Balatonkenesei Tájház

A Kossuth Lajos utca 6. számú épület a tájház. Az utcavonalon áll, fésűs beépítésben, Sipos Ferenc tulajdonában. A Balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit viseli magán. Elrendezése: első szoba pitvaros, szabadkéményes konyha, hátsó szoba éléskamra, kamra, kocsiszín és istálló. Az első két helyiség előtt boltíves tornác húzódik, falazott mellvéddel. A házzal szemben az udvarban 1926-ban nyári konyha épült. Az épület falai terméskő lábazaton döngölt föld, vályog-és égetett tégla.
1983-ban vásárolta meg a Műemlék Felügyelőség Kósa Jánosnétól (Sipos Irma) a Kossuth u. 6. szám alatti védett portát, és Wirth Péter felújítási tervei alapján felújították. A helyreállítási munkák 1990-ben fejeződtek be és 1991. június 16-án nyitották meg a helytörténeti gyűjteményt.
A Tájház 2011-ben az „Év Tájháza” cím büszke tulajdonosa.

Cím: 8174 Balatonkenese, Kossuth u. 6.
Megye: Veszprém
Nyitva tartás: 2016. 04. 23., szombat 10:00-16:00
Belépődíj: Ingyenes
További információk: www.balatonkenese.hu

Kapcsolattartó: Nagy Krisztina
Tel./fax: 30/ 837-1853
E-mail: tajhazbalatonkenese@gmail.com

Tájházak Napja 2016:

„Szent György napon, lepkeszárnyon”

Program: Szent György napjához közel ébred a természet, ez a nap egyfajta tavaszkezdő ünnep. A néphit szerint a Szent György-nap előtt fogott pillangó nagy szerencsét hoz. Szerencsét kívánunk a
hozzánk betérüknek: tájházunk e napon a lepkék köré építi kézműves foglalkozásainak témáját. Pillangókat készítünk különböző technikákkal: lehet majd origamit hajtogatni, horgolni és gyöngyöt
fűzni. S míg a szerencsehozó pillangók készülnek, tájházunk gyűjteményét e napon ingyen tekinthetik meg a látogatók.

Tájházak Napja 2013:

Szent György napi sokadalom

hagyományos vidéki vásári hangulat, hagyományőrző játékokkal, vásári kikiáltóval. Népi mesterségek bemutatója, csikósok, pásztorok, kisállat bemutató, simogató.