Hírek és rendezvények

Tájházak Napja 2018

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2018-ban is megszervezi a már hagyományos, a tájházak összefogását jelképező, az értük dolgozó lévő közösséget megerősítő rendezvényét, a Tájházak Napját. A tájházak Szent György napjához közeli ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatukra, eseményeikre felhívják a leendő tájházlátogatók figyelmét.

Részletek

Kubinyi Ágoston Program információs nap

A közeljövőben megjelenő KUBINYI ÁGOSTON PROGRAM bemutatására a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága 2018. február 6-án 11.00 órától a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatási épületének konferenciatermében (Szentendre, Sztaravodai út) INFORMÁCIÓS NAPOT RENDEZ. A pályázati fórumra a mellékelt regisztrációs lap kitöltését és visszaküldését követően Önöket is szeretettel várjuk!

Részletek

NÉPI ÉPÍTÉSZETI PROGRAM – FELHÍVÁS A NÉPI ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK HELYREÁLLÍTÁSÁÉRT

A Miniszterelnökség megbízásából a Lechner Tudásközpont támogatási lehetőségre irányuló felhívást tett közzé a népi építészeti emlékek helyreállításáért. A vidéki épített örökség megóvását, megőrzését és fenntartását célzó, 300 millió forint keretösszegű Népi Építészeti Programban az elnyerhető támogatás mértéke legfeljebb 20 millió forint, a támogatás intenzitása 50%. A kérelem beadási határideje 2017. október 9.

Részletek

AZ ÉV TÁJHÁZA CÍM BÍRTOKOSA 2017-BEN A BOLDOGI TÁJHÁZ

Boldogon az 1871-ben épített tájház testesíti meg mindazt a történelmi-néprajzi örökséget, amelyet mindmáig elkötelezetten, büszkén óvnak, vigyázna

Részletek

XV. Országos Szakmai Konferencia és Találkozó

„A XX. SZÁZAD MEGŐRZÉSI ÉS BEMUTATÁSI LEHETŐSÉGEI TÁJHÁZI KÖRNYEZETBEN”

Részletek

NÉPI ÉPÍTÉSZETI PROGRAM 2017

A  NÉPI ÉPÍTÉSZETI PROGRAM 2017 – Pályázat népi építészeti emlékek helyreállítására címmel, a Miniszterelnökség megbízásából a Lechner Tudásközpont

Részletek

Kiállításmegnyitó a Bodrogközi Múzeumportán

A Bodrogközi Múzeumporta szeretettel meghívja Önt és kedves családját, ismerőseit

2017. szeptember 9-én 11 órára

Részletek

Pályázati felhívás - „Az Év tájháza” cím elnyerésére

A Magyarországi Tájházak Szövetsége – alapítóinak szándékát szem előtt tartva – a hazai tájház-mozgalom népszerűsítése, értékeinek szélesebb körű megismertetése és a gyűjteményeket létrehozó, ápoló, gyarapító személyek áldozatos tevékenységének elismertetése érdekében meghirdeti pályázatát az „Az Év tájháza” cím elnyerésére. A pályázaton azok a tájházak vehetnek részt, amelyek fenntartói jogi tagként, vagy képviselői egyéni tagként a Tájházszövetség tagjai. A címért az a tájház indulhat, amely a 2016. évben muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkezett, és az EMMI felé statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette.

Részletek

40 éves a kiskőrösi Szlovák Tájház

A Magyarországi Tájházak Szövetsége, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum/Szlovák Tájház és a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tisztelettel és szeretettel hívja és várja Önt, családját, barátait, ismerőseit 2017. július 21-én 10 órától a kiskőrösi Szlovák Tájház megnyitásának 40. évfordulója tiszteletére rendezett szakmai programra és örömünnepre.

Részletek

Oszkói építőtábor Nagyapám háza Mester-inas képzés 2017

Oszkói építőtáborunkban, a zsúpkészítés ősi mesterségének fortélyait ismerheted meg.

Részletek

Szent Iván napi forgatag - mesterségbemutató és családi délután Ócsán

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mestereinek bemutatói és foglalkozásai, népi játszóudvar, Kállai Magdi füvesasszony portája és a Szent Iván napi szokásokat felelevenítő népi játékok és programok várják a családokat.

Részletek

Múzeumok Éjszakája Budafokon

Tegyen egy utazást Budafok múltjába!

Részletek

Dél-dunántúli regionális találkozó - Vörs

Vörs Község Önkormányzata,a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyarországi Tájházak Szövetsége tisztelettel meghívja Önt és minden t

Részletek

Kelet-magyarországi Regionális Találkozó - Tájházak Napja tapasztalatai

Meghívó a Magyarországi Tájházak Szövetsége Kelet-magyarországi Regionális Találkozójára

Részletek

Észak-Magyarországi Regionális Találkozó

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Magyarországi Tájházak Szövetsége Észak-Magyarországi Regionális Találkozójára 2017.

Részletek

Pályázat muzeális intézmények szakmai fejlesztésére – Kubinyi Ágoston Program

Az idén is összesen 506 millió forintra pályázhatnak önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére az Emberi Erő

Részletek

XXIII. Nemzetközi Katona- és Bordal Fesztivál

Abasáron a Nemzetközi Katona- és Bordal Fesztivál kísérő programjaként május 20-21-én, szombaton és vasárnap is idegenvezetéssel várják a látogatók

Részletek

Könyvbemutató meghívó

A Magyar Építőművészek Szövetsége Kós Károly termében 2017. május. 16-án du. 17 órakor az alábbi szakmai könyvbemutatókra kerül sor.

Részletek

A Kutyavillától a Macskacsárdáig - Helytörténeti Kiállítás megnyitó 2017. május 10.

A 43. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál keretén belül megvalósítjuk egy régi álmunkat.

Részletek

LOPÓTÖK TERMESZTÉSI VERSENYFELHÍVÁS!

(Amatőr és profi kertészek, borászok, tanulók, nyugdíjasok, mezőgazdászok, intézmények és magánszemélyek számára, akiknek fontos a genetikai erőfor

Részletek

Vésztő-Mágor májusi programjai

Május 1. - Hagyományőrző majális.
Május 3. - "Metykó Gyula és kora" művészettörténeti előadás

Részletek

XIV. GYOMAENDRİDI TUDOMÁNYOS NÉPRAJZI KONFERENCIA

LELKISÉG AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN címő konferencia

Részletek

Húsvéti pályázat

A Bodrogközi Múzeumporta Húsvét alkalmából ismét pályázatot hirdet, meylnek keretében a legkülönlegesebb húsvéti dekorációkat keresik.

Részletek

Közgyűlés meghívó

A Magyarországi Tájházak Szövetsége tisztelettel meghívja 2017.évi tisztújító közgyűlésére, melyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Konferenciatermében

Részletek

Kézművességek háza alapkőletétel

Szeretettel meghívjuk Önt a Kézművességek Háza ünnepélyes alapköletételére 2017. április 1-én, Szombatpn 11 órára A Dobronoki György-házhoz.

Részletek

I. Nemzetközi hímestojás kiállítás

Kiállítás a dobronaki Művelődési házban 2017. Április1. és 2. 9-18 óráig.

Részletek

Kubinyi Ágoston program információs nap meghívó

A várhatóan áprilisban megjelenő Kubinyi Ágoston program bemutatására a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyarországi Tájházak Szövetsége
2017. március 21-én 10.30-tól a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatási épületének konferenciatermében (Szentendre, Sztaravodai út) INFORMÁCIÓS NAPOT RENDEZ.
A helyi önkormányzatok fenntartásában lévő muzeális intézmények szakmai támogatását szolgáló pályázat közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében az elmúlt években kiállítások létrehozása, felújítása mellett infrastrukturális fejlesztésekre és közösségi programok szervezésére is lehetőséget nyújtott. A pályázati tájékoztató alkalmával az érintettek megismerhetik az idei támogatási célokat, valamint hasznos információkhoz juthatnak az értékelési szempontokról.

Részletek

Nemzeti nap Létavértesen

A Rozsnyai Gyűjtemény 2017. március 11-én megrendezi az VI. Létavértesi Pálinkaversenyt és az V. Házikalács- és Kolbászversenyt a Nemzeti Nap keretében.

Részletek

Viharkár

A Felpéci Tájház nádtetejét az elmúlt napokban a viharos szél alaposan megtépázta.

