Abasári Kapásház

A XVIII. század végén épült 3 osztatú (konyha, tisztaszoba, kamra) műemléki házban 1981. április 2 óta működik településünk tájháza, a Kapásház. A nyeregtetős, náddal fedett, vályogfalú épületbena századfordulós summás-kapás család életmódját bemutató kiállítás látható. (Érdekesség: a féloldalas szabadkémény a konyhában és a csonka gúla alakú búbos kemence a tisztaszobában). A településünkre jellemző szőlészet, borászat, oltványkészítés emlékei, tárgyi eszközei tekinthetők meg itt, valamint a XI. század közepén alapított nemzetségi monostorban feltárt leletek egy része is itt található vitrines elrendezésben.

Cím: 3261 Abasár, Múzeum út 15.
Megye: Heves
Nyitva tartás: 2016. 04. 30., szombat 13:00-22:00 (A tájház 15:00-18:00-ig tart nyitva!)
Egyéb napokon: csütörtök, péntek, szombat: 8.00-12.00 (előzetes egyeztetés alapján igény szerinti időpontban is)
Belépődíj: Felnőtt: 100 Ft; Diák: 100 Ft; Nyugdíjas: 100 Ft; Kupon és pohár: 1500 Ft/fő
Egyéb napokon:
felnőtt: 200,- Ft/fő, nyugdíjas/diák: 100,- Ft/fő
További információk: www.abasar.hu

Kapcsolattartó: Hartman Györgyi
Cím: 3261 Abasár, Iskola út 11.
Tel./fax: 37/360-896,  fax: 37/560-408
E-mail: konyvtar@abasar.hu

Tájházak Napja 2016:

RÁADÁS PROGRAM!!!
2016. 04. 30., szombat 13:00-22:00 (A tájház 15:00-18:00-ig tart nyitva!)

Szőlő rügyfakadás ünnepe

Program: Az ünnepi szentmise és a fakadó szőlő megáldása után a nap további részében egyetlen kupon és pohár megvásárlásával a látogató ingyen kóstolhatja meg a helyi termelők borait az abasári pincékben. A pontozólapokat kitöltő, borokat kóstolgató kedves vendégeink között értékes ajándékokat sorsolunk ki az este folyamán. A rendezvény ideje alatt lehetőség van a tájház kedvezményes megtekintésére, annak udvara is egy kóstolási helyszín. Az estét pedig műsorral zárjuk.

Műsor: Az Abasári Hagyományőrző Dalkör bordalokat énekel, Misi Kálmán tangóharmonikán játszik. Fellép a Maszkura és a Tücsökrajz zenekar.
Kezdés időpontja: 18.00 órától Dalkör, Misi Kálmán; 20.00 órától Maszkura és a Tücsökrajz zenekar.

Tájházak Napja 2015:

Szőlő rügyfakadás ünnepe

Program: Az ünnepi szentmise és a fakadó szőlőmegáldása után a nap további részében egyetlen kupon és pohár megvásárlásával a látogatók ingyen kóstolhatják meg a borokat 9 kiemelt Abasári pincében. Jutalmul a kóstolók között értékes ajándékokat sorsolunk ki az este folyamán. A rendezvény ideje alatt lehetőség van a tájház kedvezményes megtekintésére, majd műsor következik.

Műsor: Az Abasári Hagyományőrző Dalkör bordalokat énekel, majd a Magos Együttes műsora következik. Zárásul az Örökség zenekar lép fel. Kezdés időpontja: 18:00-tól dalkör, 18:30-tól Magos Együttes, 20:00-tól Örökség Zenekar.

Tájházak Napja 2013:

Szőlő rügyfakadás ünnepe

A rendezvényt az Abasári Olaszrizling Borbarátok Egyesülete szervezi. A délelőtti ünnepi szentmise és a fakadó szőlő megáldása után a nap további részében egyetlen kupon és pohár megvásárlásával a látogató ingyen kóstolhat hat kiemelt abasári pincében (a Kapásház pincéjében is). Jutalmul a kóstolók között értékes ajándékokat sorsolunk ki az este folyamán. A rendezvény ideje alatt lehetőség van a tájház kedvezményes megtekintésére, majd délután fellép az Abasári Hagyományőrző Dalkör (bordalokat énekelnek), Misi Kálmán tangóharmonikán játszik