Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

A Budakeszi Tájház a településen élt svábság múltját mutatja be, száz évvel ezelőtti használati tárgyakkal berendezett konyhával és tiszta szobával, valamint a korabeli civil szervezeteket, egyesületeket bemutató kiállításával. Jelentős fotó és dokumentumtárunk lehetőséget biztosít családkutatóknak, helytörténészeknek, érdeklődőknek tudásuk bővítésére. A Budakeszi Helytörténeti Egyesület közreműködésével rendszeresen sokféle hagyományápoló program kerül megrendezésre. A tájház egész évben tart múzeumpedagógiai foglakozásokat, a tanév során kihelyezett honismeret, népismeret órákat, nyáron napközis táborokat szervez. A jeles ünnepeken részt vesz a település közös megmozdulásain.

Cím: 2092 Budakeszi, Fő utca 127.
Megye: Pest
Nyitva tartás: 2016. 04. 23., szombat 10:00-18:00,
szerda: 10:00-12:00, péntek: 14:00-18:00, hétvégén bejelentkezésre, szeptembertől változás lesz, majd jelezzük.
Belépődíj: 2016. 04. 23-án ingyenes, egyéb napokon: felnőtt: 300 Ft, diákok és nyugdíjasok: 150 Ft
További információk: www.heimatmuseum-wudigess.hu, facebook.com/budakeszi.tajhaz

Kapcsolattartó: Nádas Anna
Cím: 2092 Budakeszi, Széchenyi utca 37.
Tel./fax: 20/ 519-5755
E-mail: anna.nadas@gmail.com

Tájházak Napja 2016:

Erdőn-mezőn Budakeszin

Program: Helytörténeti séta: a régi Budakeszi erdő nevezetes helyei, valamikori szőlőtermelő területek felkeresése, a zsidó temető megtekintése. Gyülekező 09:30-10:00 között a tájházban. A túra időtartama kb. 4 óra. Visszaérkezve a tájházba zsíros kenyérrel kínálják meg a kedves vendégeket és fröccsel a felnőtteket, szörppel a gyerekeket.

Tájházak Napja 2015:

A Budakeszi Szépítő Egyesület 30 éve

2015-ben ünnepli újjáalakulásának 30. évfordulóját a Budakeszi Szépítő Egyesület. Az elmúlt esztendők során számos budakeszi értékmentés fűződött nevükhöz, a Kálvária felújításától az I. világháborús emlékmű restaurálásáig. A Budakeszi Tájház fotókiállítással, a felújított építészeti emlékeket bemutató előadással, kerekasztal beszélgetéssel, helytörténeti sétával méltatja kimagasló teljesítményüket.

Tájházak Napja 2014:

Szűz Mária szép gyöngyvirág… vallási hagyományok, szokások a tavaszi ünnepkörben Budakeszin

10-14 óráig Szűz Mária szép gyöngyvirág...budakeszi vallási hagyományok, szokások bemutatása a Tájház szakrális tárgyain keresztül, folyamatos tárlatvezetés. 10-14 óráig Szűz Mária virágoskertje, múzeumpedagógiai foglalkozások a Mária kultuszhoz kapcsolódó növényekkel – papír, textil és gyöngy virágok, s rózsafüzés készítése. Továbbá Gewid met zur...Hálából...Keresztek, szobrok, kápolnák Budakeszin. Helytörténeti séta keretén belül bemutatjuk Budakeszi épített szakrális emlékeit és az erdőben található gyöngyvirágos helyeket. A séta kezdő időpontja április 26., 15:00; indulás a tájház elől.

Tájházak Napja 2013:

"Az irtókapától a láncfűrészig" Az erdőgazdálkodás története Budakeszin.

Előadások az erdőgazdálkodásról, az erdészek munkájáról. Fafűrészelő verseny, fa felismerési vetélkedő. Gyermekfoglalkozások, mesék az erdőről. Stihl szerszám bemutató. A rendezvény ideje alatt folyamatos tárlatvezetés a Tájházban.