Részletek

Megújuló örökség a hazai tájházakban

A napjainkban működő négyszáz hazai tájházban a helyi örökség megtartására törekszenek és élményeket közvetítenek az érdeklődőknek – mondta a Heves megyei Mikófalván tartott szakmai konferencián dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke. Azt is hangsúlyozta: a következő időszakban fontos feladat, hogy kellő szakmai munkával megújítsák az épített, illetve a szellemi örökséget. Így századukban is tovább élhet és fejlődhet a gazdag hagyaték.

Részletek

Sokoróalja élő népművészete

Győrtől délkeletre, a Bakony és a Kisalföld találkozásánál terül el Sokoróalja, honfoglalás kori településekkel.

Részletek

Csigacsináló, csigataposó

Mindenkit szeretettel várunk 2017. febr. 18-án, szombaton 15 órától a Rozsnyai Gyűjteménybe egy kis finom húslevesbe való házi csigatészta készítésre, majd ezt követően 17 órától népdal tanulás Béres Csilla – a székelyhídi Búzavirág Népdalkör vezetőjével, illetve tánc mulatságra a Cserebingó néptánccsoport és Balla Fruzsina vezetésével.

Részletek

Tájházak Napja felhívás 2017

A Magyarországi Tájházak Szövetsége felhívást tesz közzé az 5. TÁJHÁZAK NAPJA programjához történő csatlakozásra, melyet 2017. április 22-23-án tartunk.

Idén is alkalmat kívánunk teremteni arra, hogy az év egy napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

Részletek

III. Csigacsináló verseny Biharkeresztesen

Az előző évekhez hasonlóan nevezni lehet 5 fős csoportokban, 50 dkg lisztből és 5 db tojásból gyúrt tésztával, melyet meghatározott idő alatt kell feldolgozni csigatésztává.

Részletek

Gyöngyfűző kiállítás Bugyin

2017. február 3-án, 17 órakor lesz Gulyásné Szabó Zsuzsanna gyöngyfűző, népi iparművész kiállításának megnyitója.

Részletek

Indulj le egy úton...kiállítás bemutató a hargitanepe.eu-n

A Haáz Rezső Múzeum pincegalériájábna Kallós Zoltán munkásságát bemutató kiállítás tekinthető meg tudósít a hargitanepe.eu.

Részletek

Megjelent a múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései című felhívás

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” című (EFOP-4.1.9-16 kódszámú) felhívás.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1 milliárd forint.

Részletek

"És így jött egyszerre a borzasztó."

Häfner Anna 1944-ben, a mostani Tájház udvarán. Ebben a házban írta naplóját.

Részletek

Gyászjelentés

„A Gyömrői Tájház gondnoka, Varga Sándor 2017. január 9-én 61 éves korában súlyos betegség után elhunyt. Búcsúztatására, temetésére január 27-én szűk családi körben került sor. Szövetségünk fájdalommal búcsúzik Tőle.”

Részletek

A múzeumalapítóra, Bődi Istvánra emlékeztek Hosszúpályiban

A helytörténeti gyűjtemény alapításának 30., valamint az alapító születésének 85. és halálának 15. évfordulójáról is megemlékeztek pénteken Hajdú-Bihar megye egyik legrégebbi vidéki muzeális kiállítóhelyén, a hosszúpályi Bődi István Falumúzeumban.

Részletek

Összefogott a falu Vilma házáért

A Nagyatád közelében elterülő, alig 1800 fő lélekszámú Somogyszob látnivaló között hosszú évtizedeken keresztül az evangélikus, a katolikus és a református templomot tartották számon egészen 2003-ig. Addigra egy történelmi múlttal bíró épületet a ház védelmére és működtetésére létrehozott Vilma Háza Alapítvány közreműködésével és az önkormányzat segítségével felújítottak és átadták a falu közösségének.

Részletek

EMLÉKTÁBLA TANÚSKODIK ARRÓL, HOGY A DUNASZENTBENEDEKI A 2016. ÉV TÁJHÁZA

Szombat délután avatták fel az „Év Tájháza” emléktáblát Dunaszentbenedeken. A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2016-ban is kiírta azt a pályázatot, amellyel az év legeredményesebb tájházát kívánta elismerni. A szakmai zsűri által odaítélt megtisztelő címet a Bács-Kiskun megyei település tájháza nyerte el.

Részletek

Megújuló örökség a hazai tájházakban

A napjainkban működő négyszáz hazai tájházban a helyi örökség megtartására törekszenek és élményeket közvetítenek az érdeklődőknek – mondta a Heves megyei Mikófalván tartott szakmai konferencián dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke. Azt is hangsúlyozta: a következő időszakban fontos feladat, hogy kellő szakmai munkával megújítsák az épített, illetve a szellemi örökséget. Így századukban is tovább élhet és fejlődhet a gazdag hagyaték.

Részletek

Szilasi káposztás nap

A Bódvaszilasért Barátai Kör októberi -- és idei utolsó -- visszatérő rendezvényére invitál, ahol ismét belekóstolhatunk a régi Szilas konyhájába.

Részletek

Észak-magyarországi tájházak találkozója

Idén október 27-én Mikófalván kerül sor az Észak-magyarországi tájházak találkozójára.
Kicsit talán rendhagyó módon, de nagy örömünkre a Magyarországi Tájházak Szövetsége két partnerszervezettel közösen (Dobó István Vármúzeum és Mikófalva Önkormányzata) valósítja meg a programot.

Részletek

Átadták az Év Tájháza díjat a Magyarországi Tájházak Szövetsége országos találkozóján

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2016. október 6-7-én a Vas megyei Oszkón rendezte meg XIV. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. A konferencia napján, pénteken adta át a szövetség az „Év Tájháza” kitüntető címet, melyet idén a Dunaszentbenedeki Tájház kapott meg.

Részletek

XIV. Országos Szakmai Konferencia és Találkozó

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS PÉLDÁI ÉS LEHETŐSÉGEI TÁJHÁZI KÖRNYEZETBEN − KÖZÖSSÉGI MUNKA, ÉRTÉKMENTÉS, TÉRSÉGFEJLESZTÉS
A Magyarországi Tájházak Szövetsége XIV. Országos Szakmai Konferenciája és Találkozója
2016. október 6-8., Vasvár - Oszkó

Részletek

I. Keresztesi Román Nemzetiségi Kulturális Találkozó

A biharkeresztesi Csicsóka Tájház adja hírül, hogy a biharkeresztesi Román Önkormányzat náluk tartja I. Nemzetiségi Kulturális Találkozóját, melyre mindenkit szeretettel várnak.

Részletek

Homoki lakodalmas

2016. szeptember 2. 19 óra - „Legénybúcsú” a Kultúrház udvarán, disznótoros vacsorával
2016. szeptember 3. 17 óra - Homoki Lakodalmas a Horvát Kulturális Egyesület „Kajkavci” előadásában

Részletek

2016. évi Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó felhívások

2016-ban szeptember 26. és november 13. között rendezzük meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját. A rendezvénysorozat szervezője és pénzügyi lebonyolítója immár 10. alkalommal a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az Országos Múzeumi Koordinátori Hálózat tagjai.

Részletek

Szadai Aratás 2016

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a hagyományos szadai aratásra július 16-án, szombaton a szadai határba.

Részletek

Hild műemlékfenntartó képzés

A képzés egy éves, ingyenes ráépülő jellegű, bemeneti feltétele: magasépítő technikus végzettség.

Részletek

Pályázati felhívás „Az Év tájháza 2016” cím elnyerésére

A Magyarországi Tájházak Szövetsége – alapítóinak szándékát szem előtt tartva – a hazai tájház-mozgalom népszerűsítése, értékeinek szélesebb körű megismertetése és a gyűjteményeket létrehozó, ápoló, gyarapító személyek áldozatos tevékenységének elismertetése érdekében meghirdeti pályázatát az „Az Év tájháza” cím elnyerésére A pályázaton azok a tájházak vehetnek részt, amelyek fenntartói jogi tagként, vagy képviselői egyéni tagként a Tájházszövetség tagjai. A címért az a tájház indulhat, amely a 2015. évben muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkezett, és az EMMI felé statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette.

Részletek

Hagyományok és értékek XIV.

