ÉLŐ HAGYOMÁNY A TÁJHÁZAKBAN A Magyarországi Tájházak Szövetsége - XVII. Országos Szakmai Találkozója

2019. szeptember 26., csütörtök
Hatvany Lajos Múzeum (Hatvan, Kossuth tér 12.)
15.00 – 16.00:     Regisztráció a Hatvany Lajos Múzeumban
16.00 – 17.00:     Belvárosi séta a Tourinform Hatvan szervezésében, indulás az iroda elől (Hatvan, Grassalkovich út 8.): Egy órás program, melynek keretében megnézzük belülről a Szent Adalbert templomot is.
17.00 – 18.00:     Hatvany Lajos Múzeum megtekintése Márkus Marianna igazgatónő és Kökény Ferenc igazgatóhelyettes vezetésével
18.00 – 18.45:     Serfőzde bemutatása (opcióként térítés ellenében helyben készült sör fogyasztása)
19.00:             Vacsora az Udvarház Vendéglőben

2019. szeptember 27., péntek
Ujváry Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár (Boldog, Kossuth Lajos út 40.)

Konferencia
Élő hagyomány a tájházakban – a helyi folklór megjelenési formái

8.30 – 9.30    Regisztráció
9.30 – 10.00    Ünnepélyes megnyitó, köszöntők, Az „Év tájháza” díj átadása
10.00 – 10.15    Kassai Hajnal (Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Múzeumi főosztály vezetője): Hagyomány és kortárs szemlélet az országos múzeumi programokban (Múzeumok Éjszakája, Kulturális Örökség Napjai, Múzeumok Őszi Fesztiválja …), a tájházak kapcsolódási lehetőségei
10.20 – 10.35:     Dr. Bereczki Ibolya (Magyarországi Tájházak Szövetsége, elnök): Élő hagyomány a tájházakban
10.40 – 10.55    Dr. Vass Erika (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, néprajzkutató): Szokás, hagyomány a tájházi enteriőrökben, a kiállításban
11.00 – 11.35     Szünet
11.40 – 11.55     Bajnóczy-Kovács Edina (Magyarországi Tájházak Szövetsége, elnökségi tag):  Szokás, hagyomány a tájházi kiállításban – a Boldogi Tájház esettanulmánya
12.00 – 12.15     Pintér Orsolya (kéméndi Tájház Polgári Társulás): Élő hagyományok megörökítése a Kéméndi Tájházban

12.20 – 13.00    Pódium beszélgetés: A folklór megjelenése a tájházakban, programjaikban, a Tájházak Napja szokás-hagyomány bemutató eseményei
            Moderátor: Hegedűsné Majnár Márta (Tájházszövetség, ügyvezető elnök):
            Közreműködők: Gál Adél (Nagyberegi Tájház), Szabó Mónika (Sárpilisi Tájház), Kepesné Tóth Katalin (Boldogi Tájház), Kormos Rebeka (Ócsai Tájház), Dr. Simon András (Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, tanszékvezető egyetemi docens)
13.00 – 14.00         Ebéd
14. 00 – 16.00    Boldogi Tájház (Boldog, Kossuth Lajos u. 32.)
-    viseletbemutató (kocsiszín),
-    a tájház enteriőrjeinek bemutatása,
-    "...és Boldogon éltek", valamint a „Szeretett falum, Boldog” c. kiállítások megtekintése.
Boldogi nagyrózsa sütése és helyi termékek vására

A szakmai konferencia folytatása
16.15 – 17.00    Bepillantás az elmúlt év sikeres tájházas fejlesztéseibe (Tájházfenntartók esettanulmányai)
17.00    – 17.15    Zárszó
17.15 – 18.15    A Kurtaszoknyás lakodalom c. film részleteinek megtekintése Király Katalin (Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete, igazgató) kommentelésével.  A filmben a Garam-menti kurtaszoknyás falvak (Bény, Kéménd, Bart, Kisgyarmat, Garampáld, Kőhídgyarmat) közreműködésével a lakodalmi szokás minden mozzanata megelevenedik a Kéméndi Tájházban.
18.15    –     Vacsora
            Táncház a Zagyva Bandával, valamint helyi hagyományőrző gyerek- és felnőtt csoportokkal.