavaszi kihajtást és a sárréti pásztorok életmódját szeretnénk feleleveníteni. Először kerül megrendezésre a pásztorételek főzőversenye, ahol az induló versenyzőket a helyi pásztorok által kedvelt ételek elkészítésére biztatjuk. (Jelentkezés Rábai Alexandránál a 30/ 206-8460-as telefonszámon, jelentkezési határidő április 18.). A nap folyamán birkanyírás és birkakörmözés bemutató, kézműves bemutatók és a pásztorélethez kapcsolódó színpadi produkciók, valamint élő népzene várja a látogatókat. Április 23-án pedig ünnepi nyitva tartással 9-14 óráig várjuk a tájházhoz érkező látogatókat.

Tájházak Napja 2015:

Szent György napi pásztorünnep:  „Hej pásztorok, pásztorok…”

Program: Helyi kézművesek bemutatója felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, hagyományos pásztorételek főnek, régi vásári hangulat kerül felelevenítésre.

Tájházak Napja Beszámolók 2014:

Vésztőn az Eszlári család tájházában április 27-én rendezték meg a Tájházak Napját. Közreműködött a Kis Bálint Református Általános Iskola citera zenekara, Kocsis Ádám segédlelkész pedig "TAVASZI MEGÚJULÁS a SZERETETBEN" témáról szólt.
A Sérült Gyerekek Egyesületének, valamint a Hajnal István Szociális Otthon foglalkoztatójának munkájából rendeztek kiállítást és vásárt. A konyhában kézimunka kiállítást, míg a kiülőben egy volt utcabelijük festményeit valamint egy gobelin tárlatot láthattak az érdeklődők. NAGYANYÁINK GYÓGYTEÁIT is megkóstolták meg a résztvevők, a kemencében pedig nagyon finom kelt tésztát / lekváros és túrós buktát valamint kenyérlángost sütöttek a házigazdák és segítőik. A vendégek végül még egy orosházi recept alapján készült birkapörköltet is fogyaszthattak.

Tájházak Napja 2014:

Szent György Napi Pásztorünnep

Hagyományőrző műsor, kézműves bemutatók (faragás, bőrözés, nemezelés, szalmafonás), kézműves termékek vására (gomolya, juhtúró), helyi termékek kiállítása (fa, bőr), népi játékok, állatsimogató, hagyományos pásztorételek, tábortűz.  Műsor: pásztornóták, pásztortáncok, tárogató muzsika, csikós bemutató.

Tájházak Napja 2013:

Tavaszi Nyitány (Véte programja)
Kézműves foglalkozás, valamint egy könyvkiállítás „Vésztő Néprajza” címmel. Kemencében: hagyományos vésztői ízek.