Császártöltési Sváb Tájház

A házat Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária építette 1896-ban. Az épületet 1996- ban vásárolta meg az Önkormányzat múzeumi célokra. A berendezést helyben gyűjtött tárgyak adják. Az épület nyeregtetős, cseréppel fedett, az utcai tűzfala csipkézett. Az utcafronton két osztott ablak és egy sárgára festett, díszesen faragott ajtó található. A ház elosztása: konyha, tisztaszoba, lakószoba, gang. A fűtést kemencével oldották meg, amely tüzelőnyílása a konyhában van. A lakószobában egy múzeumpedagógiai foglalkozásra alkalmas sarok lett kialakítva. A Tájházhoz kapcsolódik a „Mesterségek udvara”, ahol egy Kádárműhelyt, egy Böllérmúzeumot és egy Asztalos műhelyt tekinthetnek meg a látogatók.

Cím: 6239 Császártöltés, Kossuth L. u. 166.
Megye: Bács-Kiskun
Nyitva tartás: H-P 8.00-15.00; Szo 8.00-12.00
Belépődíj: gyermek, diák, nyugdíjas 100 Ft/fő; felnőtt 300 Ft/fő; zarándokok számára ingyenes
További információk: www.csaszartoltes.hu

Kapcsolattartó neve: Rácz Hajnalka Mária
Cím: 6239 Császártöltés, Kossuth L. u. 167.
Telefon/fax: 78/ 443-926; 20/ 475-3251
E-mail: muvelodes@csaszartoltes.hu

Tájházak Napja 2015:

loremispum

Tájházak Napja 2014:

Téltemető-tavaszköszöntő

Császártöltés Nagy szőlőkönyvének 2014. évi megnyitása. Két szőlősgazda a saját területéről egy-egy fehér és vörös fajtájú szőlő hajtását szedi le kora reggel. Ezekről a Nagy szőlőkönyvbe méretarányos rajz készül. Majd a Sváb Tájház „ Mesterségek udvara” asztalos és esztergaműhelyének avatójára kerül sor. Ezt követően falusi disznóvágás. A hagyományos disznóvágás felelevenítése, hurka-kolbászkészítés a vendégek részvételével. Disznóságok kóstolása,  valamint a Sváb hagyományőrző tánccsoport fellépése.

Tájházak Napja Beszámolók 2013:

Tájházak Napja a császártöltési Sváb Tájházban

Süss fel nap! Szent György nap!

A császártöltési Sváb Tájház a fenti címmel vett rész a Tájházak Napján 2013. április 27-én. Császártöltés szőlőtermesztő község révén ezt az ünnepi alkalmat használta ki, hogy megnyissa „Nagy szőlő könyv” –ét. A hagyományteremtő szándékkal rendezett nap a következő rituálé szerint zajlott. Két szőlősgazda kora reggel egy-egy hajtást vágott a szőlőjében. A fehér és vörös szőlőhajtásokat azután ünnepélyesen átnyújtották a település polgármesterének, Frick Józsefnek és a hegyközség elnökének, Lakner Lászlónak. A két szőlőhajtást Raffainé Lipka Mariann rajztanár rajzolta le a Nagy szőlő könyvbe. Ebben megjelölésre kerültek a termelők nevei, a dűlők nevei, és a szőlőfajták is, és őszre ugyanezen szőlők termései is bekerülnek ide.
Közben már melegedett a kemence, amelyben a kemencés langallót ( barna kenyérlepény fokhagymás tejföllel, szalonnapörccel ) sütötte a mester. A Hegyközség ez alkalomra külön boroscímkéket készíttetett a finom, helyi borokra, de nem csak ez miatt lett a bódéjuk a rendezvény egyik leglátogatottabb állomása. Az óvodások, az első osztályosok és a felnőtt táncosok sváb táncokkal, műsorral szórakoztatták a jelenlévőket. Huber Ferenc, Frici gombosharmonika játékát is sokan megcsodálták. A gyerekek egész nap kézműves foglalkozáson vehettek rész a Tájházban. Ostorfonás a libák kihajtásához, libakészítés,
 tavaszi tulipáncsokor készítés volt a program. A kicsik az óránként megtartott libakeresésen versenghettek. Aki a legtöbb libát összeterelte ( gyűjtötte), az ajándékot kapott.
Aki elfáradt a népi termékek vásárában nézelődhetett: bábok-és fajátékok, kecsketejes szappanok, házi lekvárok, sajtok várták a vevőiket.

Berger Józsefné
tájházvezető

Tájházak Napja 2013:

Süss föl nap, Szent györgy nap" Új rügyet bont minden tavasz

"Császártöltés nagy szőlőkönyve" megnyitása. A szőlősgazdák kora reggel friss hajtást vágnak a szőlőskertjeikben. A Sváb Tájház udvarán a polgármester köszönti őket, átveszi a szőlővesszőket. Ezekről hagyományosan, minden év Szent györgy napján rajz készül a szőlőskönyvbe, majd ősszel ugyanezen szőlőfajták termései is idekerülnek. A programhot rendezvények csatlakoznak: borkóstoló, folklórprogramok (sváb táncok, népzene), művészeti vásár. A gyermekeknek a tavaszi állatkihajtással kapcsolatos programok. Kézműves foglalkozás: "Libapásztorok leszünk": ostorkészítés a libák őrzéséhez, majd az elveszett libák megkeresése a Tájház udvarában. Német nemzetiségi gyermek-és felnőtt tánccsoport fellépése. Sváb zene gombharmonikás.