Mátyusföldi Muzeológiai Társaság, Nagyszombati Kerületi Önkormányzat-Galántai Honismereti Múzeum, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyarországi Tájházak Szövetsége tisztelettel meghívják Önt a Hagyományok és értékek XIV. című szemináriumra, amelyre 2016. július 6-án (szerdán) 10.00 órai kezdettel a Galántai Honismereti Múzeumban kerül sor.

Részletek

Kitűntették az algyői Tájházat

AZ "ÉV MÚZEUMA" BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG ELISMERŐ OKLEVELÉT érdemelte ki az Algyői Tájház (vezetője Izbékiné Cseuz Gabriella), újszerű kiállítás-technológi

Részletek

Különdíjas a Bodrogközi Múzeumporta (Cigánd)

 AZ "ÉV MÚZEUMA" 2015 pályázaton a Bodrogközi Múzeumporta (Cigánd) különdíjat kapott a Sőregi-ház állandó kiállításáért, mely a szakmai alapokra ép

Részletek

Tájházi Műhely Sámsonházán

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre, a Magyarországi Tájházak Szövetsége, a Sámsonházi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és az Identita Szlovák Egyesület tisztelettel meghívja Önt a Tájházi Műhely – Az épített és tárgyi örökség védelme a tájházakban c. rendezvényre.

Részletek

Fertő-táj Világörökség Nap

Látogassák meg a tíz világörökségi településen ezen a napon kínált érdekes programjainkat! Idén a települési attrakciók mellett minden faluban egy-egy ősi mesterséggel is megismerkedhetnek.

Részletek

XVI. Nyári ifjúsági kézműves tábort Ipolyszalkán

Az Ipoly Menti Kulturális és Turisztikai Társaság Ipolyszalkán a tájházban megrendezi a bentlakós XVI. nyári ifjúsági kézműves tábort.

Részletek

Pünkösdi forgatag Szennán

Cukorkázás és műjusfa kitáncolás, Dóra Áron mesél, Pünkösdi király-és királynéválasztás, MárkusZínház előadása, Hangolda műhely koncertje.
Pünkösdi ételkóstoló, gyöngykaláris és koszorú készítés, ostorkészítés, szalagszövés, játékudvar, helyi termékek vására.

Részletek

IV Összművászeti Fesztivál Kiskunlacháza

Néptánc bemutató, játékoskola, mesemondók, gyermek és felnőtt táncház

Részletek

Fagyos szentek a Röszkei Paprika Múzeumban

Ismeretterjesztő előadás, tárlatvezetés, játszóház, meglepetés-kóstoló.

Részletek

Pünkösdölés a Hajdúböszörményi Tájházakban

Pünkösdi játékudvar, csergetés bemutatása, néptánc műsor, vetélkedők, sorversenyek, Pünkösdi királyleány és király választás, táncház, májusfa díszítés.

Részletek

100 évet vissza az időben

Tisztelettel felhívjuk figyelmét egy újfajta egynapos, ill. többnapos kirándulási lehetőségre a tanulók, diákok, csoportok, családok részére a térségben. Az Ipolymenti Kulturális és Turisztikai Társaság 2003 november végén nyitotta meg a TÁJHÁZAT Ipolyszalkán a látogatók részére. 2004. június l-től a téli hónapokban is fogadjuk a látogatókat a kibővült Tájházban

Részletek

Nyári napközis tábor Hajdúböszörményben

2016 július 4-től július 29-ig négy héten át 8-16 óráig.

Részletek

Juhász László, A Szablyár Péter emlékplakett 2016-os díjazottja

Juhász László az évente megrendezett tájházas találkozók rendszeres résztvevője, programjaival kapcsolódik az országos tájházas rendezvényekhez. 2010-ben a Magyarországi Tájházak Szövetsége „Az év tájházvezetője” cím adományozásával ismerte el kiemelkedő tevékenységéért.

Részletek

Spanics Ágnes, Az év tájházvezetője 2016

A Vilma Háza Alapítvány 2001-ben azzal a közérdekű céllal alakult, hogy Somogyszob paraszti kultúrájának tárgyi és szellemi örökségét a Luther utca 24-es ház falai között összegyűjtse, bemutassa, a bennük rejlő tudást, tapasztalatokat, szokásokat, hagyományokat átadja a következő nemzedéknek.

Részletek

Tájházi Műhely - Az épített és tárgyi örökség védelme a tájházakban

Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye 
9734. Peresznye, Hunyadi u. 19. 2016. május 4.

Részletek

European Museum of the Year Award 2017

A European Museum Forum kiírásában megjelent a felhívás a European Museum of the Year Award 2017 versenyre. A független, non-profit szervezet legfőbb célja a múzeumi gyakorlatban megjelenő innovációs megoldások terjesztése, a tapasztalatok cseréje Európa-szerte.

A versenyben köz- és magán-, kis és nagy intézmények egyenlőként indulnak, megítélésükben a legfőbb elv a minőség értékelése. A bírák olyan fejlesztéseket, innovációkat keresnek, amelyek hatással lehetnek a nemzeti és nemzetközi múzeumi életre, amelyek a múzeumok közjóért végzett tevékenységét erősítik.

Részletek

Történetek két hangra

Pályázati felhívás rövid elbeszélés vagy lírai alkotás írására Irodalmi intervenció a tatai német nemzetiségi múzeum kiállításában

Részletek

2016. évi közgyűlés meghívó

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2016. április 9-én (szombaton) 10.00 órától tartja 2016. évi KÖZGYŰLÉSÉT a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Konferenciatermében.

Részletek

A múltját őrző ház-díj

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Népi Építészeti Szakbizottsága pályázatot hirdet A múltját őrző ház címmel.

A pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése azon hagyományos népi építészeti emlékek példaképként történő széleskörű ismertté tételével, ahol a jelenkori használat, a hasznosítás, és a népi építészeti értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.

Részletek

Húsvéti Rét - Falusi piknik Somogyszobon

Immáron 3. alkalommal nyílik lehetőség egy régi hagyomány a Húsvéti rét szervezésére, amelyre a gyerekeket ügyességi játékokkal és vetélkedőkkel várjuk.

Részletek

Vörs - Húsvéti tavaszvárás

Húsvét hétfőn a gyermekeket kézműves játszóházzal várjuk, a felnőttek ezen a napon kedvezményes jegyet válthatnak.

Részletek

Húsvéti Vendégvárás a noszvaji Gazdaházban

Folklór program locsolkodással, táncház, kézműves foglalkozás, gyerekprogram, kemencében sült kalács, kézműves vásár

Részletek

15. Matyó Húsvét Mezőkövesden

2016. március 26-28. kerül megrendezésre a 15. Matyó Húsvét Mezőkövesden.

Részletek

Húsvét a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Tájházban

2016. március 26. 10 órától Húsvéti gyermek és kézműves nap a Tájházban.

Részletek

Húsvéti Locsolkodás Hajdúböszörményben

A hagyományokat őrizve, tojásdiszítő foglalkozással, bábelőadással, koncerttel,közös sütemény sütéssel, tojásfa diszítéssel és sok-sok vidám játékkal várjuk a látogatókat.

Részletek

Húsvéti Hagypmányőrző programok a Vilma Házánál Somogyszobon

Hagyományos tojáspingálás, megtekinthető a Nagypénteki fehérgyász, csipkék, kosarak, agyagedények kiállításának megnyitása

Részletek

Húsvéti programok - Míves Tojás Múzeum Zengővárkony

Hímestojás, Nagyhét, Húsvét, locsolkodás, hagyományápolás a Míves Tojás Múzeumtól több, mint másfél évtizede elválaszthatatlan fogalmak.

Részletek

Húsvéti Spájzolás Pázmándon

A Pázmándi Spájz termelőinek portékai kóstolása és vására, tojás kiállítás és festéssel, síba fonással, csuhé fonással, kézműves foglalkozással.

Részletek

V. Gyümölcsoltó Boldogasszony Napja Zalaegerszegen

Pajtakiállítás, oltástanítás, metszés bemutató, fazekalás, korongozás, terménykép-készítés, népi játszótér.

Részletek

Húsvéti játszókuckó a Heimatmuseumban Budaörsön

Idén sem maradhat el a Heimatmuseum hagyományos tavaszi játszóháza!

Részletek

Orisek Ferenc Fafaragó kiállítása Pázmándon

Tájház gyűjteménye és Orisek Ferenc fafaragó állandó kiállítása megtekinthető vasárnaponként.

