Eszlári Tájház (magán)

„Nyitnikék” tavaszi kapunyitás III.
A vendégek fogadása után a tájházban található népi emlékek és gyűjtemények, értékek bemutatására kerül sor. A konyhában pedig az 1955-1999-ig Vésztőn működő Gyomai Házipari Szövetkezet termékeinek bemutatására és a bedolgozott termékek készítésének megtekintésére is sor kerül. A készítő Kovács Imréné, akinek Gobelin kiállítása is megtekinthető.
A folyosón a Nefelejcs Otthon Foglalkoztatójának emlék tárgyai és virágjaikból összeállított kiállítás, valamint vásár tekinthető meg. Ezután a kiülőben megtekinthető a „Féltve Őrzött Gyerekkor” Így babáztunk mi az 50-60-as években c. elkőadás.
Lehetőség nyílik kemencében sült kelt tészták kóstolására is, továbbá bemutatkoznak népdalkörök.  15:00-kor pedig birkanyírásra kerül sor. Nyíró: Szabó Mihály

Cím: 5530 Vésztő, Rózsa u. 3.
Megye: Békés
Nyitva tartás: 2015. április 26., vasárnap 12:00-tól
Belépődíj: ingyenes

Kapcsolattartó: Eszlári Sándorné
Tel.: 20/222-7291, 66/477-141
e-mail: eszlaricsalad@freemail.hu

Tájházak Napja 2015:

„Nyitnikék” tavaszi kapunyitás III.

Tájházak Napja 2014:

„NYITNIKÉK” tavaszi kapunyitás II.

10.00 órától vasárnapi istentisztelet a Református Templomban, majd a  Templom előtti téren a Kis Bálint Református Általános Iskolások  tánca.
12.00  órától gyülekező – érkezők   kínálása,  Tájház  megtekintése. Esküvői, Keresztelői és Húsvéti asztal  bemutatása, birkanyírás és vályogvetés bemutatása. Gyógyítók teák előadás és kóstolás.
Műsor: Szunnyadó tehetségeink

Tájházak Napja Beszámolók 2013:

Felkérésemre   voltak segítő társak a  kelt tészta készítésben  a tojás válogatás és ültetésben  a  kemence készítő mester a  kemence felfűtésében sütésben, a kenyérlángos készítését egy pék mester ismerősünk és családja  segítette.
A  12 órától tervezett  programra folyamatosan érkeztek a látogatók,  és a délután folyamán  100-120 fő  látogatónk volt. Legtöbben  a helybeliek, de voltak  Hajdúszoboszlóról,  Orosházáról, Szeghalomból  és Nagyszalontáról.
A rendezvény  célja nálam elsősorban  az volt, hogy baráti  légkörben  szeretetben  családias hangulatban  legyen. Úgy érzem az elgondolásom  sikerült  kötetlenül  egyszerűen  mindennemű technika  kizárása  nélkül  visszataláltunk   eleink  egyszerű  életének  bemutatásához. Tudom, hogy a jó bornak is kell  a reklám  én ezt úgy látom, hogy  aki itt volt és jól érezte magát elvitte a hírünket. A  facebookra   feltettem  67 képet  nagyon sok pozitív  visszajelzést  kaptam. A  vésztői újságban  képekkel  szeretnék  cikket  leadni.  A meghívó  szerinti  program  kibővült még állatsimogatóval, kecske- birka  sajt kínálással.
Azok akik  a napi  események  sikeréhez  hozzájárultak a munkájukkal  este  birka pörkölttel  lettek megvendégelve,  és  citera  kísérettel  mulattuk a napot  21.30-ig.
Nekem a gyermekkori  hangulat  köszönt vissza, és úgy éreztem a  velem egykorúaknak  is  tetszett, köszönöm  nekik és a családomnak ezt  a  kellemes  szép napot.
Kívánom,  hogy  ilyen  békességben  eltöltött  napokat éljünk még nagyon sokat.

Tisztelettel

Eszlári Sándorné
Magán TÁJHÁZ  vezető

Tájházak Napja 2013:

„NYITNIKÉK” tavaszi kapunyitás

13:00 pattantott tengeri és Vízibere készítés (Kóstolás), 14:00 Ültetéshez tojás válogatás (Kotló ültetés); 15:00- birkanyírás bemutató; 13:00-16:00 folyamatosan a Tájház szobájának mázolása; kelttészta készítése, kemencében sütése, kóstolás; 17:00- vacsora; 18:00 Táncház