Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Háza - Babamúzeum

Jóakaratú támogatók, pedagógusok, szülők, néprajzkutatók és sok-sok segítő közreműködésével jött létre ez a páratlan népviseltes babagyűjtemény és babamúzeum. Az első kiállítás 1998.március 15-én Komáromban volt. A kiállítási anyag folyamatosan bővült. Jelenleg Dél-Szlovákia 56 településéről  vannak kiállítva a népviseltben öltöztetett babacsaládok, nevezetesen a nagymama, nagypapa, fiatalasszony, fiatalember, lányka, fiúcska és csecsemő. A vándorkállítás agyagát  nagy érdeklődéssel kisérve mutattuk be 260 helyszínen, a  Felvidéken, Magyarországon és a különböző ünnepi sokadalmakon, még a Hannoveri Expo világkiállítéson is jelen voltunk, 2000-ben.
2010 májusától pedig állandó kiállítási helyen, Búcson egy erre alkalmas, a régióra jellemző felújított parasztházban helyeztük el  a gyűjteményt.
A tájunkra jellemző, hosszú gangos Népviseletes Babák  Házát a Kultúráért és Turizmusért Társulás  a támogatók és pályázatok seítségével gondozza. A  polgári társulás tagjai szeretettel várják a látogató fiatalokat, időseket és a  Felvidék népművészete, öltözködési kultúrája és a hagyományai iránt határtalanul érdeklődőket.

Cím: 946 35 Búcs, Fő út 11. , Komárom járás, Felvidék
Megye: Nyitra
Nyitva tartás: vasárnaponként 14.00-16.00., Telefonos egyeztetés után bármikor!
Belépődíj: Felnőtt: 1.- Euro, gyermek : 0.50 Euro vagy tetszés szerinti támogatás
További információk: www.babamuzeum.eu, www.babamuzeum.eu

Tájházak Napja 2015:

Felvidéki népviseletek babákon a tájunk házában

Felvidéki népviseletes babacsaládok állandó kiállításának megtekintése. Előadás a felvidéki tájegységekről, viseleti csoportokról. Kézműves bemutató, buba-baba rongybabakészítés. Vándor-Láss: a község nevezetességeinek bemutatása. Bulcsu vezér lovasszobra (első lovasszobor Szlovákiában). Kitelepítettek és deportáltak emlékoszlopa. Milleniumi emlékpark: István király mellszobra, a Magyar Szentkorona másolata, Turul madár. Eszterházy János mellszobra; Petőfi szobor. Hídverő Társulás Kopjafája. Indulás a Babamúzeumtól szombaton 15:00-tól, vasárnap 15:00-tól.

Műsor: A tájház udvarán a Tordasi Asszonykórus ad ízelítőt a település és a környék népdalaiból. Kezdés időpontja: 11:30.

Tájházak Napja 2013:

A 2010-ben felújított parasztház a tájunkra jellemző ganggal és udvarral a Felkvidéki Népviseletes Babák Házaként,múzeumaként működik,amelyet nagy érdeklődéssel latogatják a buszokkal érkező turisták,gyermekek és felnőttek. A gyermekeknek múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szervezünk.A Komárom és Párkány közötti főútról könnyen megközelíthető a Dunától 4 km-re található település. A múzeumot műkődtető civil szervezet, a Kultúráért is Turizmusért Társulás önkéntesei szakszerű tárlatvezetést biztosítanak a látogatóknak. Vándorlás-s címen érdeklődés szerint falunéző sétákat is szervezünk. Látványosságban bővelkedik a település: Bulcsu vezér lovasszobra ,első lovasszobor a aFelvidéken,Esterházy János szobor és park,Milleneumi emlékpark Szent István, Szent Korona mása és Turul madár szobrokkal, a Villa Bulcsu Faluház parkjában, Hídverő Falvak emlélkoszlopaés Petőfi szobor, Süttői márvány sírkövek a temető bejárati sétányán,Hősök Emlékműve