Részletek

Húsvéti játszóház Cigándon

Mindenkit szeretettel vár a Bodrogközi múzeumporta 2016. március 28-án hétfőn 10 órától húsvéti rendezvényén.

Részletek

Böjti és húsvéti programok a Szennai Skanzenben

A Zselicnek és Belső-Somogynak a böjthöz, húsvéthoz kapcsolódó szokásait, valamint a nemzeti ünnepet helyezi programjai középpontjába a Szennai Skanzen márciusban.

Részletek

IX.Hajdúsági disznótor

2016.február 6-án megrendezésre kerül a IX.Hajdúsági disznótor.

Részletek

Karácsonyi kavalkád

Helyi és környékbeli kézművesek kínálják termékeiket. Kézműves foglalkozás felnőtteknek és gyerekeknek. Karácsonyi díszek természetes anyagoból.

Részletek

Helytörténeti Szombatok: Karácsonyi készülődés és helytörténeti karácsony

A Helytörténeti Karácsony első felében, délelőtt karácsonyi készülődés és kézműves vásár zajlik a Budakeszi Tájházban. Karácsonyfadíszeket, ajándékkísérőket, ékszereket, apróbb ajándékokat készítenek a gyerekek, a telepölés kézműveseinek segítségével. A szülők bátran otthagyhatjáj gyermekeiket pár órára, és elvégezhetik a karácsonyi teendőiket.

Részletek

Helytörténeti Szombatok: Mikulás

A Mikulás-nap már száz évvel ezelőtt is jeles napnak számított Budakeszin. A gyerekek izgatottan várták, mit hoz cipőjükbe, csizmáikba. Ezen a napon, a Tájházba is elátogat a Mikulás és ajándékot hoz kicsiknek , nagyoknak. A Mikulásra várva, arayndiót, mikulás figurákat kászíthetnek a gyerekek. A rendezvényre a belépés ingyenes, adományokat a Budakeszi Helytörténeti Egyesület javára elfogadunk.

Részletek

Táblát avattak Algyőn

Szombat délelőtt felavatták az év Tájháza táblát Algyőn. A Magyar Tájházak Szövetsége minden évben kiírja az „Év Tájháza” pályázatot. A felhívásra az algyői tájház is jelentkezett, és nyert is.

Részletek

Helytörténeti Szombatok: Adventi koszorú készítés

A karácsonyi készülődés első lépése az adventi koszorú készítése. Hagyomnyteremtő jelleggel, már másodszorra rendezzük meg a jótékonysági adventi koszorúkészítést.

Részletek

Márton napi Ludasságok

Hajdúböszörményi tájházban november 7-én Márton napi Ludasságok címmel családi nap lesz.

Részletek

Múzeumpedagógiai foglalkozás a Mezőcsáti Tájházban

Az ország különböző régióiban, öt tájházi helyszínen egy-egy tematikára építve jó gyakorlatként ajánlható, több elemből álló mintaprojektek valósulnak meg a következő hetekben.
E hétvégén, október 17-én, szombaton 13.30-16.00 között „Az állatok haszna – állattartás és pásztorkodás Mezőcsáton” címmel múzeumpedagógiai foglalkozás várja a Mezőcsáti Tájházban mindazokat, akik ezen a területen módszertani ötletekkel szeretnének gazdagodni és természetesen a gyerekeket is.

Részletek

VAJDASÁGI MAGYAR TÁJHÁZAK MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVÔJE

XIV. szakmai konferencia
2015. október 17. / szombat /
Helyszín: VÖRÖSKERESZT ÉPÜLETE , Lenin u 46. ADA .

Részletek

Az Algyői Tájház lett az Év tájháza

2015. október 2-án a Nógrád megyei Terényben rendezte meg szövetségünk tizenharmadik országos szakmai konferenciáját és találkozóját, amely egyúttal az Év tájháza elismerés átadó ünnepségének is háttereként szolgált.

Részletek

Tájházas találka Terényben

Nem véletlenül választotta idei szakmai konferenciája és országos találkozója központjául Terényt a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A Cserhát lankái közt megbúvó kis falu igazi ékessége a palóc vidéknek.

Részletek

Év tájháza 2015: Algyő lett a győztes!

A zsűri döntése alapján a Csongrád megyei Algyő tájháza nyerte idén Az év tájháza szakmai versenyt - tájékoztatta az MTI-t a Magyarországi Tájházak Szövetsége pénteken.

Részletek

XIII. Országos Szakmai Konferencia és Találkozó

„AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG ÉS A TELEPÜLÉSKÉP A MAI HASZNÁLAT JEGYÉBEN” – a Magyarországi Tájházak Szövetsége XIII.

Részletek

Falusi Forgatag

Felelevenítettük a régi, hagyományosan felsőtárkányi mesterségeket, elsősorban a mészégetést. Idén is szeretnénk folytatni ezt a hagyományt. A látogatók megismerhetik és kipróbálhatják a fazekasságot, fafaragást, kosárfonást, szövést, fonást. Tervezzük egy újabb hagyományos tárkányi mesterség (faszénégetés vagy vályogvetés) bemutatásást.

Részletek

Helytörténeti Szombatok: Lekvárfőzés

Szeptember a lekvárkészítés időszaka, a tájház udvarán felállított üsteben mi is elkészítjük a Heimatmuseum lekvárját, üvegben, celofánnal lekötve egyedi címkével ellátva, bárki vihet belóle.

Részletek

"Adatok, nevek és térképek Kismaros XVIII-XIX. századi történetéből"

Időszaki kiállítás a "Marus Napok"-hoz és a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódóan

Részletek

Ars Sacra Fesztivál

"Kismarosi szakrális emlékeket bemutató" tárlatvezetések a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben

Részletek

Vilma-nap

Évi kulturális rendezvényünkön nívós műsorral várjuk vendégeinket , amikor a Házért sokat tett embereknek díjakat adunk át. Majd egy tál étel és pogácsa vásár lesz. A Vilma-napot táncházzal zárjuk.

Részletek

VIII. Krumplifesztivál

A Bugyelláris Hagyomány és Értékőrző Egyesület és a Bugyi Nagyközség Önkormányzata szervezésében VIII. alkalommal kerül megrendezésre a bugyi Krumplifesztivál. Az idei év meghívott városa - Dabas város, akiknek lehetőséget biztosítunk a bemutatkozásra, hagyományaik, kulturális kincseik megmutatására.

Részletek

XXIV.Nagymegyeri Szent István Napok

Évről évre nagy érdeklődés övezi a Nagymegyeri Szent István Napokat. Szent István ünnepe, Magyarország "születésnapja" szerencsére nyárra esik, így a jó idő általában adott, a többiről pedig a gazdag műsor gondoskodik. A siker pedig egyértelmű, hiszen immár már három napon át zajlik, 2015.augusztus 21-23.között.

Részletek

Kenyérünnep

A helyben sült kenyér megáldása, majd népviseletbe öltözött fiatalok mindenkit megkínálnak egy szelet házi-zsírral megkent házi kenyérre és egy pohár vörös borral.

Részletek

Hangos-szótár szakadáti német nyelvjárásban

2015. június 27-e bizonyára sokáig emlékezetes marad a szakadáti németek számára. Ezen a napon avatták ugyanis tájházuk új és mindeddig egyedülálló attrakcióját: egy hangos szótárt szakadáti német nemzetiségi nyelvjárásban.

Részletek

Helytörténeti Szombatok: Búcsú

A Budakeszi Római Katolikus Templom búcsúja Havas Boldogasszony ünnepén van, így mindig az augusztus 5, utáni vasárnap ünnepeljük.

Részletek

"Élő Népművészet" ONK Észak-Magyarországi Tárlat

A magyar nyelvterület kézműves mesterei részére öt évenként meghirdetett pályázat legszínvonalasabb alkotásainak bemutatása.

Részletek

Matyóföldi Folklórfesztivál

Az UNESCO Reprezentatív Listáján és a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő Matyó örökség valamint más magyar tájak és meghívott külföldi vendég országok hagyományainak bemutatása látványos kézműves és folklór programokkal.

Részletek

Falunap

A falunap közösségépítő erejét kihassználva e napoon hazavárjuk a falunkból elszármazott rokont, barátot, ismerőst.

