Diósdi Tájház

Tájházak Napja 2018:

Diósdi Tájháznapi Forgatag

2018.április 28-29-én Diósdi Tájház-napi Forgatag napokat tartunk. A program a helyi értékek megőrzéséről szól, ami a helyi közösség össze tartozásának érzését is erősíti. A rendezvény célja a generációkon átívelő tudás átadása és az élmények gadagítása, a sváb kúltúra megismertetése a közösségen belül.belül.

Közhírré tétetik...

Adatik tudtára diósdi kicsiknek és nagynak Kinek van még füle, kikiáltjuk annak!
Szóljon gyorsan mindenki sógornak, komának,Eljött az ideje a tájházi mulatságnak, Mely tartatik április havának 28-29. napján Diósd, Béla utca 2. szám alatti Tájházában.

Előadások:
-"Diósd anno" - Szamák György
-"Svábok mindennapjai"  - Paszternák Lászlóné (NNÖK) -Itt a tavasz, itt a gombaszezon! - Pálfalvi György -”Régi Diósd” képekben, „Retro Diósd” filmvetítés - Natta Jánossal -Sváb hagyományos linzerkészítés titkaiba vezet be minket Csapó Rozika.

Hagyományőrző kolbásztöltés bemutatása és kóstolása, a diósdi böllérek böllére - Csapó Bandi.
Bográcsban és kemencében készült étkek, borok, csapolt cseh sörök, kontyalávalók.

Esténként közösen karaokizzunk világsztárokkal!  Majd est folyamán közönségtalálkozóra is sor kerül a következő legendákkal: Gidófalvi Attila (ex Beatrice-Fáraó, ex Lord-Karthágó), Pálmai Zoltán (ex P.Mobil, ex Hobo Blues Band, ex P.Box), Párkányi Zoltán (ex P.box), Szűcs Antal Gábor (ex Hungária, ex Skorpió, ex Bikini, Latin,Dinamit), Zselencz László (ex Edda, ex P.box, ex Beatrice, ex Deák Bill BB, Dinamit).

Részletes program és az étkek sora a városban elhelyezett palkátokon, Diósd város és a Diósdi Tájház honlapján, valamint Facebook oldalaikon található. Telefon: 23 370054, 23 782432, 30 8493188
Ételjegyek korlátozott számban az alábbi helyeken kaphatóak:
Önkormányzat, könyvtár, Kövirózsa Virágüzlet, faház ABC, valamint a Tátrai Barkácsolt.
Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket, otthon ne maradjon még az se, aki beteg!

A 18. században a néptelen Diósdra betelepített németajkú svábok elsősorban mezőgazdasági dolgozok, kisebb mértékben iparosok voltak.
Az idetelepültek szőlő ültetvényeket telepítettek. A szőlő telepítéshez nélkülözhetetlen volt a pincék kialakítása. A ma is meglévő pincék a domboldalon kerültek kialakításra. A mai Béla utca és a Szabadság út közötti területeken, valamint a volt „Rádióadó” alatti dombokon.
A település a dombok alján terült el. Minden szőlőtermelő gazdának volt külön pincéje a falu területén. A környező települések közül elsősorban a törökbálinti lakosoknak volt Diósdon szőlő területük és pincéjük.
A pincék kialakítása nagyjából a következő szerint történt.
Nagy faajtók azért voltak rajtuk, hogy a lovas kocsival és a nagyméretű szüretelő kádakkal be lehessen állni az ajtókon. Jobb oldalt volt található az un szőlőszoba, melybe a télire felakasztott csemegeszőlőt tárolták. Még karácsonyra is ezt a szőlőt hordták Pestre  a piacra. Ez volt az egyik megélhetési forrásuk a falu lakóinak.
A beálló után néhány lépcső vezetett az un. présházba, ahol a szőlőt taposták, darálták utána a hatalmas beépített préseken préselték a mustot, és onnan hordták le a pincébe, amely a présházból levezető néhány lápcső után volt ki vájva a földben. A pincék hossza eltérő volt, általában az ott elhelyezett boroshordók mennyiségétől függően.
A pincék padlása széna- szalma tárolóként funkcionált, valamint gabona és kukoricatárolásra.
A fiatalok házasság kötés után, amíg nem volt önálló lakásuk addig a pincében a szőlőszobában laktak.
A tájház, melyet az Önkormányzat az 1990-es évek elején vásárolt meg a háború előtt kocsmárosként dolgozó Schober Mihály örökösétől.  Shober Mihály hatalmas szőlő területekkel rendelkezett a falu mezőgazdasági területein. Saját maga készítette borát árulta a Szent István téri lakása melletti kocsmában.  Ez a pince mutatja jellemzően a fent leírtakat a sváb pincéről.  Jelenleg már tisztán pinceként működő kevés található a falu területén, átépítésre kerültek és lakásként funkcionálnak.

Cím: 2049. Diósd, Béla u. 2.
Megye: Pest
Nyitva tartás: 2018. április 28., szombat 10.00-tól  22.00-ig, 2018. április 29., vasárnap 10.00- tól 22.00-ig Egyéb napokon: előre egyeztetett időpontban 06 30 849-3188 bármikor.
Belépődíj: ingyenes
További információk: Facebook/Diósd Város Önkormányzata

Kapcsolattartó: Dr Papp Éva Zsuzsanna
Cím: 2049. Szent István tér 1.
Tel/Fax.: 30 / 403 5974
E-mail:  papp.eva@diosd.hu, info@diosditajhaz.hu