Cinkota Tájház

Budapest XVI. kerülete öt - korábban önálló - település (Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Sashalom) közül Cinkota a legősibb. A főváros közelsége ellenére a környező községek közül Cinkota volt az a település, mely legtovább megőrizte falusias jellegét. A Batthyány Ilona nevét viselő általános iskolában a néhai igazgató, Gyarmati Imre kezdeményezésére az 1960-as évek elején indult el az a gyűjtőmunka, melynek során a lakosok segítségével évtizedek alatt összegyűjtötték a Cinkotán fellelhető népviseletek, népi bútorok és régi használati tárgyak legszebb darabjait. A néprajzi gyűjtemény méltó elhelyezése érdekében hozták létre a 2004 júniusában Cinkotai Tájházért Alapítványt.
A XVI. kerületi Önkormányzat megvásárolta, majd helyre állította a régi házat – mely egykor egy jómódú cinkotai gazda tulajdona volt a nagy kerttel együtt – és a Tájház bútorainak restaurálását is elvégeztette.
Jelenleg a 2016. március 1-én megalakult Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ, egyik telephelye lett a Cinkotai Tájház, ahol gyermekfoglalkozásokkal (rendhagyó tanítási órákkal, kézműves programokkal) várjuk az óvodás és iskoláskorú gyerekeket.
Ünnepekhez, jeles napokhoz (húsvét, pünkösd, szüret, advent) kapcsolódó családi programokat szervezünk és helyszínt biztosítunk családi rendezvények (esküvő, születésnap, összejövetelek) számára.
Előre egyeztetett időpontban várjuk az egyéni és csoportos látogatókat.

Cím: 1164 Budapest, Batthyány Ilona utca 16.
Megye: Pest
Nyitva tartás:  telefonon vagy e-mail-ben történő bejelentkezés alapján látogatható
Belépődíj: nincs

Kapcsolattartó: Karelné Máté Orsolya – Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ
Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 157.
Tel./fax: +36-1-630-1956
E-mail: emlekezetkozpont@bp16.hu