Részletek

Felsőtárkányi Rétesnapok

Minden évben augusztus első hétvégéjén rendezzük meg a Felsőtárkányi Rétesnapokat. A rendezvény fő látványossága a hagyományos húzott tárkányi rétes készítése. A vendégek szemtanúi lehetnek a rétes verésének, húzásának, sütésének, amit a lelkes tárkányi asszonyok mutatnak be.

Részletek

Vizimanó csónaktúra

Saját készítésű, különleges úszóalkalmatosságokon való csónakázás a Garamon.

Részletek

Világörökségi Várományos Helyszínek: A tájház hálózat Magyarországon

A magyarországi tájház hálózat felkerült a Világörökségi Várományos Helyszínek listájára.

Részletek

Az Év tájháza 2015

Pályázati felhívás
 „Az Év tájháza” cím elnyerésére

Részletek

Helytörténeti Tábor

Ez már a harmadik év, hogy nagy sikerrel rendezzük meg a Helytörténeti Tábort a Budakeszi Tájházban.

Részletek

Szent Iván-éji tűzugrás

Hagyományok felelevenítése fiatalok részére, a nappal kapcsolatos szokások, gyógynövények hatása egészségünkre, gyógynövénycsokrok kínálása, tánchá

Részletek

Helytörténeti Szombatok: Múzeumok éjszakája

A Budakeszi Tájház négy évvel ezelütt csatlakozott a Múzeunok Éjszakája országos rendezvényéhez.

Részletek

Tárlatvezetés kismaroson

A "Múzeumok Éjszakája" rendezvények napján a "kismarosi borászati eszközöket és szokásokat bemutató" tárlatvezetés keretében az állandó kiállításunk borászati tárgyaihoz kapcsolódó szokásokkal is megismertetjük látogatóinkat.

Részletek

Német Nemzetiségi Tájházak és Dél-dunántúli Tájházak közös találkozója

„Tájház-pedagógiai gyakorlatok, múzeumpedagógiai útkeresés”
A Magyarországi Tájházak Szövetsége, Hosszúhetény Község Önkormányzata és a Magyarországi Német Tájházak Szakmai Központja - Budaörs tisztelettel meghívja Önt/Önöket találkozójára!

Részletek

dr. Bereczki Ibolya a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült

A Tájházszövetség szeretettel gratulál dr. Bereczki Ibolyának a magas rangú állami kitüntetéséhez, aki 2014. októberéig a szervezet elnökeként, jelenleg Felügyelő Bizottsági Tagjaként segíti a hazai tájház mozgalom ügyét.

Részletek

V. DOROZSMAI MOLINOLÓGIAI TALÁLKOZÓ

PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI HÁZ
6791 Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.
T.: 62/496-112, dorozsmaimuvhaz.atv.hu

Részletek

European Museum of the Year Award

A European Museum Forum kiírásában megjelent a felhívás a European Museum of the Year Award versenyre. A független, non-profit szervezet legfőbb célja a múzeumi gyakorlatban megjelenő innovációs megoldások terjesztése, a tapasztalatok cseréje Európa-szerte.

Részletek

Húsvéti locsolkodás

Családias hangullatban zajló rendezvény,ahol a húsvéti népi hagyományokat felelevenítve kulturális programok,vetélkedők,kézműves foglalkozások,utcaszínház,népi játszótér várja a vendégeket.

Részletek

Húsvéti hagyományőrzés

A Szászvári Nőegylet szeretettel vár minden kedves érdeklődőt 2015. 04.

Részletek

Helytörténeti Szombatok: Húsvéti készűlődés és német keresztút

Virágvasárnap előnapján, idén is megtartjuk a húsvéti készülődést.

Részletek

"Arcok, tárgyak Kismaros múltjából" c. néprajzi és helytörténeti állandó kiállítás a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben (korábban: Falumúzeum) 1993-tól az "Arcok, tárgyak Kismaros múltjából" c.

Részletek

KERECSENDEN TARTOTTA SZÖVETSÉGÜNK ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI TALÁLKOZÓJÁT

Kerecsend adott otthont a Magyarországi Tájházak Regionális Találkozójának.

Részletek

Hagyományos disznótoros Maglódon

MAGLÓDON a hétvégén a IX. Kárpát-medencei magyar találkozó részeként gazdag programkínálattal várják a helybélieket és a vendégeket is.

Részletek

VIII.Hajdúsági Dísznótor

A legjobb ételek, a legjobb pálinka. A hagyományok jegyében már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Hajdúsági Disznótort a Hajdúböszörményi Tájházakban február 7-én.

Részletek

Helytörténeti Szombatok: Sváb fánk "Zimmed Kropfe" készítés

Budakeszi hagyományos sütemény a sváb fánk, a Zimmed Kropfe. A farsangi mulatságokra készítették ezt a fahéjas, finom édességet. A Budakeszi Tájházban lehetőség nyílik a fánk elkészítésére az alapanyagok összeállításától kezdve a sütésig és a kóstolásig.

Részletek

Dr. Joó Csabát a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki.

Őszinte örömünkre szolgál, hogy egyik kedves tagtársunkat, a Szihalmi Tájház létrehozóját és működtetőjét a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki. A vele készült alábbi interjút ajánljuk látogatóink figyelmébe.

Részletek

Ajándék a frontról

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tisztelettel meghívja Önt 2014. november 28-án, 15 órakor a Skanzen Galériába (2000 Szentendre, Sztaravodai út) az Ajándék a frontról című időszaki kiállításának megnyitójára.

Részletek

Meghívó az " Év tájháza díj" ünnepélyes " kihelyezésére

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját 2014.

Részletek

Székelyföldi Tájházak Napja

Október 18., 9.00–19.00, székelyföldi tájházak és néprajzi gyűjtemények
A Tájházak Napjára 2014. október 18-án 9 és 19 óra között kerül sor. Ekkor az összes székelyföldi tájház kinyitja kapuit a nagyközönség előtt. A tájházak felelősei szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődők számára.

Részletek

Hartai lakodalmas és sváb bál

Részletek a mellékletben.

Részletek

Múzeumok Őszi Fesztiválja Isaszegen

Lesz honismereti túra, restaurálási bemutató, időutazás, és tiszteletét teszi Bem tábornok is.
Részletes program a mellékletben.

Részletek

Búcsú a parasztságtól

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tisztelettel meghívja Önt a Búcsú a parasztságtól In memoriam dr. Für Lajos című kiállításának megnyitójára.

Részletek

Országos Tájház találkozót és Év Tájháza díjátadót tartottak ma Cigándon

A hosszúhetényi tájház az Év Tájháza 2014-ben

Cigánd, 2014. szeptember 26. –A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd városa adott helyet idén a Tájházszövetség szervezésében megrendezésre került országos tájház találkozónak, ahol délelőtt kihirdették az Év Tájháza díj nyertesét.

Részletek

Meghívó

ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK A TÁJHÁZ, MINT KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR – a Magyarországi Tájházak Szövetsége XII. Országos Szakmai Konferenciája és Találkozója
2014. szeptember 25-27., Cigánd

Részletek

Év Tájháza díj 2014.

A Holt-Sebes-Körös partjáról, a Békés megyei Vésztőről, a baranyai Zengő-hegy lábánál fekvő Hosszúhetényből, és a bükkaljai Noszvajról érkeztek pályázatok a Magyarországi Tájházak Szövetségének szakmai versenyére.

Részletek

Múzeumpedagógiai régiós találkozó

A Rétközi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ tisztelettel meghívja Önt és munkatársait Múzeumpedagógiai régiós találkozóra 2014. szeptember 22-én 10.30 órára a Rétközi Múzeumba.

Részletek

151 éves a sukorói Néprajzi ház

Helyi értékek mentése és érték őrzés, fiatalok a településért
Beszélgetés a helyi hagyományőrzőkkel, borbarátokkal, fiatalokkal

Részletek

Meghívó

A Szabadtári Néprajzi Múzeum tisztelettel meghívja muzeológus és néprajzos kollégáit 2014.

