Bátaszéki Tájház

Az 1892-ben épült, eredeti küllemét egyedülállóan megőrzött rangos német parasztház 2000-től ad helyet a városban élő három jelentős lélekszámú népcsoport (svábok, bukovinai székelyek és felvidéki magyarok) berendezési és használati tárgyainak, népviseleteinek.
Az utcai homlokzat stukkódíszítése, az utcára nyíló faragott díszítésű kiskapu, a gangra nyíló ajtók, ablakok mind eredeti küllemükben láthatók. Az épület jól tükrözi az egykor benne élők életmódját: a lakóhelyiségek sorát a présház követi és az épület alatt teljes hosszában pince található. A lakóépülethez tágas fészer, istálló és hátsó udvar csatlakozik. Az oldalsó épület egykor a gazdálkodásból kiöregedett, idős szülők lakóhelyéül szolgált (Auszughaus).

2000 óta folyamatosan bővül a kiállított tárgyak köre, így mára a néprajzi gyűjtemény mellett több kiállítás is látható:
Pincében: Borászati kiállítás,  Régészeti kiállítás:„ A cikádori apátságtól a bátaszéki plébániatemplomig” címmel
Istállóban: Mezőgazdasági kiállítás
Oldalépületben: Régi mesterségek kiállítás, Iskolatörténeti kiállítás

A tájházban a kiállítások megtekintése mellett, előzetes egyeztetést követően, felár ellenében kézműves-, valamint múzeumpedagógia foglalkozásokra, borkóstolóra is van lehetőség.

Cím: 7140, Bátaszék, Szabadság utca 24.
Megye: Tolna megye
Nyitva tartás: Bejelentkezés alapján
Belépődíj: Felnőtt:  500 Ft/fő +Áfa, Diák és nyugdíjas: 400 Ft/fő +Áfa, Gyermek (6 év alatt) 300 Ft/fő+Áfa, Oktatási intézmények gyermek csoportjainak 250 Ft/fő+Áfa – kísérő pedagógusoknak díjtalan

Kapcsolattartó: Kalmár Éva
Tel./fax: 1674/493-690, 0630/701-2636
E-mail: kalmar.evi@bataszekert.hu vagy info@bataszekert.hu

Tájházak Napja 2017:

Bátaszék városa a nyitott tájház programját összeköti a Föld napi, Molyhos Ünnep rendezvényel, mely alkalomból az érdeklődők ingyen látogatathatják a tájházat délelőtt, majd délután a 2016 Európa év fájánál, a bátaszéki molyos tölgynél folytatódik Föld napi rendezvényünk. A Molyhos Piknik elnevezésű rendezvény célja,az eddigi Magyarország év fájának győzteseit összehívja, és egy kellemes délutáni időtöltést kínáljon a látofatóknak. A rendezvény tematikája a környezetvédelem és az újrahasznosítás.

A rendezvényen többek között az Ököváros Ökorégió Alapítvány és számos kézműves kitelepül. Kovács Gábor népzenész hangszerkészítéssel és hangszerbemutatóval várja a vendégeket, amelyet újrahasznosított dolgokból készít.  Lesz népi játszóház és rajzverseny, Markó Zsuzska és zenekara is fellép.