LOPÓTÖK TERMESZTÉSI VERSENYFELHÍVÁS!

(Amatőr és profi kertészek, borászok, tanulók, nyugdíjasok, mezőgazdászok, intézmények és magánszemélyek számára, akiknek fontos a genetikai erőforrások változatossága, annak megőrzése.)

A verseny tárgya: a legnagyobb és legszebb lopótök, tájfajta,helyi fajta és változat termesztése.

Pályázni a 2017. évben saját termesztésű, a verseny kiírójának címére 2017. november 15-ig, - vagy az első fagyokig - elküldött/eljuttatott ép, egészséges lopótökkel lehet. A verseny célja hozzájárulni a hazai génmegőrzéshez, az ország biológiai sokféleségének fenntartásához, a lopótök-termesztéshez kapcsolódó hagyományos tudás átörökítéséhez. A termesztés során bármilyen termesztési mód (szabad földi-fóliás, sík-tám-rendszeres), bármilyen segédanyag (szerves trágya, műtrágya, fito-hormon), bármilyen népi huncutság (lámpabeles indaitatás, fejlődő kobak súlyozása) bevethető.

A tökök két kategóriában kerülnek versenybe:
A, legnagyobb méretekkel rendelkező,
B, legszebb-, legmókásabb-, legötletesebb alakúra termesztett.

A győztesek díjazása kategóriánként: I. helyezett: 50 000 Ft II. helyezett: 30 000 Ft III. helyezett: 20 000 Ft

A versenyben való részvétel feltétele a termesztés írásban, továbbá lehetőleg fotóval történő dokumentálása. A versenyzők alapítói lesznek egy közösségi lopótök génbanknak. A verseny felhívója a beküldött tökökkel vetőmag-gyűjteményt hoz létre.

További információ a verseny kiírójánál: Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye (4173, Nagyrábé, Dózsa György u. 35.) Telefon: 06 20 9215466, e-mail: vanyai065@t-online.hu (Facebook: https://www.facebook.com/mezogazdasagihagyomanyokgyujtemenye/ )

A verseny erkölcsi támogatója a Növényi Diverzitás Központ,a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége.