Békéscsabai Szlovák Tájház

A csabai szlovákság népi építészetére a fűrészelt díszítésű előtornácos, ún. „podsztyenás” lakóházak a jellemzőek. Az elő- és oldaltornácos népi klasszicizáló stílusjegyeket magán viselő épületben megrendezett kiállítás a szlovák módos gazdák 19. század második felének lakáskultúráját mutatja be. Az alföldi háztípus helyi jellegzetességeit, mint például a podsztyenkát (előtornác), a tisztaszobát, a padkával szegélyezett kemencét, a szlovák festett bútorokat, sajátos tárgyaikat láthatjuk itt. A tájház központja a konyha, amely két részből állt: az első része a pitvar, mögötte a kéményalja a tulajdonképpeni konyha, a főzés helye. Fala mentén padkák, kétoldalt kemencenyílás, ezeken keresztül fűtötték a szobák kemencéjét. A boltíves falon elhelyezett tányérok a konyha díszei voltak. A tisztaszoba a ház gondosan tisztán tartott, a legszebb, rendelésre készült faragott-festett bútorokkal berendezett helyisége.

Cím: 5600 Békéscsaba, Garay. út 21.
Megye: Békés
Nyitva tartás: Téli időszakban: keddtől - szombatig:  10.00-16.00 óráig
Belépődíj: diák és nyugdíjas: 100,- Ft; felnőtt: 200,- Ft.
További információk: www.bmmi.hu

Kapcsolattartó: Békéscsaba MJV Szlovák Önkormányzata
Cím: 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 11-17.
Tel./fax: 30/ 577-7304
E-mail: szlovakhaz@gmail.com

Tájházak Napja 2015:

Nyitottan az értékek felé

Az elő- és oldaltornácos népi klasszicizáló stílusjegyeket magán viselő épületben megrendezett kiállítás a szlovák módosgazdák 19. század második felének lakáskultúráját mutatja be, óránként ingyen, magyar nyelvű tárlatvezetéssel tekinthetik meg.