Átadták az Év Tájháza díjat a Magyarországi Tájházak Szövetsége országos találkozóján

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2016. október 6-7-én a Vas megyei Oszkón rendezte meg XIV. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. A konferencia napján, pénteken adta át a szövetség az „Év Tájháza” kitüntető címet, melyet idén a Dunaszentbenedeki Tájház kapott meg.

A találkozóra az ország minden részéből érkeztek a tájházakat működtető intézmények küldöttei. Vasvár mellett a találkozó helyszíne az oszkói Művelődési Ház, ill. a Hegypásztor Pincéknek helyet adó szőlőhegy, hiszen a rendezvény társszervezője az oszkói Hegypásztor Kör.

A pénteki napon tartott szakmai találkozó elismertségét növelte, hogy V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket, és nyitó előadást tartott a rendezvényen, amelyen nemcsak államtitkárként, hanem mint tiszteletbeli hegypásztor is részt vett.

A köszöntőt követően államtitkár úr átadta az „Év Tájháza” díjat, melyet Vargyas Mihály, Dunaszentbenedek polgármestere és Posztobányi-Paulin Zsuzsanna tájházvezető vettek át.

A háborúkat túlélt, 150 évesre becsült, „Szerencse Háza”-ként is emlegetett dunaszentbenedeki tájház nem csak a helyi hagyományokat igyekszik bemutatni, hanem jelentős szerepet játszik a faluban még megtalálható népi és tárgyi anyagok felkutatásában, feldolgozásában is. A ház egyedülálló gyűjteményt mondhat magáénak, hiszen a ház utolsó, idős lakója változatlanul hagyta a korábbi berendezési tárgyakat. A ház hitelességét még az is segített megőrizni, hogy sem áram sem víz nem került bevezetésre a tulajdonos elhalálozásáig. Szakemberek bevonásával a helyi önkormányzat végezte a tájház felújítását és berendezését a korábbi lakó hagyatékából. A tájház mára a falu kulturális és közösségi életének meghatározó pontja lett.

A díjátadó után V. Németh Zsolt államtitkár Tájvédelem-értéktárak címmel bemutatta a magyarországi természeti és nemzeti értékek felépítését, egymáshoz kapcsolódását. Felhívta a figyelmet a tájidentitás csökkenésére, az elvárosiasodás általi negatív hatásokra, természetesen magyar ellenpéldát is bemutatva. Elismeréssel szólt a tájházak értékmegőrző szerepéről, a nemzeti parkok és egyre inkább elterjedő erdei óvodák, ökoiskolák és hasonló zöld programok fontosságáról.

A konferencia során a közösséget formáló tájházakról dr. Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese tartott előadást, majd a helyi értékmegőrzés kapcsán Kovács István, az Oszkói Hegypásztor Kör elnöke mutatja be a Vas Megyei Értéktár által elismert tevékenységüket. Az oszkói példát továbbiak is követték, hiszen a szakmai napon terítékre kerültek más tájházak kezdeményezései a közösségfejlesztés, értékmegőrzés és területfejlesztés témakörében. A délután folyamán a szőlőhegyen található pincesor meglátogatása segített kézzelfoghatóvá tenni az elhangzottakat.

A következő napra szervezett tanulmányi kirándulás nagyszerűen illett a konferencia tematikájába, ennek során a résztvevők megismerkedhettek az Őrség, a Hegyhát és a Szerek tájházaival, azok csodálatos világával.

KAPCSOLAT:
Dr. Bereczki Ibolya, a Tájházszövetség elnöke