Gálospetri Tájház

Az Érmellék Bihar megyei részén, Gálospetri központjában található tájház egy középparaszt portát mutat be a századfordulón és 2002-től látogatható. Alapítója és fenntartója dr. Kéri Gáspár, gálospetri-i születésű, székelyhídi fogorvos. A portát 1925-ben Sándor Antal és családja vásárolta meg, jelenleg unokája Kéri Gáspár a tulajdonos. Az ezt megelőző 50 évben igen gyakran cserélt gazdát. A századfordulón a lakóház leégett, ekkor 3 vályoggal megnövelték a falak magasságát és új deszkafödémet kapott. A tornác felől egy ablakkal kevesebb lett, de nagyobb méretűeket építettek a régiek helyett. Az említett beavatkozások ellenére a ház megtartotta hagyományos jellegét. Az 1870-ben épült lakóház mellett megtalálhatók a gazdasági épületek is: háromosztatú istálló, árnyékszék, szénásszín, háromrekeszes disznóól, gémeskút és szőlőspajta pincével. A tájház udvarán kacsákat nevelnek. A kerítés, a kapu és az utcafronton elhelyezkedő góré még létező 20. század eleji ácsmunkák hiteles rekonstrukciója, úgyszintén a kertfelőli sövénykerítés is. A háromosztatú lakóház nádfedeles, könyöklős tornáccal ellátott, vert falas épület. A később hozzáépített kamara vályogból készült. A nagyház berendezése ó- német stílusú fenyőgarnitúra, öntött vaskályha, a pitaré pedig csikósspór, stelázsi, kamaraasztal, gyékényszékek. A hátsóház kemence szája a pitarba nyílik. A hátsóház berendezése: flóderes deszkaágy, gyékénykanapé, gyékényágy, gyékényszékek, diófaasztal, festett atúzsér (felső részén polcos kredenc), vizes pad és berakott spór. A tornác végén nyílik a kamra, melyben a háztartásban használt eszközök találhatók. 2010-ben a gazdaság egykori főzőházában átmenetileg az Érmellék ‘56-os lelkész-mártírjának, Sass Kálmánnak rendeztek be emlékszobát. A szénásszínben gazdasági eszközök és átmenetileg vaskályha kiállítás található. A ma is használatban lévő szőlőspajta és a pince a valamikor híres érmelléki borászat eszközeit tárja elénk.  Előre bejelentkezett csoportok számára az Érmelléket bemutató egy vagy több napos programot szervezünk. Egynapos program 20 főtől felfelé idegenvezetéssel (20Ron,1400 ft/személy): a szalacsi négylyukú kőhíd, a pincesorok és a tájház, kiállítások az ottományi komáromi kúriában, Gálospetriben a tájházban ebéd (hortobágyi palacsinta és krumplis béles) és borkóstoló, a tájház és a műemlék udvarházak bemutatása, az egyikben Böjte Csaba gyermekotthont működtet.

Cím: Gálospetri (Galospetreu), 385-ös házszám
Megye: Bihar (Bihor), Románia