Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

Az endrődi településrész első muzeális kiállítóhelye az 1977-ben létesült tájház. Endrőd paraszt-társadalmának népi építészetét és lakáskultúráját bemutató múzeum. A műemlék jellegű védettséget élvező épület építtetője Hunya István 80 holdas nagygazda. A ház impozáns utcai homlokzata a polgárosodó paraszti ízlés klasszicista építőstílusát reprezentálja. A gazdaház az alföldi, középmagyar háztípusba tartozik, annak is az elő- és oldaltornácos változatába. A ház bejárata az oldaltornác felől nyílik és innen a konyhába vezet. A konyhából jobbra a nagyházba (nagyszoba), balra hidegházba (kisház, kis szoba), majd innen a fennkamrába jutunk.

Cím: 5502 Gyomaendrőd, Sugár u. 18-20.
Megye: Békés
Nyitva tartás: Hétfőtől péntekig 9.00-16.30 óráig
Belépődíj: Teljes árú - 200 Ft/fő, Kedvezményes - 100 Ft/fő
További információk: www.tajhazendrod.hu

Kapcsolattartó: Szonda István
Cím: 5502 Gyomaendrőd, Sugár út 18-20.
Tel.: 70/635 3345
E-mail: tajhaz@gyomaendrod.hu

Tájházak Napja 2016:

„Csordások, csürhések, birkások”

Program: Csordások, csürhések, birkások a pásztortársadalom peremén éltek, hiszen ők a falu határába kijáró, általában fejős vagy fias jószágokat őrizték. Legendás alakjairól még ma is hallunk anekdotákat. Programunk középpontjában ezek jószággondozók állnak. A látogatóinkat furfangos vetélkedőre hívjuk, melyben ügyességi és fejtörő feladatokban mérhetik össze rátermettségüket. Pásztor ételkészítési bemutatón és kóstolón vehetnek részt a vendégek. A pásztorkutyákról vetítéses előadást és kutyabemutatót tekinthetnek meg a nap folyamán. A jó hangulatról a csökmői Fonó Népzenekar gondoskodik.

Tájházak Napja 2015:

Virágoskertünk Gyógynövényei

A virágoskert fontosságáról és a virágoskert gyógynövényeiről kaphatnak látogatóink információkat. Két előadást szervezünk a virágoskert mentális jelentőségéről, az egészséges lelki egyensúly és a virágoskert kapcsolatáról, valamint a házilag termesztett gyógynövények felhasználásáról.  Gyógytea bemutatóval, szárazvirág-kötészeti fogalakozással várjuk felnőtt látogatóinkat, a gyerekeknek kézműves fogalakozással és gyógyfüves süti készítő fogalakozással kedveskedünk.