Duba Tájház - Garamszentgyörgy

Családi tájházunk a Lévai járás Garamszentgyörgy (Jur nad Hronom) nevű községben található a Felvidéken, 37 km-re a magyar határtól – Ipolyság, Sahy, Parasapuszta. Festői környezetben található a Garam bal partján, Ipolyság, Léva és Zselíz vonzáskörzetében. Tájházunk nem egy a sok közül, de egyedülálló a maga nemében azáltal, hogy nem csak egy-két berendezett helységgel büszkélkedhetünk, hanem 1860-as évekből származó eredeti családi otthon várja látogatóit több száz berendezési tárggyal és eredetien berendezett helységekkel s mindehhez csatlakozik az iskolamúzeum, ahol az 1900-as évekből összegyűjtött református egyházi iskola dokumentációját és berendezését őrizzük. A vályogtéglából épített épülethez tágas udvar is tartozik, ahol alkalom nyílik játszóházra, népi  mesterségek bemutatására, kemencézésre. A tájházat működtető polgári társulás és a család célja, hogy megőrizze, ápolja és gondozza elődeinek, a dolgos parasztembereknek tárgyi és szellemi hagyatékát, oly módon, hogy másoknak is megmutassa. A Duba tájházban hozzáértő, lelkes vendégfogadókat találunk, mindenkit tágra nyílt kapukkal várnak.

Cím: Jur nad Hronom/Garamszentgyörgy 32., 935 57, Szlovákia
Megye: okr. Levce - Lévai járás
Nyitva tartás: 2016. 04. 23., szombat 09:00-17:00 és 2016. 04. 24., vasárnap 13:00-17:00,
egyéb napokon:Előzetes bejelentkezés alapjána a +421 949/549015-ös vagy +421 36 / 779 3021-es telefonszámon!
Belépődíj: 2016. 04. 23án ingyenes, egyéb napokon:1 Eur
További információk: www.dubatajhaz.sk

Kapcsolattartó: Duba Ernőné
Cím: 935 57 Jur nad Hronom 20. /Garamszentgyörgy/
Tel./fax: +421 949 549015
E-mail cím: gizella.duba@gmail.com

Tájházak Napja 2016:

Kisbúcsú a Duba Tájházban

Program: Régi stílusú búcsúfia készítése /papírvirág, similabda/, helyi specialitások kínálása, a tájház megtekintése – betekintés őseink életstílusába. Szőtteskiállítás – a Bethlen Gábor Alap által támogatott, felújított múzeumpedagógiai helyiségben szőtteskiállítás tekinthető meg a Duba Tájház gyűjteményéből.

Tájházak Napja 2015:

Kisbúcsú a Duba Tájházban

Szőttes kiállítás a tájház anyagából, s a tájház megtekintése. Betekintés őseink életstílusába. A kisbúcsú keretén belül megtartjuk a II. Pálinkafesztivált Garamszentgyörgyön. A pálinkaminták Gerbár András pálinkafőzdéjéből valók. Rövid kultúrműsor a Kultúrházban (szlovák alapiskolások). A degusztáció ünnepélyes eredményhirdetése, pálinkaminták kóstolása: kóstold meg "Garamszentgyörgy Könnycseppjét". Szórakozás népzene mellett. Kóstolás és kóstolópohár: 5 euro. Nosztalgiázzunk, hallgassunk együtt táskarádiót. Régi rádiók és audiovizuális eszközök kiállításának megnyitója a Községháza dísztermében.

Tájházak Napja 2014:

I. pálinka fesztivál Garamszengyörgyön

Április 26-án, szombaton a Verőce PT – Duba Tájház szervezésében Garamszentgyörgyön megrendezzük az I. pálinka fesztivált. A pálinka fesztivál Gerbár András pálinkafőző-magánvállalkozó támogatásával valósul meg. Az Ő pálinkafőzőjében kifőzött pálinka minták értékelése és kóstolása a fő programpont. Szakelőadást hallhatnak a kedves érdeklődők a helyes cefre-készítésről. Hangulatos zene és a pálinka minták kóstolgatása mellett kellemes szórakozást kínálunk. Este búcsúi bálba hívjuk Önöket.
Április 27-én, vasárnap mindenkit sok szeretettel várunk a Szentgyörgyi búcsúra valamint a Duba Tájházba búcsúfiát készíteni.
Fellép: Folklór csoport
Koncertet ad: Szendre együttes

Tájházak Napja 2013:

Kisbúcsú a Duba Tájházban

Falunk védőszentje Szent György Lovag, tehát György nap utáni vasárnap tartjuk a búcsút a településen. Tájházunkban szombaton és vasárnap nyitott kapukkal, szeretettel várjuk a vendégeket közelről és távolról már évek óta. Ebből az alkalomból a látogatás ingyenes. Megcsodálhatják az ilyenkor hordott ünnepi viseletet a múlt század elejéről. Aki kedvet kap hozzá, hagyományos búcsúi ajándékot készíthet, azaz búcsúfiát (similabda, krepp papírvirág)