Bodrogközi Múzeumporta

Cigánd a Bodrogköz városa...

Cigánd a magyarországi Bodrogköz egyetlen városa. Az itt található falumúzeum betekintést nyújt a város múltjába. A szőttes házban a bodrogközi népművészet textil és kender feldolgozású tárgyát tekinthetjük meg. A helytörténeti tárlaton megismerkedhetünk a város történetével, nagyjaival, informálhatunk a folyószabályozásról, valamint láthatjuk azt az oklevél másolatot ahol először említették a települést. A múzeumban természetesen a tisztaszoba is helyet kapott, mely az 1920-as évekből való. Láthatunk régi sátoraljaújhelyi festett bútorokat, festményeket, régi családi fényképeket, tányérokat és a mindennapi élet tárgyait. A pitvarban egy igazi kemencét is találunk, melyet egy kőműves édesapjától eltanuló Cigándi lakos készített.

Cím: 3973 Cigánd, Fő út 54. (Falumúzeum) + Református Templom
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Nyitva tartás: 2017. április 22, szombat 11:00-16:00, őszi: Hétfőtől-Péntekig 10-16-ig, tavaszi: Hétfőn zárva, Kedd-Vasárnap 10- 18-ig
Belépődíj: 2017. április 22-én ingyenes, egyéb napokon:diák, nyugdíjas 400 Ft felnőtt 700 Ft csoportos 500 Ft sétálójegy: 200 Ft
További információk: www.cigand.hu, www.muzeumporta.hu
Kapcsolattartó: Szabóné Horváth Eszter
Tel.: +36 20/519-7200, +36 20/238-4005
E-mail: info@muzeumporta.hu

Tájházak Napja 2017:

13:00 Zöldág-járás Cigándon a következő útvonalon: Művelődési Ház - Református templom - Múzeumporta. A múzeumporta színpadán fellépnek a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsöde óvodás csoportja, a Csárdás Citerazenekar és Hagyományörző Énekkar, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc csoportja, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a Nefelejts Kiskórus, a Cigándi Gyermektánccsoport és a Sarkantyús Néptáncegyüttes. Mindemellett a múzeumporta piacterén kirakodó és virágvásár várja a látogatókat.     Jó idő esetén: Zöldségjárás, amatőr művészeti csoportok bemutatója, gasztronómia bamutató, virágvásár.

Tájházak Napja 2015:

Zöldágjárás - Szent György ünnepe

Program: A Cigándi Falumúzeum hagyományőrző tavaszköszöntő rendezvényén felelevenítjük egyik legszebb helyi szokásunkat, a Zöldágjárást és a Szent György naphoz kapcsolódó szokásokat. Az ünnepi megnyitót követi az hagyományőrző óvoda és a térség hagyományőrző és amatőr művészeti csoportjainak tavaszváró műsora. Ezzel párhuzamosan elkezdődik a gasztronómiában érdekelt diákok „Birka a bográcsban” kóstolással egybekötött főzőversenye. A tavaszi vendéglátás és a népi gyermekjátékok mellett a kisebbek ismerkedhetnek a tavaszi hagyományos munkálatokkal: birkanyírás, kiskert beültetése uborka és tökfélékkel, állatsimogató. A sárkányölő Szent György emlékére kiírt pályázatok elbírálása: rajz és meseíró verseny. A beérkezett munkákból készült kiállítás megtekintése, agyagozás és sárkányeregetés. Táncházzal zárul az ünnep.

Műsor: Zöldágjárás – a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. Cigándi Tündérkert Óvoda, Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, Nefelejcs Kiskórus Kékcsei Asszonykórus, Királyhelmeci Művelődési Központ - Nosztalgia Nonstop műsora tavaszköszöntő, hagyományos ünnepi műsora, Királyhelmeci Művelődési Központ - Nosztalgia Nonstop műsora. Hagyományőrző népi gyermekjátékok, népszokások, dalok kerülnek terítékre.

Tájházak Napja 2014:

Kikeletkor, Szent György napkor

Régi hagyományt elevenítettünk fel 2014. április 26-án. A Szent György napi állat kihajtást elevenedik meg a Falumúzeum udvarán.
Az óvodások hagyományos viseletben mutatják be a Falumúzeum udvarán a Szent György napi
jószágkihajtó műsort. A vidám, énekes, verses játékuk megidézi a régmúltat, a jószágkihajtás szokásait. Közreműködik a Cigándi Gyermek Néptáncegyüttes és a Sarkantyús Néptáncegyüttes.
Egyéb programok: játékos népi vetélkedők, kézműves foglaIkozások, sütés kemencében.
A Szent György napi jószágkihajtás felelevenítése az egész évi hagyomány éltető programunk jeles része, melynek megvalósítása a ,,Bodrogköz Tájmúzeumáért AlapÍtvány,, és Nagy Dezső Művelődési Házzal való közös együttműködésben valósul meg.

Tájházak Napja 2013:

Zöldágjárás – „Tisza szélén lakom, keress fel galambom”

Cigánd Város Önkormányzata és a „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány hagyományteremtő szándékkel rendezvényt szervez, „Zöldágjárás – „Tisza szélén lakom, keress fel galambom” címmel. Célja a nagyanyáink, nagyapáink hagyományainak megőrzése, felelevenítése. A helyi és a Cigándi járás területéről érkező lovas szekerek vezetik a felvonulást, ezután az óvodásoktól egészen a nyugdíjasokig minden korosztály képviselteti magát, népviseletbe öltözve. A Nagy Dezső Művelődési Ház elől indul a Zöldágjárás. A Falumúzeum udvarán a résztvevő amatőr művészeti csoportok előadása után gyerekeknek kézműves foglalkozások, bábszínház, szabadtéri játékok, felnőtteknek főzés, bográcsozás, táncház a délutáni program.  Kezdés időpontja: 14:00.