EMLÉKTÁBLA TANÚSKODIK ARRÓL, HOGY A DUNASZENTBENEDEKI A 2016. ÉV TÁJHÁZA

Szombat délután avatták fel az „Év Tájháza” emléktáblát Dunaszentbenedeken. A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2016-ban is kiírta azt a pályázatot, amellyel az év legeredményesebb tájházát kívánta elismerni. A szakmai zsűri által odaítélt megtisztelő címet a Bács-Kiskun megyei település tájháza nyerte el.

Tíz évvel ezelőtt vásárolta meg Dunaszentbenedek önkormányzata azt a parasztházat, amelynek utolsó lakója, Kun Rozália szinte érintetlen formában őrizte meg a Kalocsai Sárközhöz tartozó falu XIX. századi népi építészetét és lakáskultúráját. Az eredeti szépségében megörökölt házat a helyiek nagy szeretettel újították fel és pótolták a berendezés hiányzó darabjait. Az eltelt évtized során Paulin Zsuzsa tájház vezető irányításával nem csak Dunaszentbenedek kulturális életének vált a központjává, hanem az ország távolabbi vidékeiről is egyre több látogatót vonz szépségével és hangulatos rendezvényeivel.
A tábla november 19-én került fel a bejárat fölé, melynek leleplezése előtt a falu aprajának és nagyjának részvételével ünnepséget rendezett a település. Vargyas Mihály polgármester köszöntötte a megjelenteket, ünnepi beszédet mondott dr. Bereczki Ibolya, a címet adományozó Tájházszövetség elnöke. Az udvari kemencében tejfölös kenyérlángos sült, a jó hangulatról a dunaszentbenedeki  Asszonykórus, a hagyományőrző ifjúsági tánccsoport és az óvodások műsora gondoskodott.

További információ a tájházról: http://dunaszentbenedek.hu/kultura-es-szorakozas/tajhaz/
Fotók: Tájházszövetség