Hagyományteremtő Tájházak Napja

Dunaszentbenedek-Budapest-Szentendre, 2013.04.26.- A Magyarországi Tájházak Szövetsége először rendezi meg április 27-én, a Szent György napot követő szombaton a Tájházak Napját. A Vidékjáró Napok programsorozathoz kapcsolódva fölelevenítik a táncházakat, rendeznek sárkányeresztést, vendégségbe hívják az érdeklődőket az egykori parasztportákra és tanyákra, lesznek falusi ízlelő napok, bemutatják milyen volt az igazi csárda, vagy éppen a pásztorélet szokásrendje.

A hagyományteremtő céllal elindított Tájházak Napra esemény Szent György ünnepéhez kapcsolódik, ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza. A néphagyomány Szent György napjától számítja az igazi tavasz kezdetét, ekkor hajtották ki az állatokat a hosszú tél után először a tavaszi legelőkre, de e nap volt az ideje a béresek és a pásztorok szegődtetésének is. A közelmúltban tíz éves jubileumát ünneplő Magyarországi Tájházak Szövetsége éppen ezért választotta a Szent György napja után következő első szombatot a népi emlékeket őrző kiállítások, az egykori falusi, tanyasi életmódot fölidéző, bemutató gyűjtemények kapunyitására.
A Tájházak Napja része a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által kezdeményezett „Vidékjáró” tematikus napoknak.