Lapu Istvánné Tájház - Zsámbok

Tájházak Napja 2019:

A RÉGI PARASZTI ÉLET BEMUTATÁSA
A Lapu Istvánné Tájházba látogatók betekintést nyerhetnek egy adott időszak társadalmi, gazdasági körülményeibe, a falusi élet hétköznapjaiba. A tájház gazdag gyűjteményében fellelhetőek a népviseleti ruhadarabok, népi bútorok, konyhai használati tárgyak, a vallásos életet tükröző szentképek, szobrok. A kamrában azok a munkaeszközök láthatók, melyeket a földeken és a kertben használtak, valamint az állatok tartásához szükséges eszközök is itt kaptak helyet. A gazdasági udvar szerves része egy tájháznak, itt találhatóak a kocsik, szekerek, a lőcsöskocsi, a szőlőfeldolgozáshoz szükséges munkaeszközök. Az érdeklődők tárlatvezetésen keresztül ismerkedhetnek meg a hagyományos paraszti élettel. A Zsámboki Asszonykórus tagjai frissen készített káposztás lángossal kínálják a látogató közönséget.

Cím: 2116 Zsámbok, Bajza Lenke tér 1.
Megye: Pest
Nyitva tartás: 2019. április 27. szombat 10:00-16:00 2019. április 28, vasárnap 10:00-16:00
Belépődíj: ingyenes
További információk:

Kapcsolattartó: Bodáné Majoros Henrietta
Telefon/fax: 20/458-1599
E-mail: bodaheni72@gmail.com

Tájházak Napja 2018:

A régi falusi élet megismertetése - a Tájház bemutatása, a tárgyakról ismertető

A Lapu Istvánné Tájház a falu közepén található épület, mely egy módos parasztgazda háza volt. A benne összegyűjtött anyagot, mint az a nevéből is kiderül, Lapu Istvánné gyűjtőmunkájának köszönhetjük. A Tájházban láthatjuk a régi paraszti élet használati tárgyait, dísztárgyakat, a régi bútorokat, a népviseletet, valamint a gyönyörű zsámboki hímzéseket. A három részből álló lakórész első és hátsó házában (szoba)  megcsodálhatjuk a vetett ágyat, a kemencét, a szőtteseket. A pitvarban láthatjuk a változatos agyagedényeket, a festett tányérokat. A gazdasági épület a ház végében található, melynek gazdag gyűjteménye jól tükrözi a paraszti élet mindennapi munkáit. Az udvarban lévő kemencében sült kenyérlángos illata , immár 16. éve csalogatja a " Lecsót a Keceléből" Hagyományőrző Fesztivál látogatóit.
Településünk olyan szerencsés helyzetben van, hogy egy másik a "Nagydiófa" utcai parasztházat is megmutathatja a látogatóknak. Ezt a műemlékké nyilvánított épületet, településünk egyik lakója adományozta Zsámbok Község Önkormányzatának. A takaros kis házban látható kemence és a hozzá épített kályha. Szerény berendezése tükrözi, hogy itt valamikor nem a legmódosabb gazda lakott.
Ezek bemutatására a Zsámboki Asszonykórus tagjai vállalkoztak, akiken a még ma is élő népviseletet is megcsodálhatják az ide látogatók.