Részletek

Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázat 2015

2014. augusztus 20-án gyűjtőpályázatot hirdet a Magyar Néprajzi Társaság

Részletek

Tájházi Hírlevél 2014/1

Tájházi Hírlevél 2014/1Felhívás a „TÁJHÁZAK NAPJA” programjához történő csatlakozásra
A Tájházak Napja országos nyitórendezvénye a Buzsáki Népművészeti Tájházban
A tájházak megújulását segítő EMMI pályázati támogatásokról
Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta – Népművészeti örökségünk
A Buzsáki Népművészeti Tájház kiállítás megnyitójára

Részletek

Tájházi Hírlevél 2014/2

A Tájházszövetség 2013. évi működéséről
A Magyarországi Tájházak Szövetsége Felügyelő Bizottságának beszámolója a Szövetség 2013. évi tevékenységéről
Bemutatkozik az ÉV TÁJHÁZVEZETŐJE
Kettős könyvvitel vezető egyéb szervezet...

Részletek

Meghívó

Parasztüvegek - Evanics Zoltán magángyűjteményéből kiállítás a VII. Üveges hétvége a Zengővidéken programjainak keretében Óbányán

Részletek

Egri programok

Meghívó a kutatás lehetőségei és feladatai című kis konferenciára, és az Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek című vándorkiállítás megnyitójára Egerbe.

Részletek

M E G H Í V Ó Örökségvédelmi – Népfőiskolai Rendezvényünkre

Kós Károly….…Nyomában avagy Vidéki Örökség a Metropolisz-térségben Főhajtás a 100 éves Magyar Népfőiskolai Mozgalom előtt.

Részletek

FELVIDÉKRE KERÜLT AZ „ÉV TÁJHÁZVEZETŐJE” SZAKMAI ELISMERÉS

2014. május 10-én tartotta éves közgyűlését Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A közgyűlésen ünnepélyes keretek között díjazták az Év tájházvezetőjét. Idén a cím birtokosa Duba Ernőné, a garamszentgyörgyi Duba Tájház irányítója lett, akit magas színvonalú tájházvezetői, hagyományőrző és közösségteremtő munkája elismeréseként egyöntetűen javasolt a szervezet elnöksége a szakmai elismerésre.

Részletek

M E G H Í V Ó

A Magyarországi Tájházak Szövetsége tisztelettel meghívja 2014. évi KÖZGYŰLÉSÉRE, melyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Konferenciatermében (Szentendre, Sztaravodai út, Igazgatási Épület)
2014. május 10-én (szombaton) 10.00 órakor, ill. határozatképtelenség esetén ugyanott 10.45 órakor tartunk.

Részletek

Májusfa állítás Dunaharasztin

Májusfa állítás Dunaharasztin Május elsején 16 órakor.

Részletek

Kiállítás megnyitó a Buzsáki Népművészeti Tájházban

Nagyberek Horvát falvainak népművészete, népi iparművészete címmel állandó kiállítás nyílik a Buzsáki Népművészeti Tájházban.

Részletek

Kiállítás megnyitó

A Kuny Domokos Múzeum Német Nemzetiségi Kiállítása tisztelettel meghívja Önt a „Daniel Stein és Margaretha Keiber 1912” Az újrafelfedezett hartai bútor című kiállítás megnyitójára.

Részletek

Húsvéti gyermek és kézműves nap a Dunaharaszti Tájházban

2014. aprilis 19. délelőtt 9 órától 13 óráig
- kézműves foglalkozások
- állatsimogató
- játékos versenyek

Részletek

Vándorkiállítás a Völgységi Múzeumban

A paraszti polgárosodés tárgyi világa - Nemzeti jelképek a magyarországi tájházakban.

Részletek

Kitelepítési megemlékezés meghívó

Piliscsaba Német Nemzetiségi Önkormányzata, Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete és a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola szeretett

Részletek

F E L H Í V Á S

A Vajdasági Magyar Folklórközpont/VMF ALAPSZINTŰ népi hímzés, szövés, fazekas és csipkekészítő, tanfolyamot szervez ismét mindazok számára, akik a magyar népi kultúra tárgyi hagyatékáról többet szeretnének megtudni.

Részletek

Tűzeskerék Túra és Nyitott Kapuk Napja Óbányán

Óbánya,
2014. március 8. - Nyitott Kapuk Napja vásárral, szolgáltatókkal, vendéglátókkal.
2014. március 9. - Hutzel-sonntag tűzeskerék gurítással, és Tűzeskerék-Túra már 10. alkalommal Pécsváradról - Óbányára

Részletek

VII. Hajdúsági Disznótor

A hajdúböszörményi Tájházakban február 8-án disznótort tartunk, színes programokkal várjuk vendégeinket.

Részletek

Kézműves foglalkozás a Nagyberegi tájházban

Szövési technikák bemutatása és karkötők készítése csomózással fiatalok és idősek számára egyaránt február 5-én.

Részletek

Pályázati felhívás

Megjelentek az első világháború centenáriumához kapcsolódó pályázatok, amelyek meghirdetésével és koordinálásával a Magyarország Kormánya által létrehozott Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a XX. Század Intézetet bízta meg.

Részletek

Felhívás

A települési önkormányzatok által fenntartott valamint támogatott muzeális intézmények szakmai támogatásáról szóló rendelet megjelenés előtt áll.
A sikeres pályamunkák elkészítése érdekében az alábbi információkkal szeretnénk segíteni felkészülésüket.

Részletek

"Vidékjáró partneri együttműködés" 2014.évi tematikus napjai

Elkészült a végleges lista a Vidékjáró napokról.

Részletek

Falusi disznóvágás Paloznakon

Legyen vendégünk a hagyományos falusi disznóvágáson Paloznakon a Tájház udvarán 2014. január 25-én, szombaton!

Részletek

Tradícionális disznóvágás a Budakeszi Tájházban

Szeretettel hívunk Benneteket január 18-ára a Tájházba a következő Helytörténeti szombatra. A téma ezúttal a disznóvágás lesz. Délelőtt lesz kolbásztöltés, ismerkedés a régi eszközökkel, szokásokkal. Délután Szeleczky Csaba káplán úr fogja megszentelni a Tájházat.

Részletek

Megújult a kismarosifalumuzeum.hu

Örömmel értesítjük kedves barátainkat és látogatóinkat arról, hogy a mai naptól megújult a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény honlapja a www.kismarosifalumuzeum.hu.

Részletek

Búcsú Szablyár Pétertől

Tisztelt gyászoló Barátaim!
Önök tudják-e, milyen a boldog ember?

Részletek

Gyászjelentés

Tájházas barátai, tisztelői, a Tájházszövetség tagjai nevében megrendülten tudatjuk, hogy Szablyár Péter, a Magyarországi Tájházak Szövetsége alapító ügyvezető elnöke életének 66. évében 2013. december 9-én este 9 órakor eltávozott körünkből.

Részletek

Települési értéktárak című szakmai konferencia Felpécen

Jó helyszínt választott a Nemzeti Művelődési Intézet Megyei Irodája és a Felpécért Alapítvány, amikor közösen úgy döntöttek, hogy a Felpéci Tájházban tartják meg a Települési értéktárak című szakmai konferenciát a kis faluban.

Részletek

„Kék harisnya és bársonycipő”

Sok szeretettel invitállak Benneteket hamarosan nyíló időszaki kiállításunk megnyitójára Budaörsre, a Heimatmuseumba.

Részletek

Gyertyakészítés a Budakeszi Tájházban

Szeretettel hívunk Benneteket soron következő Helytörténet Szombatunkra, melynek témája a gyertyakészítés. November 23-án 10:00-18:00 között várunk mindenkit a Budakeszi Tájházban.A foglalkozás ingyenes, adományokat a Tájház javára elfogadunk.

Részletek

Illatok a konyhában

Labdacsöröge-sütés a Nagyberegi tájházban, 2013. november 21-én.

Részletek

Helyi szakmai találkozó Lengyelen

A bonyhádi Völgységi Múzeum és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK)és Lengyel Község Önkormányzata tisztelettel meghívja a muzeológusokat, tájház vezetőket, múzeumi közművelőket, civil szervezetek képviselőit, helyi és kisebbségi önkormányzatok vezetőit Helyi szakmai találkozóra.

Részletek

Nemzetiségi nevelés tanórán kívül

A békéscsabai Szlovák Tájház, valamint a Magyar Pedagógiai Társaság Mozgalompedagógiai és Nemzetiségi Nevelési Szakosztálya tisztelettel meghívja a
Nemzetiségi nevelés tanórán kívül című tudományos tanácskozásra.

