Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény, Jászkisér

Tájházak Napja

Cím: 5137 Jászkisér, Bocskai út 26.
Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Nyitva tartás: 2016. 04. 23., szombat 10:00-18:00
Belépődíj: ingyenes
További információk: www.jaszkiser.hu, www.honismeret.civilkiser.hu

Kapcsolattartó: Csete Balázs Honismereti Egyesület; Torma Márta
Tel.: 30/442-2925
E-mail: honismeret@civilkiser.hu

Tájházak Napja 2016:

Tájházak Napja

Program: Ingyenes belépés és tárlatvezetés a gyűjteménybe, a Csete Balázs Honismereti Egyesület tagjai által tartott hagyományőrző, kézműves játszóház, kemencében sült népi ételek kóstolója, hagyományőrző íjász bemutató és ügyességi verseny, lovaskocsikázás a településen.

Tájházak Napja 2015:

Tájházak Napja

Ingyenes belépés és óránként tárlatvezetés a gyűjteményben, valamint kézműves hagyományőrző játszóház. Továbbá kemencében sült finomságok kóstolója; hagyományőrző íjász bemutató és ügyességi verseny, lovas kocsikázás a településen; szappankészítési bemutató; házi sajtok kóstolója.

Tájházak Napja Beszámolók 2014:

„Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket,
Otthon ne maradjon még az se, aki beteg!”

A Magyarországi Tájházak Szövetsége hagyományteremtő szándékkal hívta életre a  Tájházak Napját, melyet az idén 2014. április 25-26-án tartottak.
Rendezvényünkkel alkalmat kívántunk teremteni arra, hogy az év egy napján a Tájházunk az érdeklődők figyelmének középpontjába kerüljön, a megszokott látnivalók mellett más programokkal, élményekkel is találkozhasson.
A paraszti  hagyományban a legszélesebb körben volt ismert Szent György alakja, akinek ünnepnapját minden évben április 24-én tartjuk. E naphoz legközelebb eső szombaton hagyományteremtő programjainkkal nemcsak  a tavaszi állatkihajtás egykori  emlékeire, hanem a tavaszi megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánunk   fordítani.
Úgy véljük, ez a nap, a Tájházak Napja remek lehetőség számunkra, hogy  a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén kiemelt figyelmet fordítsunk saját szűkebb pátriánk egykori életmódjára, paraszti világára és mindarra, ami a hagyományos tudásból ma is hasznosítható, újraélhető modern világunkban is.
A Csete Balázs Honismereti Egyesület csatlakozott a felhíváshoz és  április 26-án szombaton 9-17 óráig a Tájházban ingyenes tárlatvezetést tartott, melynek keretében a katolikus templom 100 éves évfordulójára készült, Gál Andrásné által  felújított tablóik is láthatók voltak.
Játszóházi csoportunk népi gyermekjátékokat készített az érdeklődő gyermekek és felnőttek közreműködésével.
A kemencét Antal Miklós, Farkas János befűtötte, az asszonyok régi népi ételeket krumplis pogácsát, papucsot, görhét, sajtos rudat, kenyérlángost készítettek és sütöttek, ami gyorsan el is fogyott.
Czékmán Jenő és unokája lovas kocsival jelent meg és a igény szerint városnéző körútra vitte a az érdeklődőket.
Az érdeklődők a vártnál többen voltak, folyamatosan érkeztek, nagyobb létszám az ebéd utáni órákban volt. Sokan érdeklődtek és kértek tárlatvezetést. Megjelent körünkben Hajdú László polgármester és Szabó Szidónia jegyző, pedagógusok, óvónők,  szülők, nagyszülők gyermekeikkel, unokáikkal.
Hiszünk abban, hogy közös gondol-kodással, összefogással sikerül olyan gazdag kínálatot a közönség elé tárni, amely április utolsó szombatján képes lesz sok-sok látogatót vonzani, majd a megélt élmények arra ösztönzik vendégeinket, hogy az az év többi napján is betérjenek az útjukba eső tájházakba.
A Tájházak Napja alkalmat ad arra is, hogy ráirányítsuk a figyelmet népi műemlékeink, gyűjteményeink értékeire, sérülékenységére, mulandóságára, ily módon is megismertetve  a döntés-hozókkal elhivatottságunk lényegét, jelentőségét.
Végezetül szeretném megköszönni Hajdú László polgármesternek anyagi támogatását, Czékmán Jenőnek és unokájának a lovaskocsizást, Gál Andrásnénak a tablók felújítását, a római katolikus egyháznak, hogy azokat rendelkezésünkre bocsátotta, Antal Miklósnak és Feleségének a kemence fűtését, Egyesületünk tagjainak a játszóházi foglakozást, a népi ételek készítését és a hozzávalók biztosítását.

Tájházak Napja 2014:

Népi játszóház a Csete Balázs Honismereti Egyesület tagjaival, népi ételek készítése kemencében, lovaskocsizás a településen, a református és a katolikus templomok megtekintése, szakrális kiállítás megrendezése a gyűjteményben, tárlatvezetés.

Tájházak Napja 2013:

Egész nap gyermekjátékok készítése a Csete Balázs Honismeret játszóházi csoportjának közreműködésével. Tárlatvezetés a gyűjteményben. Hagyományőrző íjászat bemutatása. Kovácsműhely megtekintése működés közben. Sétakocsikázás a Lovas egyesület részvételével. Kemencében sült finomságok kóstolása (pogácsa, lángos, pite)