Borsodi Tájház (Közérdekű Muzeális Kiállítóhely) - Edelény

Edelény város és a Bódva völgye Közérdekű Muzeális Kiállítóhelye. Gyűjtőkörébe a néprajz tárgyi és szellemi anyagán kívül az ipar- és agrártörténet, művelődéstörténet, a helyismeret tartozik. Három porta lakóház – és gazdasági épület – együttesét foglalja magába. A lakóépületek és a fennmaradt gazdasági épületek a Bódva menti népi építészet szinte érintetlenül megmaradt reprezentánsai. A tájház szomszédságában lévő Borsodi Földvár is az intézmény része. Fenntartója Edelény Város Önkormányzata, működtetője az Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely (3780 Edelény, István király útja 49.).

Cím: 3780 Edelény, Borsodi út 155.
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Nyitva tartás: Nyári nyitva tartás: ápr. 1. -  okt. 31. Hétfő kivételével, naponta 9-17 óra között.
Téli nyitva tartás: nov. 1. - márc. 31. Hétfő kivételével, naponta 8-16 óra között.
Belépődíj: Felnőtt : 400,- Ft; diák, nyugdíjas : 200,- Ft; pedagógus ig. : ingyenes
További információk: www.emkkm.hu

Kapcsolattartó: Jacsman Andrea
Cím: 3780 Edelény, Borsodi út 9.
Tel./fax: 48/341-824
E-mail cím: mkkm.muvkp@gmail.com

Tájházak Napja 2016:

Edelényi hagyományok

Program: Az edelényi Császta Néptáncegyüttes és a Tényleg Zenekar szerepel. Helyi kézművesek kínálják portékáikat. A tájház Kemencés Baráti Köre frissen sült kenyeret kínál a vendégek számára fokhagymás tejföllel.

Tájházak Napja 2015:

Népzenei barangoló

Ebben az évben is a népzene és a néptánc játssza a főszerepet a rendezvényen, melyet a helyi kézművesek bemutatója, vására színesít. Előadást tartunk a helyi értékekről. Kenyérsütésre és kenyérkóstolásra is sor kerül a rendezvény alatt a Borsodi Tájház Kemencés Baráti Köre jóvoltából.

Tájházak Napja 2014:

Népzene, néptánc és gasztronómia

Fellép az edelényi Császta gyermek néptánc együttes kezdő és haladó csoportja, valamint az edelényi Hagyományőrző Népdalkör. A Borsodi Tájház kemencés pedig Baráti Köre kenyérlángost és kenyeret süt a kemencében, melyet megkóstolhatnak a vendégek. Helyi borok és pálinkák kóstolására is nyílik lehetőség. A kóstolók önköltségesek. Helyi képző- és iparművészek termékeiből vásár várja az idelátogatókat.

Tájházak Napja 2013:

Múltunk tanúi

Az Edelényi járás településeinek művelődéstörténeti, irodalmi emlékeinek bemutatása, helyi csoportok fellépése, gyermekek részére játszóház. Kirakodó vásár helyi kéművesek termékeiből.