Fertőhomoki Tájház

Fogadott ünnep a Fertőhomoki Tájházban

Program: Szent György napjától Szent István napjáig a szombat délután fogadott ünnep volt Fertőhomokon, ezért nem volt szabad dolgozni, az emberek szentmisére mentek. Ennek okát egyesek egy valamikori dögvészben, mások jégverésében látták. A legenda szerint, amikor egyszer el akarták törölni az ünnepet, egy villám csapott a bíró asztalába. E fogadalmat felelevenítve tábori misét tartunk a tájház udvarán, megnyitjuk a tájház új kiállítását, egyúttal elindítjuk a szezont. Fellép a fertőhomoki Kajkavci tamburazenekar és tánccsoport. A megnyitót követően tavaszi zsongás néven kézműves foglalkozásokat tartunk kicsiknek és nagyoknak.
Műsor: A zenekar műsorát főleg autentikus horvát népzene és népies műdalok alkotják, kiegészülve néhány saját szerzeménnyel, magyar dallal és klasszikus zenével. A tánccsoport különböző anyaországi és magyarországi horvát tájegység táncait mutatja be, köztük a helyi lakodalmas szokásokat megjelenítő Homoki lakodalmast. Kezdés időpontja: 18:00.

Cím: 9492 Fertőhomok, Akác u. 10.
Megye: Győr-Moson-Sopron
Nyitva tartás: 2015. április 25., szombat 16:30-20:00
Belépődíj: ingyenes
További információk: www.fertohomok.hu
Kapcsolattartó: Horváth Attila
Tel.: 20/945-4041
E-mail: fertohomok@fertohomok.hu

Tájházak Napja 2017:

Program:
15,15 Búza szentelés a Szent György szobornál
16,00 Szentmise a Tájházban. A szentmisét Dr. Reisner Ferenc kanonok Úr celebrálja.
Szentmisét követő programok:
Horvát -szótár bemutató: Dr. Horvát József: Ahogyan mi beszélünk!
Kiállítás megnyitó: Szabó Katalin és Gerhard Cervenka képei

20,00-02,00    Horvát Bál a Kultúrházban
Megnyitó: Horvát Kulturális Egyesület „Kajkavci” tamburazenekara
20,30 Vacsora
22,00 Tombola
Zene: Horvát Kulturális Egyesület „Kajkavci” tamburazenekara, Street Együttes,  Fertőhomok

Tájházak Napja 2016:

Szent György napi fogadalom

Program: Ünnepi szentmise, kiállítás megnyitó, kultúr program. Fogadott ünnep a tájházban. Szent György napjától (ápr. 24.) egészen Szent Iván napjáig (jún. 24.) - ami Szentségimádás napja volt Fertőhomokon – a szombat délután fogadott ünnep volt, ezért nem volt szabad dolgozni, az emberek szentmisére és litániára mentek. A fogadott ünnep okát egyesek egy valamikori dögvészben, mások jégverésben látták. Annyi könnyedséget engedtek, hogy takarmányért szabad volt a mezőre menni. György napjának estéjén Szűz Mária tiszteletére olajat égettek: egy asztalon rozsot és búzát terítettek szét, ennek közepére öntötték az olajat és meggyújtották.

Tájházak Napja 2015:

Fogadott ünnep a Fertőhomoki Tájházban

Tájházak Napja 2014:

„Fogadott Nap” Fertőhomokon

Szakrális emlékek bemutatása a tájházban
A fertőhomoki tájházban jelenleg egy gazdag kiállítás látható, mely a térség zarándok helyeiről és a zarándoklatairól szól egy fertőhomoki család tárgyainak felhasználásával.
A Tájházak napján ezt a kiállítást kiegészítjük az első szobában berendezett időszaki kiállítással, mely a halottak búcsúztatását, a temetés témakörét dolgozza fel.
Ezzel kapcsolatban gazdag képanyaggal és tárgyakkal rendelkezünk. A helyi szokásokat helytörténetben jártas lakos elbeszélése egészíti ki.
Továbbá horvát hagyományok táncban és zenében.
Fellép a fertőhomoki tánccsoport, akik Gradistei horvát táncokat mutatnak be. Kíséri őket a fertőhomoki tamburazenekar, akik még önállóan is megmutatják a horvát népzene sokszínűségét.

Tájházak Napja 2013:

Fogadott ünnep a fertőhomoki tájházban

Tábori szentmise, zarándokútjaink régen és ma című kiállítás megnyitója a tájház összes kiállítótermében, egyház zenei műsor, Előadás a pajtában: Mária –kultusz a magyarság életében, filmvetítés, képek zarándok utakról; tavaszi ízek kóstolója, zarándok sütemények