Kétegyházi Román Nemzetiségi Tájház

A magyarországi románok első, és mindezidáig egyetlen tájháza 1984-ben nyílt meg a Békés megyei Kétegyházán. A hitelesség kritériumait szem előtt tartó átalakítási, valamint a lakóház berendezései munkálatait a Munkácsy Mihály múzeum munkatársai végzeték.  Az 1920-as évek román középparaszti lakáskultúráját reprezentáló berendezési tárgyak egy része eredetileg is a ház berendezéséhez tartozott, legnagyobb része helyi gyűjtés eredményeként került a tájházba. A tisztaszoba a románok körében is sokáig megőrizte eredeti funkcióját. Itt fogadták a vendégeket, itt ünnepelték az év jeles ünnepeit, itt feküdt a gyermekágyas asszony és itt ravatalozták fel az elhunytat. A paraszti lakóháznak nem annyira a bútorzata, mint inkább annak belső elrendezése és díszítő elemei (festett falfelület, textíliák, fényképek, ikonok) kölcsönöznek a házbelsőnek román jelleget. A szőtt- hímzett textíliák, díszabroszok, díszlepedők, törülközők, párnahajak, a paraszti lakásbelső leginkább román jegyeket magukon viselő elemei. A pitvar jellegzetes edényei között a kantakocsit, szénvonót, sütőlapátot és a kredencen látható cseréptányérokat említhetjük meg. A nyári konyha berendezését egyszerű bútorzat (asztal, székek, polc, kredenc, háncsfonatú dikó), valamint konyhai eszközök és edények képezik. A ház éléstárának, kamrájának legjellegzetesebb tárgyai és eszközei között a keményfából ácsolt hombárt, a vékát, a darálót, a kenyérsütés és a kenderfeldolgozás eszközanyagát említhetjük meg. A tájház tulajdonosa 2004-óta a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, működtetője pedig a MROÖ Dokumentációs és Információs Központja.

Cím: 5741 Kétegyháza, Kossuth utca 68.
Megye: Békés megye
Nyitva tartás: látogatói igény szerint, bejelentkezés a 30/8308507-es telefonszámon
Belépődíj: nincs
További információk: www.atruroman.hu

Kapcsolattartó: Vetróné Negreu Mariana igazgató
Cím: 5700 Gyula, Sáros utca 17.
Tel./fax: 66-561-870
E-mail: centru@invitel.hu