Asztalos P. Kálmán Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház - Csanádpalota

Csanádpalotán negyven évvel ezelőtt, 1969-ben fogant meg a gondolat, hogy honismereti gyűjteményt kellene létesíteni, s ezzel egy időben lapot indítani, hogy az értékek megőrződjenek az utókor számára. Asztalos P. Kálmán bácsi volt a gyűjtés elindítója, szervezője, a honismereti újság fő mozgatója.
1905. március 22-én született szegény paraszti család gyermekeként. Hat elemit végzett, mindig érdekelték a világ történései. Szókimondó ember volt, ezért sokszor részesült figyelmeztetésben. Gondolatait verseiben is leírta. Első kötete, a Parasztébredés 1939-ben jelent meg.
Harcolt a II. világháborúban, talán ennek is tudható be, hogy élete végéig elítélte az erőszakot. 1953-ban megjelentek érte az ÁVO-sok. Tizenkét év börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték. A tizenkét évből három évet töltött börtönben Várpalotán.
1956-os szabadulása után látott hozzá feleségével a régi tárgyak, eszközök, hagyományok gyűjtéséhez. Kutatta a kenderfeldolgozást, a paraszti állattenyésztést. Ezzel a tevékenységével - amelyet egészen 1989-ben bekövetkezett haláláig végzett - nagyban hozzájárult a település honismereti életéhez, a gyűjtemény kialakításához.
Csanádpalota Város Önkormányzatának tulajdonát képezi a lakóház, udvar rendeltetésű Szent István utca 42. szám alatti belterületi ingatlan, mely tájházként funkcionál. Az ingatlanon elhelyezkedő főépületet az 1850-es években id. Kellner Jakab építtette, aki zsidó kereskedő volt. A család a XX: század elején építhette hozzá az udvari tornácot, mely az épület oldalán fut végig, téglakönyöklős beépítéssel, vakolt tornácoszlopokkal.
Ekkori időkre tehető az utcai homlokzat díszes vakolt kialakítása is. Ifj. Kellner Jakabtól vásárolta meg az 1930-as években Veres János helyi kovácsmester, aki a telek utcafrontján alakított ki kovácsműhelyt, mely ma is az eredeti helyén – eredeti nyílászárókkal, kovácskéménnyel – áll. A kovácsműhely udvar felöli részén kisebb helyiségben található a cipészműhely teljes berendezése, felszerelése. Ennek minden berendezését Kovács Péter cipészmester özvegye és leánya, Gulyás Jánosné ajándékozta a honismeret gyűjtemény javára.
A főépület helyiségei az utcafront felől befelé haladva: tisztaszoba, konyha, hátsó szoba, hátsó konyha, két kisebb kamra. Az udvaron kaptak helyet a régi mezőgazdasági eszközök egy esővédő fészer alatt, de mivel kevés a tér, nem átlátható a gyűjtött anyag. A főépület mögötti udvarrészben áll az újabb építésű udvari kemence, amelynek funkciója, hogy a különböző rendezvények (böllértalálkozó, honismeret tábor, stb.) alkalmával be lehessen mutatni a pecsenye, lepény, kalács, házi kenyér sütését.

Cím: 6913 Csanádpalota Szent István u. 42.
Megye: Csongrád
Nyitva tartás:  A Kelemen László Művelődési Házéval megegyező!
Belépődíj: nincs
További információk: www.csanadpalota.hu

Kapcsolattartó neve: Ádók István
Cím: 6913 Csanádpalota Szent István u. 40.
Tel.: 62/ 263-048,  Mobil: 30/915-7015,  Fax: 62/264-167
E-mail: cspalota@freemail.hu

Tájházak Napja 2015:

Pásztorélet

Időszakos kiállítás megtekintése a kiállítóházban. A város nevezetességeinek megtekintése vezetővel. Kelemen László Emlékpark, Római Katolikus Templom, Főszolgabírói ház, Szikszai Juhászat élőben.

Tájházak Napja 2014:

Barangolás múltban és jelenben

Bemutatjuk a Tájházat és a hozzá tartozó kovács- és cipészműhelyt, valamint a város nevezetességeit is csoportokban, egy órás séta keretében: Római Katolikus Templom, Városháza, Főtér, Főszolgabírói lakás, Kelemen László Emlékpark, a Horgásztó és környéke.