Hosszúhetényi Tájház

Az 1860-as években épült tájház 2011-ben került felújításra. Baranya egyik legértékesebb gyűjteménye, melyet Bocz Árpád hosszúhetényi lakos több évtizeden keresztül tudatosan gyarapított. A néprajzi anyag a 19. század közepétől a 20. század első feléig ad képet a település népéletéről. A tisztaszobában látható a díszítésében is gazdag „hetényi” viselet. A tájház programja lehetőséget kínál a gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására.

Cím: 7694 Hosszúhetény, Kossuth L. út 10.
Megye: Baranya
Nyitva tartás:  2017. április 22, szombat 13:00-18:00, egyéb napokon: szerdán 10:00-14:00; pénteken 14:00-18:00; szombaton 08:30-12:30 Egyeztetés szerint!
Belépődíj: 2016. 04. 23-án ingyenes, egyéb napokon: 200 Ft/fő
További információk: www.hosszuheteny.hu

Kapcsolattartó: Poór Gabriella
Cím: 7694 Hosszúhetény, Verseny u. 9.
Tel./fax: 72/ 490-827; 30/ 447-4237
E-mail: kultura.tajhaz@hosszuheteny.hu

Tájházak Napja 2017:

A tájház udvarán várjuk a gyerekeket tréfás, játékos délutánra. A nebulók fűzfa vesszőből virágkoszorút köthetnek, virágmagokat vethetnek és cserepüket kidekorálhatják, elkészíthetik virág táblájukat, majd játékos fűszernövény kereső játékban vehetnek részt. Hogya fiúk se maradjanak ki a jóból, papírsárkányt készítünk és eregetjük a virágos réten. Végül "virágszendvics" majszolással zárul a nap!

Tájházak Napja 2016:

Állati jó 7 próba a tájházban

Program: Állati jó 7 próba a tájházban … a Szent György napi állatkihajtás jegyében. A tájház udvarán várjuk a gyerekeket egy tréfás, játékos délutánra. A nebulók 7 állomáson keresztül ismerkedhetnek a háziállatokkal és őrzőikkel. Elsőként egy mesén keresztül megtudják, hogy Ki, mit őriz?, ezután állomásokon keresztül teljesítik a 7 próbát. Memória és párosító játék: Miből mit?, Ki mit visel?, Ki mit eszik?, Ki hol lakik?, Miből mi készül?; és még sok érdekes játék. Végül „állati” kóstolással zárjuk a napot.

Tájházak Napja 2015:

Bújj, bújj zöld ág

"Bújj, bújj zöld ág" címmel az állatkihajtás és a természet újjáéledése jegyében. 14:00-tól palánta és kézműves vásár a helyi termelők és kézművesek közreműködésével. A vásár alatt muzsikaszó szórakoztatja a közönséget. Kézműves foglalkozáson gombolyag állatkák készülnek, a pajta előtt állatos népi játékokat játszunk. 15:00-tól metszés és oltás bemutató felnőtteknek, játékos növény felismrés gyerekeknek, 16:00-tól medvehagymás lepénykóstolás.

Tájházak Napja Beszámolók 2014:
Tájházak Napja 2014:

A Húsvéti ünnepkör Hosszúhetényben

14:00 órától a szakrális tárgyak megtekintése a tájházban, a hosszúhetényi templom stáció képeinek és a zengővidék tojásainak kiállítása. Szent György napi népi játékok (métázás, kerékhajtás, pásztorjáték, tojásgurítás, daltanulás).
15:00-tól 15:45-ig Út menti fogadalmi keresztek nyomában- ismertetés és beszélgetés a hetényi keresztekről, Jakab Józsefné vezetésével.
15:45-től 16:15-ig Gajdócsi László gondolatai a hosszúhetényi „Bárányles” történetéről és szokásáról.
16.30-tól Húsvéti patkókalács kóstolás.

Tájházak Napja 2013:

„Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom…”, „Határjárás”

A Hosszúhetényi Tájház tavaszi programjaként a Tájházak Napja alkalmából egész napos nyitva tartással várja az érdeklődőket. Délelőtt 9-12 óráig „Tavaszi szél vizet áraszt virágom, virágom…” címmel Palánta- Piacot szervez a tájház udvarán, a Zengő Pengő Cserekör közreműködésével. A vásár alatt bemutatkozik a Zengő Penge Cserekör. Délután 13-16 óráig "Határjárás” címmel múzeumpedagógiai foglalkozást szervez gyerekeknek. A program során megismerhetik a hosszúhetényi gazdálkodás és állattartás hagyományait, eszközeit. A közeli legelőterületek (határ) bejárása közben a nebulók népi mondókákat, találós kérdéseket és a témához kapcsolódó népdalokat sajátíthatnak el.