Részletek

Bács-Kiskun Megyei Tájház-találkozó

Az eseményen mintegy 10 tájház fog bemutatkozni, majd a Bihari-Horváth László elnökségi tagunk az Észak-Bihari Muzeológiai Szakszolgálat tevékenységét ismerteti, illetve a Szonda István a régiót képviselő elnökségi tagunk a Tájházszövetség munkájáról beszél a résztvevőknek!

Részletek

XI. ORSZÁGOS TÁJHÁZTALÁLKOZÓ DECSEN

2013. október 3-6 között, a sárközi Decsen került megrendezésre a XI. Országos Tájháztalálkozó.

Részletek

ELDŐLT: CIGÁND AZ ÉV TÁJHÁZA

A négy pályázó közül – helyszíni bejárásaink közvetlen tapasztalatai alapján – végül a Cigándi Falumúzeumot választottuk a 2012. év tájházának. Választásunkban döntő volt, hogy a kitüntető cím majdani birtokosa az épület népi építészeti és a gyűjtemény örökségi értéke mellett, rendelkezzen a helyi közösség legszélesebb támogatásával is.

Részletek

Az „Év tájháza” díj 2013-as jelöltjei a magyarmuzeumok.hu-n

Idén a Bodrogközben lévő Cigánd, a sárközi Decs, a Bódva-völgyében található Edelény és a Sokorói-dombsághoz tartozó Felpéc tájházai versengenek a díjért.

Részletek

Múzeumpedagógiai Évnyitó a szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményben

Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény - Szenna, Rákóczi u. 2.
Időpont: 2013. október 7. 14:00-17:00

Részletek

XI. Országos Tájháztalálkozó meghívó

Tárgyi örökség – szellemi örökség tájházi környezetben
2013. október 3-6. Decs

 

Részletek

Múzeumi a’la carte felkérés

Mérföldkő a múzeumok és oktatási intézmények kapcsolatában a M

Részletek

Év tájháza pályázat - Felpéci tájház

Az „Év tájháza” felhívásra idén négyen pályáztak: Decs, Cigánd, Edelény és Felpéc. A megtisztelő cím átadására október 4-én Decsen kerül sor, a szövetség országos találkozóján.

Részletek

Év tájháza pályázat - Cigándi tájház

Az „Év tájháza” felhívásra idén négyen pályáztak: Decs, Cigánd, Edelény és Felpéc. A megtisztelő cím átadására október 4-én Decsen kerül sor, a szövetség országos találkozóján.

Részletek

Év tájháza pályázat - Edelényi tájház

Az „Év tájháza” felhívásra idén négyen pályáztak: Decs, Cigánd, Edelény és Felpéc. A megtisztelő cím átadására október 4-én Decsen kerül sor, a szövetség országos találkozóján.

Részletek

Év tájháza pályázat - Decsi tájház

Az „Év tájháza” felhívásra idén négyen pályáztak: Decs, Cigánd, Edelény és Felpéc. A megtisztelő cím átadására október 4-én Decsen kerül sor, a szövetség országos találkozóján.

Részletek

Szent Mihály napi programok a Gyömrői Tájházban

Szeptember 28. szombaton és 29-én vasárnap 10-15 óra között, a részvétel INGYENES!

Részletek

Programajánló

Szeptember 30-án kezdődik a 8. Múzeumok Őszi Fesztiválja, melyre minden eddiginél több programmal készülnek a múzeumok. Az október 27-ig tartó rendezvénysorozatban 170 múzeum 1515 programjára várnak látogatókat.

Részletek

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI FELHÍVÁS

Érdekes épületek megnyitására, és sétaútvonalak szervezésére.
2013. évi kiemelt témánk a VIZEK HÁZAI

Részletek

Kulturális Örökség Napja a Budakeszi Tájházban

A résztvevők bebarangolhatják Budakeszi vízhálózatát, megismerkedhetnek a Nepomuki Szent János szobor kalandos történetével.

Részletek

Bélesfesztivál Cigándon

A rendezvény célja a Bodrogköz és Cigánd népi hagyományainak a felelevenítése, megőrzése, ápolása valamint a tájjellegű termékek széleskörű megismertetése, kiállítása és vására.

Részletek

Helytörténeti szakkör a Budakeszi Tájházban

Közkívánatra, a 2013/14-es tanévtől elindítjuk a Helytörténeti szakkört a Tájházban. Erre elsősorban 6-14 év közötti gyerekeket várunk.

Részletek

Tájház Hímző kör Budakeszin

A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház Hímző kört indít a hímezni tudó és a hímezni vágyó érdeklődők számára.

Részletek

Meghívó

"A paraszti polgárosodás tárgyi világa Nemzeti jelképek a magyarországi tájházakban”
című kiállítás megnyitójára Nagyatádra.

Részletek

XV. Emese Udvarházi Napok meghívó

A Kultúráért és Turizmusért Társulás vezetősége szeretettel meghívja civil társulásunk állandó és pártoló tagjait, a községből elszármazottakat, a népviseletes babagyűjtemény létrehozóit és azokat, akik támogatják és figyelemmel kísérik tizenöt éves önkéntes munkánkat, a XV. Emese Udvarházi Napok körutazással egybekötött jubileumi rendezvényére a Felvidéki Népviseletes Babagyűjtemény létrehozásának tizenötödik évfordulója alkalmából.

Részletek

Székely festékesek

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tisztelettel meghívja Önt 2013 szeptember 5-én 17 órakor a Skanzen Galériába Székely festékesek című kiállítás megnyitójára.

Részletek

Budakeszi Búcsú

Nagy szeretettel hívjuk Önöket 2013. augusztus 10-11. között megrendezésre kerülő, hagyományos Budakeszi Búcsúra. A program plakátját a mellékletben találják.

Részletek

Három napos matyó lakodalom egy napon Szentistvánon

A lakodalomra való készülődés és a régi három napos lagzi legjellemzőbb pillanatait élhetjük át újra. Fő majd a töltött káposzta a sátor alatt felállított üstökben, perdül a matyó szoknya a lányokon, összeverik csizmájuk szárát a legények, ha a „bandás” rázendít a kora délután (15-16 óra között) kezdődő, és másnap hajnalig tartó mulatságban.

Részletek

Hagyományok és értékek Xl.

címmel szeminárium kerül megrendezésre 2013. július 3-án (szerdán) 10.00 órai kezdettel a Pozsonyi Állami Levéltár Vágsellyei Fióklevéltárának konferenciatermében

Részletek

Újra szép a gyönki német tájház

Felújították a gyönki német nemzetiségi tájházat, ahol júliustól ismét látható a tolnai Hegyhát "kék", azaz protestáns németségének hagyományos viseletét, használati tárgyait bemutató Lackner-gyűjtemény.

Részletek

Megnyílt a tájház Úri községében

Átadták a nagyközönség számára a Pest megyei Úriban kialakított tájházat. A település néprajzi gyűjteményét Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára adta át.

Részletek

Felújítás Hartán

A Német nemzetiségi Tájház,és a Felvidéki Tájház megtekinthetősége 2013.szeptember 15-ig felújítás miatt szünetel!
Megértésüket köszönjük!

Részletek

Alfa pályázat

Megjelent a Magyar Közlöny 2013. június 7-i számában a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatására vonatkozó miniszteri rendelet, közismert nevén Alfa pályázat.

Részletek

Kiskőrösi Szlovák Tájház a Múzeumok Éjszakáján

A Szlovák tájház és a Közúti Szakgyűjtemény színes programokkal várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján.

Részletek

VI. MÁTRAI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

16 település 22 helyszínén várják a látogatókat, így Parádon, a Palóc házban is, 16 órától 19 óráig.

Részletek

Sváb-forgatag Gávavencsellőn

Német nemzetiségi programjaival várja az érdeklődőket a Sváb tájház június 2

Részletek

Felhívás

Szlovákiai magyar tájházak és néprajzi gyűjtemények címmel a Magyarországi Tájházak Szävetsége és a Mátyusfäldi Muzeológiai Társaság a szlovákiai m

Részletek

Cseresznyevásár Nagykörűben

Egy vidám, tartalmas szórakozást ígérő napra invitálunk mindenkit Nagykörűbe a Cseresznyevásár idején.
A Tájház udvarán a megszokott hangulattal, szívélyes vendéglátással és remek ízekkel várjuk vendégeinket.

