Felsőtárkányi Tájház

E palóc település a festői Tárkányi-medencében, a Várhegy és az Őrhegy között, a Bükk hegység kapujában, Heves megye északkeleti határán, Egertől 6 km-re fekszik. A katolikus templommal szemben álló tájház épülete Felsőtárkányban a ’harangozó ház’ néven ismert.
Az ún. Harangozóházat, 2010-ben újították fel az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. 2010 .szeptember 30-án ünnepélyes átadással megnyitotta kapuit a látogatók előtt.
Eredetileg egy parasztház volt ami „Harangozóház"-nak használtak. Az 1900-as évek elejétől a harangozó lakott itt a feleségével és három lányával. Külső, belső felújítása és a kapcsolódó zöld felületének rendezése által az önkormányzat idegenforgalmi célra kialakította a Felsőtárkányi néprajzi értékek tárházát.
Folyamatos látogathatósága révén megismerteti a helyi és az ide látogató emberekkel a felsőtárkányi néphagyományokat, a népviselet jellegzetességeit. A régi tárgyak a század eleji paraszti életről mesélnek.
” Hagyományőrző Húsvét és “Falusi Forgatag” nevű programjaink minden évben itt kerülnek  megrendezésre. Húsvét alkalmával a helyi Hagyományőrző Néptáncegyüttes közreműködésével megelevenedik a locsolkodás, helyi kézművesek és finomságok szinesítik e rendezvényt. Ezen kívűl kézműves foglalkozásoknak is otthont ad.

Cím: 3324 Felsőtárkány, Fő út 198.
Megye: Heves
Nyitva tartás: Bejelentkezés alapján
Belépődíj: Nincs

Kapcsolattartó: Tichy Rita (Felsőtárkányi Közművelődési Intézmény)