Részletek

"Helyi ízek a tájházak udvarán"

Meghívó a Német Nemzetiségi Tájházak és a  Dél-dunántúli Tájházak közös találkozójára

Részletek

Budakeszi Tájház a Múzeumok Éjszakáján

Színes programjaival egész nap várja az érdeklődőket a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és tájház június 22-én.

Részletek

"Emlékképek a magyarországi és a kalaznói németek életéből"

A Johann Lux Stallgalerie meghívja Önt és Kedves Családját 2013. május 26-án, "Emlékképek a magyarországi és a kalaznói németek életéből" című rendezvényére

Részletek

Nyugat-dunántúli régionális találkozó

A Nyugat-dunántúli régióban Tájháztalálkozót szervezünk, hogy megbeszéljük közös dolgainkat, örömeinket, sikereinket, az előttünk álló feladatokat. Találkozónknak idén a Felpéci Tájház ad otthont. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Részletek

A Tájházszövetség a Múzeumok Majálisán

A szokolyai Kacár Tanya, a Budakeszi Tájház, a Noszvaji Gazdaház, és a Kajkavci tamburaegyüttes és néptánccsoporttal jelen leszünk a Múzeumok Majálisán

Részletek

9. Pásztortalálkozó a Csökmői Tájháznál

A Csökmői Hagyományőrző Egyesület szeretettel meghívja Önt és Kedves Családját 2013. május 18-án, 10 órától megrendezésre kerülő 9. Pásztortalálkozóra

Részletek

Tájházak Napja

2013-ban első alkalommal, a Szent György napjához legközelebb eső szombaton (április 27.) rendezi meg a Magyarországi Tájházak Szövetsége a Tájházak Napját, amelyen a programban regisztrált több mint ötven település tájháza tárja ki kapuit látogatói előtt.

Részletek

Regionális találkozó Létavértes

A kelet-magyarországi régióban is évről-évre megtartjuk regionális tájház-találkozóinkat. Az idei találkozó 2013. április 26-án a létavértesi Rozsnyai Gyűjteményben kerül megrendezésre.

Részletek

Az Észak-és Közép-magyarországi tájházak regionális találkozója Boldogon

„Mint egy vasárnap ebéd utáni habos kávé” – így jellemezte találkozónkat Katonáné Fülöp Gabriella jegyzőasszony (Boldog), aki a „Lehet másképp? Élményprogramok a tájházakban” címmel meghirdetett regionális találkozó alkalmával volt egész nap a vendégünk.

Részletek

X. Gyomaendrődi Tudományos Néprajzi Konferencia

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves ismerőseit 2013.

Részletek

Észak- és Közép Magyarországi Regionális Találkozó Boldogon

Az április 19-i találkozó ezúttal arra keres választ, hogy a látogatók hogyan juthatnak tájházainkban emlékezetes élményekhez. Dr.

Részletek

Határok nélkül – Magyar tájházak Erdélyben

Tájház konferencia a 10 esztendős Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Kriza János Néprajzi Társaság szervezésében.

Részletek

10 éves a Tájházszövetség

A tíz éves évforduló alkalmából konferenciát szervez a Tájházszövetség.

Részletek

Határok nélkül - Tájházak Erdélyben

Múlt-idézés az erdélyi tájházakban

Részletek

Felhívás a „TÁJHÁZAK NAPJA” programjaihoz történő csatlakozásra

A Magyarországi Tájházak Szövetsége hagyományteremtő szándékkal hívja életre a TÁJHÁZAK NAPJÁT, melyet első alkalommal2013. április 27-én szombaton tartunk.

Részletek

Márton nap Noszvajon

Szeretettel várjuk Noszvajon november 10-én 10.00-16.00 óráig a Márton Napi eszem-iszomra a Gazdaházba és a Falusi Vendégasztalokhoz!
Ínycsiklandó ételekkel; kemencés süteményekkel, sült libacombbal, tepertős "libanyakkal", ludaskásával, újborkóstolóval várjuk az ízek kedvelőit.

Részletek

Kultúrális Örökség Napjai

A Felpéci Tájház és a Garmaszentgyörgyi Duba Tájház közös programja.

Részletek

Hagyományok és értékek X.

Mátyusföldi Muzeológiai Társaság, a pozsonyi SzNM – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyarországi Tájházak Szövetsége
tisztelettel meghívják Önt a Hagyományok és értékek X. című szemináriumra, melyre 2012. szeptember 12-én a Szklabonyai Községi Hivatal tanácstermében kerül sor.

Részletek

X. Országos Tájháztalálkozó

Kreatív ipar – kézművesség és tárgyalkotó népművészet tájházainkban
Tájházak - egy lépéssel közelebb a területfejlesztési forrásokhoz
Európai uniós és hazai pályázatok

Részletek

Gazdanapok tájházakban

A Magyarországi Tájházak Szövetségének tagjai közül az alábbi helyszíneken és időpontokban őstermelői piac, helyi termékekhez kapcsolódó kézműves, kulturális és hagyományőrző programok várják az érdeklődőket.

Részletek

Dél-alföldi Regionális Találkozó

Tájékoztató a szövetség 2012. első félévéről
Az Észak-bihari Muzeológiai Szakszolgálat
Kastélyparkok és parasztkertek a Dél-Alföldön
A népi vallásosság tárgyai a Dél-Alföldön
A kiállítás házhoz megy! - Ismertető a Felemelő Század vándorkiállítás 2012 első félévéről

Részletek

Kiskassán a római katolikus templom megmentéséért fáradoznak a helyiek

Kiskassán a római katolikus templom megmentéséért fáradoznak a helyiek

Részletek

Vályogházas konferencia

V. Országos Öko Expo és Biofesztivál keretében kerül megrendezésre a vályogházas konferencia, ahol az épületek faszerkezeteinek károsodásairól, dombházakról, nádtetőkről, vályog- és szalmaépítésről, ökologikus passzívházakról lehet izgalmas információkhoz jutni.

Részletek

Magyarországi Szlovák Tájházvezetők XII. Országos Konferenciája és VI. Sóskúti „Kapustňík” Fesztivál

Miért jó egy rendezvényt éppen a tájházba szervezni?
Kecskére káposztát? Kire bízható a tájházi rendezvény megszervezése?
Sváb nagyrendezvények egy kistelepülésen
Nagyszabású rendezvények a hazai szlovákoknál
A Legatum Nonprofit Közhasznú Kft. feladatai a 2012. évben

Részletek

Regionális Tájháztalálkozó Bogyoszlón

A néprajzi gyűjtéstől a kiállítás megnyitóig a tájházban
Épület felújítás és karbantartás a tájházakban
Műtárgyvédelem a tájházi gyűjteményekben
A nyilvántartásba vételtől a működési engedélyig
Értékőrzés Bogyoszlón

Részletek

Regionális Tájháztalálkozó Somogyszobon

Tájházaink ma. Irányok és fejlesztési lehetőségek
A Magyarlukafai Néprajzi Műhely múltban és jelenben
Élethosszig tartó tanulás, avagy a textilörökségben rejlő tudás megújulása
Tájházak szerepe a hon- és népismeret oktatásában
Vilma-ház és az általános iskola kapcsolata

Részletek

Regionális Tájháztalálkozó Balatonkenesén

Az év Tájháza 2011, a Balatonkenesei Tájház bemutatkozása
Építő közösségek pályázat
A Laczkó Dezső Múzeum és a kisgyűjtemények lehetséges szakmai együttműködése
Megújuló tájházak a változó környezetben

Részletek

Az Év Tájháza

A Magyarországi Tájházak Szövetsége pályázati felhívást tesz közzé, keresve 2012-ben Az Év Tájházát.

Részletek

Kiállítás megnyitó Nagyváradon

Meghívó "A paraszti polgárosodás tárgyi világa Nemzeti jelképek a magyarországi tájházakban”
című kiállítás megnyitójára.

Részletek

X. Országos Tájháztalálkozó

Örökségünk, a Fertő-táj – tudás és élmény tájházainkban

Részletek

Hagyományos anyagokból épülő hagyományos kemencék

Nagy Tibor tagtársunk - a Csökmői Tájház tulajdonosaként - a hagyományos anyagokból épülő hagyományos kemencékre hívja fel a figyelmünket.

Részletek

VIII. Országos Tájháztalálkozó

A felemelő 19. század lenyomata a tájházakban
Egyéniségek és dinasztiák a paraszti közösségekben
Vendégünk a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete

Részletek
Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára